Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwplannen omstreden Amsterdams hotel toch goedgekeurd, actiegroep gaat in beroep

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Bouwplannen omstreden Amsterdams hotel toch goedgekeurd, actiegroep gaat in beroep
Vanaf 2014 liggen de plannen voor de bouw van een hotel aan de J.P. Heijestraat in Amsterdam. De gemeente heeft afgelopen week besloten om een vergunning te verlenen voor de bouw ervan. Veel buurtbewoners zien dit plan niet zitten: zij zien liever nieuwe woningbouw. Daarom gaan zij in beroep tegen de bouw van het hotel, zo meldt het Parool.

Ondertussen duurt de strijd tussen de actiegroep Long Stay No Way en de projectontwikkelaar al meer dan acht jaar. In 2011 zijn op de plek waar het hotel moet komen te staan 39 sociale huurwoningen gesloopt. Het hotel dat projectontwikkelaar Gert van der Linde wil bouwen wordt een ‘longstayhotel’, met 55 appartementen waar gasten een jaar kunnen blijven. Op de begane grond moet een horecazaak komen en twee winkels.

De buurtbewoners maken zich al sinds 2014 hard tegen de komst van het hotel. Die zou volgens de bewoners veel drukte aantrekken. Daarnaast stellen zij dat er dringende behoefte is aan extra woningen in West.

Enige mogelijkheid

Uiteindelijk heeft de gemeente dus besloten om de bouw wel door te laten gaan. De portefeuillehouder van Bouwen en Wonen in stadgedeelte West, Thomas Hermans, geeft in een brief aan dat het bouwplan wél binnen de kaders van het bestemmingsplan past. Hij schrijft dat de bewoners duidelijk hebben gemaakt dat zij meer behoefte hebben aan woningen. Daar voegt hij aan toe dat hij het graag anders had gezien.

Toch gaat de bouw door. “Het punt is dat je te maken hebt met een toetsing waarop de vergunning kan worden verleend of geweigerd. Als er geen grond is voor weigering, dan is er simpelweg geen andere optie”, schrijft Hermans. Ook na gesprekken met de projectontwikkelaar zijn de plannen niet gewijzigd.

Gert van der Linde geeft aan dat hij tevreden is met de uitkomst. De projectontwikkelaar stelt dat het lang heeft geduurd, maar dat ‘het recht zijn loop heeft gehad’. Hij wijst erop dat er geen politieke beslissing is gemaakt door de gemeente, maar puur is gekeken naar de uitkomsten van de toetsing.

De projectontwikkelaar hoopt zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan. Hij geeft aan dat er ook bewoners en ondernemers zijn die hem wel steunen. Als reden geeft hij de jarenlange leegstand van het terrein.

In beroep

Het kan daarentegen nog even duren voordat de bouw daadwerkelijk van start gaat. De actiegroep Long Stay No Way gaat in hoger beroep. Lid en buurtbewoner Henk van Dijk zegt dat zij voor 3 april hun beroep bij de RvS hebben ingediend.

De actiegroep vindt het jammer dat de gemeente niet mee gaat in de wens van de bewoners. “Het bestuur zegt wel dat ze liever woningen dan een hotel willen, maar handelt er niet naar”, zegt Van Dijk. Hij begrijpt wel dat er regels zijn waar men zich aan moet houden, maar zegt ook dat als de gemeente iets echt wil, ‘zij het wel voor elkaar krijgen’.

Door: Nationale Horecagids

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."