Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Hotelgroep Accor verdubbelt omzet dankzij sterk herstel coronacrisis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Hotelgroep Accor verdubbelt omzet dankzij sterk herstel coronacrisis
Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wist de omzet vorig jaar bijna te verdubbelen dankzij het sterke herstel van de coronacrisis. Na twee zware jaren waarin de hotelsector werd getroffen door reisbeperkingen en lockdowns vanwege de pandemie werden er weer fors meer overnachtingen geboekt bij het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure.

De prestaties van de Accor-hotels overtroffen in de tweede jaarhelft in bijna alle regio's de resultaten van 2019, het laatste jaar voor de uitbraak van de pandemie. Alleen Azië werd tot het einde van het jaar getroffen door het strikte coronabeleid van China. Daar liggen de prestaties nog steeds aanzienlijk onder het niveau van 2019. De Aziatische regio was voor de pandemie de op een na grootste markt van Accor, dat ook in Nederland tientallen vestigingen heeft.

De hotelgroep is wel optimistisch over dit jaar en verwacht dat de Chinese reizigers zullen terugkeren nu de coronamaatregelen in dat land zijn losgelaten. De groep verwacht dat de inkomsten per beschikbare kamer in 2023 met 5 tot 9 procent zullen stijgen. In 2022 lagen de inkomsten per beschikbare kamer, een belangrijke graadmeter voor de prestaties van de hotelsector, al 2 procent boven het niveau van 2019.

Omzet gestegen

De omzet steeg vorig jaar tot 4,2 miljard euro, van 2,2 miljard euro een jaar geleden. Zonder de effecten van bijvoorbeeld overnames groeide de omzet met 80 procent. Ten opzichte van 2019 namen de opbrengsten met 4 procent toe. Het herstel werd voornamelijk gedreven door binnenlandse gasten, met niveaus die hoger waren dan in 2019. Het aantal internationale reizigers is nog niet terug op het niveau van 2019. Ook de hogere prijzen voor hotelovernachtingen droegen bij aan de omzetgroei.

Het bedrijfsresultaat voor aftrek van belastingen, afschrijvingen en eenmalige posten kwam uit op 675 miljoen euro, tegen 22 miljoen euro een jaar eerder. Netto was sprake van een winst van 402 miljoen euro, tegen 85 miljoen euro in 2021. In 2022 opende Accor 299 hotels, wat overeenkomt met 43.000 kamers. Eind december had de groep 5445 hotels met in totaal 802.269 kamers.

Door: ANP

09 juni '23 (11:08)

Twijfels bij raadsleden over bouwplannen Hotel Noordzee in Cadzand-Bad

Het blijft op zijn minst twee weken nog onduidelijk of de flinke uitbreidingsplannen van Hotel Noordzee en het voormalige hotel De Wielingen in Cadzand-Bad door kunnen gaan. Dat meldt PZC.

08 juni '23 ( 8:36)

Commotie rondom asielhotel Tubbergen inmiddels 1 jaar geleden; hotel nog steeds niet in gebruik

Een jaar geleden kondigden staatssecretatis Eric van den Burg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers voor de eerste keer aan dat een gemeente een asielzoekerscentrum opgelegd had gekregen. Het voormalige Landhotel ’t Elshuys was de aangewezen locatie. Er ontstond veel weerstand. Omwonenden waren kwaad en demonstreerden tegen de komst van asielzoekers. In de tussentijd is er echter nooit een asielzoeker verschenen en blijkt dat pas aan het einde van déze zomer het hotel gereed is voor gebruik. Dit meldt de Volkskrant.

07 juni '23 ( 9:23)

Vrouw bij hotel in Houten niet ontvoerd

Afgelopen zondag 4 juni maakte de politie waarbij een vrouw mogelijk in een auto zijn geduwd. Het voorval vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. Na onderzoek door de recherche is gebleken dat er geen sprake is van een ontvoering. Dat meldt de politie.

07 juni '23 ( 9:13)

Dit volledige hotel wordt geveild

Een conflict tussen de kredietnemer en kredietverstrekker heeft ertoe geleid dat het Hilton Garden Inn hotel in Leiden wordt geveild. Het gehele hotel, met 173 kamers, 6 vergaderruimtes en een restaurant heeft een totale oppervlakte van 38.586 vierkante meter en de executieveiling vindt plaats op 11 juli, meldt Vastgoedjournaal.

06 juni '23 (12:54)

Mercure Hotel in Zwolle gaat zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen opvangen

Vanaf 1 juli gaat Zwolle zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV’ers) opvangen in het Mercure Hotel aan de Hertsenbergweg. Het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente of zij met spoed een opvanglocatie beschikbaar konden stellen. De jongeren blijven tot het einde van het jaar, meldt RTV Oost.

06 juni '23 (10:25)

Na flinke renovatie is Hotel Prins Hendrik op Texel weer open

Het heeft een aantal maanden mogen duren, maar dan heb je ook wat. Na een grondige restyling is Prins Hendrik Texel weer open. Het hotel, direct gelegen aan de Waddenzee, heeft een nieuwe keuken en restaurant gekregen. Daarnaast zijn er zes nieuwe luxe hotelkamers en suites bijgebouwd. De herinrichting is uitgevoerd door designbureau E.S.T.I.D.A. Dat meldt Entree Magazine.

05 juni '23 ( 9:59)

Waarom is het beroemde hotel Spaander in Volendam al zo lang dicht?

Al drie maanden zit het bekende hotel Spaander in Volendam op slot. Het hotel heeft naam gemaakt door de imposante kunstverzameling die in het pand hangt. Beroemdheden zoals Johan Cruijff, Muhammad Ali, de sultan van Yogyakarta en de oud-keizer Wilhelm van Duitsland hebben hier allemaal een nachtje geslapen. Nu is het hotel al een tijd gesloten, maar niemand weet waarom. Dat meldt NH Nieuws.

05 juni '23 ( 9:13)

Vrouw mogelijk ontvoerd vanaf parkeerplaats Van der Valkhotel Houten

Aan het einde van zondagmiddag heeft iemand gezien dat een vrouw tegen haar zin in een auto werd geduwd. Het incident vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. De politie is op zoek naar andere getuigen die de mogelijke ontvoering van een vrouw hebben gezien. Dat meldt het AD.

02 juni '23 (11:17)

Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

01 juni '23 (12:11)

Hotelbeveiliger bij overval met hamer op zijn hoofd geslagen

Bij een overval op een hotel op het Grote Kerkplein in Rotterdam is een beveiliger met een hamer geslagen. Hij hield er verwondingen op zijn hoofd aan over, maar wist een van de verdachten alsnog te pakken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.