Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwplannen omstreden Amsterdams hotel toch goedgekeurd, actiegroep gaat in beroep

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Bouwplannen omstreden Amsterdams hotel toch goedgekeurd, actiegroep gaat in beroep
Vanaf 2014 liggen de plannen voor de bouw van een hotel aan de J.P. Heijestraat in Amsterdam. De gemeente heeft afgelopen week besloten om een vergunning te verlenen voor de bouw ervan. Veel buurtbewoners zien dit plan niet zitten: zij zien liever nieuwe woningbouw. Daarom gaan zij in beroep tegen de bouw van het hotel, zo meldt het Parool.

Ondertussen duurt de strijd tussen de actiegroep Long Stay No Way en de projectontwikkelaar al meer dan acht jaar. In 2011 zijn op de plek waar het hotel moet komen te staan 39 sociale huurwoningen gesloopt. Het hotel dat projectontwikkelaar Gert van der Linde wil bouwen wordt een ‘longstayhotel’, met 55 appartementen waar gasten een jaar kunnen blijven. Op de begane grond moet een horecazaak komen en twee winkels.

De buurtbewoners maken zich al sinds 2014 hard tegen de komst van het hotel. Die zou volgens de bewoners veel drukte aantrekken. Daarnaast stellen zij dat er dringende behoefte is aan extra woningen in West.

Enige mogelijkheid

Uiteindelijk heeft de gemeente dus besloten om de bouw wel door te laten gaan. De portefeuillehouder van Bouwen en Wonen in stadgedeelte West, Thomas Hermans, geeft in een brief aan dat het bouwplan wél binnen de kaders van het bestemmingsplan past. Hij schrijft dat de bewoners duidelijk hebben gemaakt dat zij meer behoefte hebben aan woningen. Daar voegt hij aan toe dat hij het graag anders had gezien.

Toch gaat de bouw door. “Het punt is dat je te maken hebt met een toetsing waarop de vergunning kan worden verleend of geweigerd. Als er geen grond is voor weigering, dan is er simpelweg geen andere optie”, schrijft Hermans. Ook na gesprekken met de projectontwikkelaar zijn de plannen niet gewijzigd.

Gert van der Linde geeft aan dat hij tevreden is met de uitkomst. De projectontwikkelaar stelt dat het lang heeft geduurd, maar dat ‘het recht zijn loop heeft gehad’. Hij wijst erop dat er geen politieke beslissing is gemaakt door de gemeente, maar puur is gekeken naar de uitkomsten van de toetsing.

De projectontwikkelaar hoopt zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan. Hij geeft aan dat er ook bewoners en ondernemers zijn die hem wel steunen. Als reden geeft hij de jarenlange leegstand van het terrein.

In beroep

Het kan daarentegen nog even duren voordat de bouw daadwerkelijk van start gaat. De actiegroep Long Stay No Way gaat in hoger beroep. Lid en buurtbewoner Henk van Dijk zegt dat zij voor 3 april hun beroep bij de RvS hebben ingediend.

De actiegroep vindt het jammer dat de gemeente niet mee gaat in de wens van de bewoners. “Het bestuur zegt wel dat ze liever woningen dan een hotel willen, maar handelt er niet naar”, zegt Van Dijk. Hij begrijpt wel dat er regels zijn waar men zich aan moet houden, maar zegt ook dat als de gemeente iets echt wil, ‘zij het wel voor elkaar krijgen’.

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

16 juni '23 (13:02)

Mogelijk dure recreatiewoningen naast Hotel de Beyaerd in Hulshorst

Bij het veluwehotel De Beyaerd in Hulshorst wordt mogelijk een nieuw, luxe vakantiepark neergezet. De opzet is ‘een ruim opgezet groenresort met hoogwaardige recreatievilla’s’, meldt Nunspeet Nieuws. Het vakantiepark komt te staan op het evenemententerrein van het hotel en het aangrenzende deel waar voorheen restaurant De Gulle Belg stond. Momenteel wordt dat pand gekraakt. 

