Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotel Oranjeoord in Apeldoorn wederom failliet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Hotel Oranjeoord in Apeldoorn wederom failliet
Ondertussen is de curator kind aan huis bij hotel Oranjeoord in Hoog-Soeren. Eerst de coronapandemie, gevolgd door de oorlog in Oekraïne. Het hotel kan door de problemen het hoofd niet boven water houden. Nu is het hotel failliet. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Dit meldt de Ondernemer.

Onno Pel is de eigenaar van het hotel. Hij stapte naar de rechtbank om een faillissement aan te vragen. Dat is afgelopen vrijdag uitgesproken, dus nu is curator Bert Jansen de baas. Hij gaat op zoek naar een nieuwe uitbater. Op die manier wil hij zoveel mogelijk geld opbrengen voor de schuldeisers.

Stapel van problemen

Tijdens de coronaperiode heeft het hotel een zware klap gehad. Het bezoekersaantal liep enorm terug en nu dit weer een beetje op gang komt, kampt het hotel met problemen zoals een hoge energierekening en dure inkoop als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Als klap op de vuurpijl moet de coronasteun weer terug worden betaald aan de overheid. Jansen verwacht dat dit niet enkel het lot van het Oranjeoord is, maar dat andere horecaondernemers met hetzelfde lot zitten.

Ondanks het faillissement heeft de rechter bepaald dat het hotel nog open mag blijven. Dit gebeurt wel vaker, omdat een hotel dan aantrekkelijker is om te kopen. Daarnaast is het een meevaller voor de mensen die de komende tijd een kamer hebben geboekt in het hotel.

Vorige faillissementen

Het is niet de eerste keer dat het hotel failliet is gegaan. In 2005 is het Oranjeoord voor het eerst failliet verklaard, toen Gerrit van Leeuwen Hotels een faillissement aanvroeg. Toen de verkoopprocedure toentertijd al was afgerond, waarbij Chris Luken van Hotelbon het hoogste bod had, besloot Jansen de procedure opnieuw te doen. De bedrijfswoning van het Oranjeoord was per ongeluk mee verkocht, terwijl die niet tot de failliete boedel behoorde. Toen viel het oog niet op Luken, maar werd Derk Munnik de nieuwe hoteleigenaar.

Charme Hotels

Jansen werd echt kind aan huis in 2013, toen hij de verantwoordelijkheid kreeg over drie faillissementen onder de naam van hotel Oranjeoord. Het betrof de vennootschappen van Munnik. Die had onder druk van de bank het hotel al verkocht aan Charme Hotels. Die hadden geen last van de faillissementen en zo bleef het hotel lange tijd de Charme Hotels vlag dragen. Tot het hotel een jaar geleden zelfstandig verder ging volgens de curator. Nu is het vennootschap van Pel bankroet. De inventaris in het hotel is van een ander vennootschap, waar de curator geen zeggenschap over heeft.

Door: Nationale Horecagids

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

16 juni '23 (13:02)

Mogelijk dure recreatiewoningen naast Hotel de Beyaerd in Hulshorst

Bij het veluwehotel De Beyaerd in Hulshorst wordt mogelijk een nieuw, luxe vakantiepark neergezet. De opzet is ‘een ruim opgezet groenresort met hoogwaardige recreatievilla’s’, meldt Nunspeet Nieuws. Het vakantiepark komt te staan op het evenemententerrein van het hotel en het aangrenzende deel waar voorheen restaurant De Gulle Belg stond. Momenteel wordt dat pand gekraakt. 

16 juni '23 (11:25)

Hotel Okura maakt samen met Brouwerij Homeland zomers biertje

Na een eerdere samenwerking met Brouwerij Homeland gaat het Okura Hotel in Amsterdam een biertje maken. Vorig jaar maakten de twee al de ‘Okura Tripel’, nu slaan zij de handen ineen om een zomers biertje te brouwen, de ‘Okura Wit’. Volgens Okura is het smaakprofiel fris, zacht en met een volle smaak. Dat meldt Hospitality Management.

14 juni '23 ( 8:51)

Staatssecretaris Van der Burg wil dat hotels optreden tegen uitbuiting meisjes

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie gaat de hotelbranche oproepen op te treden tegen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Dat heeft Van der Burg aan de Tweede Kamer toegezegd, tijdens het wekelijks vragenuurtje. Net zoals de Tweede Kamer vindt Van der Burg het verschrikkelijk dat zoveel jonge meisjes seksueel worden uitgebuit. De Tweede Kamer wil meer concrete actie, maar de staatssecretaris zei dat het lastig is deze uitbuiting harder aan te pakken.

14 juni '23 ( 8:44)

Hotelketen Van der Valk wilde meer coronasteun van overheid

Hotelketen Van der Valk had meer coronasteun moeten krijgen. Dat betoogden ruim zestig hotels van het familiebedrijf dinsdag in een zaak tegen de Staat voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Die hotels zijn volgens Van der Valk allemaal losse ondernemingen en hadden elk afzonderlijk als mkb-bedrijf steun moeten krijgen. In plaats daarvan werden ze als keten gezien en kregen ze daardoor veel minder steun. De landsadvocaat stelde zich op het standpunt dat de minister de vrijheid had om een keuze te maken over welke bedrijven die zogeheten TVL-steun zouden krijgen.