Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bouwplannen omstreden Amsterdams hotel toch goedgekeurd, actiegroep gaat in beroep

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Bouwplannen omstreden Amsterdams hotel toch goedgekeurd, actiegroep gaat in beroep
Vanaf 2014 liggen de plannen voor de bouw van een hotel aan de J.P. Heijestraat in Amsterdam. De gemeente heeft afgelopen week besloten om een vergunning te verlenen voor de bouw ervan. Veel buurtbewoners zien dit plan niet zitten: zij zien liever nieuwe woningbouw. Daarom gaan zij in beroep tegen de bouw van het hotel, zo meldt het Parool.

Ondertussen duurt de strijd tussen de actiegroep Long Stay No Way en de projectontwikkelaar al meer dan acht jaar. In 2011 zijn op de plek waar het hotel moet komen te staan 39 sociale huurwoningen gesloopt. Het hotel dat projectontwikkelaar Gert van der Linde wil bouwen wordt een ‘longstayhotel’, met 55 appartementen waar gasten een jaar kunnen blijven. Op de begane grond moet een horecazaak komen en twee winkels.

De buurtbewoners maken zich al sinds 2014 hard tegen de komst van het hotel. Die zou volgens de bewoners veel drukte aantrekken. Daarnaast stellen zij dat er dringende behoefte is aan extra woningen in West.

Enige mogelijkheid

Uiteindelijk heeft de gemeente dus besloten om de bouw wel door te laten gaan. De portefeuillehouder van Bouwen en Wonen in stadgedeelte West, Thomas Hermans, geeft in een brief aan dat het bouwplan wél binnen de kaders van het bestemmingsplan past. Hij schrijft dat de bewoners duidelijk hebben gemaakt dat zij meer behoefte hebben aan woningen. Daar voegt hij aan toe dat hij het graag anders had gezien.

Toch gaat de bouw door. “Het punt is dat je te maken hebt met een toetsing waarop de vergunning kan worden verleend of geweigerd. Als er geen grond is voor weigering, dan is er simpelweg geen andere optie”, schrijft Hermans. Ook na gesprekken met de projectontwikkelaar zijn de plannen niet gewijzigd.

Gert van der Linde geeft aan dat hij tevreden is met de uitkomst. De projectontwikkelaar stelt dat het lang heeft geduurd, maar dat ‘het recht zijn loop heeft gehad’. Hij wijst erop dat er geen politieke beslissing is gemaakt door de gemeente, maar puur is gekeken naar de uitkomsten van de toetsing.

De projectontwikkelaar hoopt zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan. Hij geeft aan dat er ook bewoners en ondernemers zijn die hem wel steunen. Als reden geeft hij de jarenlange leegstand van het terrein.

In beroep

Het kan daarentegen nog even duren voordat de bouw daadwerkelijk van start gaat. De actiegroep Long Stay No Way gaat in hoger beroep. Lid en buurtbewoner Henk van Dijk zegt dat zij voor 3 april hun beroep bij de RvS hebben ingediend.

De actiegroep vindt het jammer dat de gemeente niet mee gaat in de wens van de bewoners. “Het bestuur zegt wel dat ze liever woningen dan een hotel willen, maar handelt er niet naar”, zegt Van Dijk. Hij begrijpt wel dat er regels zijn waar men zich aan moet houden, maar zegt ook dat als de gemeente iets echt wil, ‘zij het wel voor elkaar krijgen’.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 8:36)

Commotie rondom asielhotel Tubbergen inmiddels 1 jaar geleden; hotel nog steeds niet in gebruik

Een jaar geleden kondigden staatssecretatis Eric van den Burg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers voor de eerste keer aan dat een gemeente een asielzoekerscentrum opgelegd had gekregen. Het voormalige Landhotel ’t Elshuys was de aangewezen locatie. Er ontstond veel weerstand. Omwonenden waren kwaad en demonstreerden tegen de komst van asielzoekers. In de tussentijd is er echter nooit een asielzoeker verschenen en blijkt dat pas aan het einde van déze zomer het hotel gereed is voor gebruik. Dit meldt de Volkskrant.

07 juni '23 ( 9:23)

Vrouw bij hotel in Houten niet ontvoerd

Afgelopen zondag 4 juni maakte de politie waarbij een vrouw mogelijk in een auto zijn geduwd. Het voorval vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. Na onderzoek door de recherche is gebleken dat er geen sprake is van een ontvoering. Dat meldt de politie.

07 juni '23 ( 9:13)

Dit volledige hotel wordt geveild

Een conflict tussen de kredietnemer en kredietverstrekker heeft ertoe geleid dat het Hilton Garden Inn hotel in Leiden wordt geveild. Het gehele hotel, met 173 kamers, 6 vergaderruimtes en een restaurant heeft een totale oppervlakte van 38.586 vierkante meter en de executieveiling vindt plaats op 11 juli, meldt Vastgoedjournaal.

06 juni '23 (12:54)

Mercure Hotel in Zwolle gaat zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen opvangen

Vanaf 1 juli gaat Zwolle zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV’ers) opvangen in het Mercure Hotel aan de Hertsenbergweg. Het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente of zij met spoed een opvanglocatie beschikbaar konden stellen. De jongeren blijven tot het einde van het jaar, meldt RTV Oost.

06 juni '23 (10:25)

Na flinke renovatie is Hotel Prins Hendrik op Texel weer open

Het heeft een aantal maanden mogen duren, maar dan heb je ook wat. Na een grondige restyling is Prins Hendrik Texel weer open. Het hotel, direct gelegen aan de Waddenzee, heeft een nieuwe keuken en restaurant gekregen. Daarnaast zijn er zes nieuwe luxe hotelkamers en suites bijgebouwd. De herinrichting is uitgevoerd door designbureau E.S.T.I.D.A. Dat meldt Entree Magazine.

05 juni '23 ( 9:59)

Waarom is het beroemde hotel Spaander in Volendam al zo lang dicht?

Al drie maanden zit het bekende hotel Spaander in Volendam op slot. Het hotel heeft naam gemaakt door de imposante kunstverzameling die in het pand hangt. Beroemdheden zoals Johan Cruijff, Muhammad Ali, de sultan van Yogyakarta en de oud-keizer Wilhelm van Duitsland hebben hier allemaal een nachtje geslapen. Nu is het hotel al een tijd gesloten, maar niemand weet waarom. Dat meldt NH Nieuws.

05 juni '23 ( 9:13)

Vrouw mogelijk ontvoerd vanaf parkeerplaats Van der Valkhotel Houten

Aan het einde van zondagmiddag heeft iemand gezien dat een vrouw tegen haar zin in een auto werd geduwd. Het incident vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. De politie is op zoek naar andere getuigen die de mogelijke ontvoering van een vrouw hebben gezien. Dat meldt het AD.

02 juni '23 (11:17)

Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

01 juni '23 (12:11)

Hotelbeveiliger bij overval met hamer op zijn hoofd geslagen

Bij een overval op een hotel op het Grote Kerkplein in Rotterdam is een beveiliger met een hamer geslagen. Hij hield er verwondingen op zijn hoofd aan over, maar wist een van de verdachten alsnog te pakken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

01 juni '23 (12:04)

Hotel Spaander in Volendam al maanden dicht om onbekende redenen

Hotel Spaander in Volendam is al maanden dicht, maar niemand weet precies waarom. Het hotel staat bekend om zijn kunstverzameling, waardoor het overnachtingen van onder meer Muhammad Ali, Yogyakarta en Johan Cruijff wist te boeken. Inmiddels lukt het maken van een boeking al drie maanden niet meer. Dit meldt NH Nieuws.