16 juni '23 (11:25)

Hotel Okura maakt samen met Brouwerij Homeland zomers biertje

Na een eerdere samenwerking met Brouwerij Homeland gaat het Okura Hotel in Amsterdam een biertje maken. Vorig jaar maakten de twee al de ‘Okura Tripel’, nu slaan zij de handen ineen om een zomers biertje te brouwen, de ‘Okura Wit’. Volgens Okura is het smaakprofiel fris, zacht en met een volle smaak. Dat meldt Hospitality Management.

14 juni '23 ( 8:51)

Staatssecretaris Van der Burg wil dat hotels optreden tegen uitbuiting meisjes

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie gaat de hotelbranche oproepen op te treden tegen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Dat heeft Van der Burg aan de Tweede Kamer toegezegd, tijdens het wekelijks vragenuurtje. Net zoals de Tweede Kamer vindt Van der Burg het verschrikkelijk dat zoveel jonge meisjes seksueel worden uitgebuit. De Tweede Kamer wil meer concrete actie, maar de staatssecretaris zei dat het lastig is deze uitbuiting harder aan te pakken.

14 juni '23 ( 8:44)

Hotelketen Van der Valk wilde meer coronasteun van overheid

Hotelketen Van der Valk had meer coronasteun moeten krijgen. Dat betoogden ruim zestig hotels van het familiebedrijf dinsdag in een zaak tegen de Staat voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Die hotels zijn volgens Van der Valk allemaal losse ondernemingen en hadden elk afzonderlijk als mkb-bedrijf steun moeten krijgen. In plaats daarvan werden ze als keten gezien en kregen ze daardoor veel minder steun. De landsadvocaat stelde zich op het standpunt dat de minister de vrijheid had om een keuze te maken over welke bedrijven die zogeheten TVL-steun zouden krijgen.

13 juni '23 (13:35)

Fletcher Hotels en MBO Zadkine gaan samenwerking aan voor BBL-leeraanbod

MBO Zadkine en Fletcher Hotels slaan de handen ineen en gaan vanaf september een samenwerking aan voor een BBL-leeraanbod op mbo niveau 2, 3 en 4. Deze samenwerking komt voort uit de groeiende vraag naar getalenteerde professionals in de hospitality sector. Met de samenwerking scheppen de partijen samen diverse opleidingen in een realistische leeromgeving van Fletcher Hotel-Restaurant Wings-Rotterdam. Dat meldt Fletcher Hotels.

13 juni '23 (13:15)

Verstappen-fans uit Musselkanaal maken Red Bull-hotel van truck

Een aantal fans van Max Verstappen uit Musselkanaal willen duidelijk niets missen van de races van Verstappen. De Formule Aine Ploug Musselknoal bouwde een vrachtwagen om tot een Red Bull-hotel op wielen, meldt RTV Noord.

12 juni '23 (13:38)

Man die vriendin doodde in hotelkamer Wassenaar krijgt 10 jaar cel en tbs

De rechtbank in Den Haag heeft maandag een 33-jarige man uit Leiden veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de dood van zijn vriendin in een hotel in Wassenaar. Het lichaam van de 40-jarige Colombiaanse vrouw werd begin januari vorig jaar in de hotelkamer gevonden, toegedekt door lakens en kussens. Thanasis K. werd kort daarna op het vliegveld Schiphol aangehouden.

12 juni '23 (10:10)

Tien miljoen voor Hotel Graaf Bernstorff op Schiermonnikoog

Stap op de boot met 9.995.000 euro en je bent een hotel op Schiermonnikoog rijker. Eigenaar Remko de Bruijne van Hotel Graaf Bernstorff zet de onderneming na tien jaar te koop. De ondernemer vindt dat het na een decennium tijd is voor iets nieuws, meldt Dagblad van het Noorden.