Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotelgroep Accor verdubbelt omzet dankzij sterk herstel coronacrisis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Hotelgroep Accor verdubbelt omzet dankzij sterk herstel coronacrisis
Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wist de omzet vorig jaar bijna te verdubbelen dankzij het sterke herstel van de coronacrisis. Na twee zware jaren waarin de hotelsector werd getroffen door reisbeperkingen en lockdowns vanwege de pandemie werden er weer fors meer overnachtingen geboekt bij het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure.

De prestaties van de Accor-hotels overtroffen in de tweede jaarhelft in bijna alle regio's de resultaten van 2019, het laatste jaar voor de uitbraak van de pandemie. Alleen Azië werd tot het einde van het jaar getroffen door het strikte coronabeleid van China. Daar liggen de prestaties nog steeds aanzienlijk onder het niveau van 2019. De Aziatische regio was voor de pandemie de op een na grootste markt van Accor, dat ook in Nederland tientallen vestigingen heeft.

De hotelgroep is wel optimistisch over dit jaar en verwacht dat de Chinese reizigers zullen terugkeren nu de coronamaatregelen in dat land zijn losgelaten. De groep verwacht dat de inkomsten per beschikbare kamer in 2023 met 5 tot 9 procent zullen stijgen. In 2022 lagen de inkomsten per beschikbare kamer, een belangrijke graadmeter voor de prestaties van de hotelsector, al 2 procent boven het niveau van 2019.

Omzet gestegen

De omzet steeg vorig jaar tot 4,2 miljard euro, van 2,2 miljard euro een jaar geleden. Zonder de effecten van bijvoorbeeld overnames groeide de omzet met 80 procent. Ten opzichte van 2019 namen de opbrengsten met 4 procent toe. Het herstel werd voornamelijk gedreven door binnenlandse gasten, met niveaus die hoger waren dan in 2019. Het aantal internationale reizigers is nog niet terug op het niveau van 2019. Ook de hogere prijzen voor hotelovernachtingen droegen bij aan de omzetgroei.

Het bedrijfsresultaat voor aftrek van belastingen, afschrijvingen en eenmalige posten kwam uit op 675 miljoen euro, tegen 22 miljoen euro een jaar eerder. Netto was sprake van een winst van 402 miljoen euro, tegen 85 miljoen euro in 2021. In 2022 opende Accor 299 hotels, wat overeenkomt met 43.000 kamers. Eind december had de groep 5445 hotels met in totaal 802.269 kamers.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.