Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondernemersechtpaar dient bezwaar in tegen bouw hotel cabaretière

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ondernemersechtpaar dient bezwaar in tegen bouw hotel cabaretière
Ondernemersechtpaar Jan en Monique Meurs hebben een bezwaar ingediend tegen de bouwvergunning van het hotel en paviljoen van Karin Bruers. Zo komt volgens hen de keuken van het hotel te dicht tegen het terras van hun restaurant Ome Jan. Ook verwachten ze verkeersproblemen, gezien de omvang van de bouw. De vrees is dat er te straks te weinig parkeerplekken zijn, waar gasten van Ome Jan de dupe van zullen zijn. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Karin Bruers is naast cabaretière ook sociaal ondernemer en zegt mee te willen denken over de problemen. Zo heeft ze al toegezegd meer parkeerplaatsen te laten maken, als dat moet. Wel stelt ze dat de bezoekers van Ome Jan haar terrein al gebruikten om hun auto neer te zetten. “Daar komen tweehonderd mensen eten, bij mij gaat het om tien kamertjes en hooguit vijftig mensen in het restaurant.

Zaken ontbreken in vergunning

Zo staat het ook in de bouwvergunning die overigens al is afgegeven: er komen tien kamers, een veganistisch restaurant en een paviljoen. Wel ontbreken enkele zaken in de vergunningen en dat komt door de gemeente Oisterwijk. Die heeft bijvoorbeeld verzuimd te benoemen welke ruimte waarvoor te gebruiken is. Een parkeernorm voor horeca is niet hetzelfde als een parkeernorm voor een expositieruimte met social sofa’s (die ook in het hotel van Bruers komt).

Stikstofvergunning 

Echtpaar Meurs vreest daarnaast voor aantasting van de natuur en dat komt mede doordat er vragen zijn over de stikstofvergunning. Hierin is namelijk opgenomen dat de stikstofuitstoot zou verbeteren ten opzichte van de oude situatie, maar er is geen oud referentiekader. “Dus hoe goed u het ook doet, er wordt stikstof geproduceerd. U wordt omgeven door beschermd Natura 2000-gebied. Dat is wel een probleem misschien”, aldus de advocaat van de ondernemers. Daar had de gemeente op moeten wijzen.

Rechter Broeders gaf de optie voor het schorsen van de vergunning voor het paviljoen, zodat Bruers het hotel wel kan afbouwen. Dat zou geen probleem moeten zijn, gezien de afstand tussen het hotel zelf en Ome Jan.

Een officiële uitspraak volgt op 6 maart.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."