Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer dan 400 miljoen euro investeringsvolume hotelvastgoed in 2022

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Meer dan 400 miljoen euro investeringsvolume hotelvastgoed in 2022
De beleggingsmarkt in de hotelsector bleef vorig jaar wederom beperkt tot een volume van ruim 400 miljoen euro. De sterk opgelopen financieringsrente en de prijsafwaardering zijn hiervoor de belangrijkste factoren. Dit blijkt uit het Real Estate Market Outlook rapport 2023 van vastgoedadviseur CBRE. Zij verwachten een volumegroei van 650 miljoen euro voor dit jaar, zo meldt Hospitality Management. 

Het aanbod van nieuwbouwprojecten is flink teruggelopen. Dit komt door maatregelen die worden getroffen, zoals de hotelstop in de regio Amsterdam en de terughoudendheid van veel gemeenten. Zo wordt het volume steeds meer afhankelijk van al bestaande bouw en de verkoop daarvan. Een groot deel van deze gebouwen is in handen van institutionele beleggers of particulieren. Vaak houden die de lang vast aan hun investeringen, waardoor zij een kleine bijdrage leveren aan het beleggingsvolume.

Winstgevendheid hotels neemt toe

Er is geen rede voor eigenaren om te verkopen. Dat komt doordat het momenteel weer winstgevend is om een hotel te beheren. De verduurzamingsplicht kan wel leiden tot meer sale-and-lease-backcontstructies. Op deze manier krijgen ondernemers meer ruimte om zich te focussen op het bedrijf en de bedrijfsvoering. Het CBRE denkt dat de meeste actie voortkomt uit beleggers die al een aantal jaren hebben gewacht met hun exit-strategie. Die partijen willen verkopen maar wachten tot het juiste moment daarmee. Dit gebeurt voornamelijk in een tijd van stabiele marktprijzen. Daarom is de verwachting dat het handelsvolume pas in de loop van midden 2023 zal groeien.

Meer ‘staycations’

De toeristenstroom is weer op peil in Nederland, tegen verwachtingen in. Eén van de redenen hiervoor is de toegenomen behoefte aan ‘staycations’, oftewel een vakantie in eigen land. Daarnaast ziet het CBRE dat de toeristenstroom uit Azië en Australië af is genomen in vergelijking met 2019. Dat heeft te maken met de reisbeperkingen die golden voor intercontinentale reizen, zoals de lockdown in China die toen nog gold. Al met al concludeert het CBRE dat de toeristenmarkt de komende jaren zal groeien.

Hogere prijzen in hotels

De inkomsten in de sector nemen toe. Maar dat zegt niet alles: ook de kosten nemen hard toe. De energie-, personeel-, en inkoopkosten gaan omhoog waardoor de winstmarges van hotels alsnog onder druk komen te staan. Daarom berekenen die de extra kosten voor een deel door naar de gasten. zo is een gemiddelde hotelkamer in Amsterdam met 11 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat maakt de omzet per kamer in veel gevallen hoger dan in 2019.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 ( 8:36)

Commotie rondom asielhotel Tubbergen inmiddels 1 jaar geleden; hotel nog steeds niet in gebruik

Een jaar geleden kondigden staatssecretatis Eric van den Burg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers voor de eerste keer aan dat een gemeente een asielzoekerscentrum opgelegd had gekregen. Het voormalige Landhotel ’t Elshuys was de aangewezen locatie. Er ontstond veel weerstand. Omwonenden waren kwaad en demonstreerden tegen de komst van asielzoekers. In de tussentijd is er echter nooit een asielzoeker verschenen en blijkt dat pas aan het einde van déze zomer het hotel gereed is voor gebruik. Dit meldt de Volkskrant.

07 juni '23 ( 9:23)

Vrouw bij hotel in Houten niet ontvoerd

Afgelopen zondag 4 juni maakte de politie waarbij een vrouw mogelijk in een auto zijn geduwd. Het voorval vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. Na onderzoek door de recherche is gebleken dat er geen sprake is van een ontvoering. Dat meldt de politie.

07 juni '23 ( 9:13)

Dit volledige hotel wordt geveild

Een conflict tussen de kredietnemer en kredietverstrekker heeft ertoe geleid dat het Hilton Garden Inn hotel in Leiden wordt geveild. Het gehele hotel, met 173 kamers, 6 vergaderruimtes en een restaurant heeft een totale oppervlakte van 38.586 vierkante meter en de executieveiling vindt plaats op 11 juli, meldt Vastgoedjournaal.

06 juni '23 (12:54)

Mercure Hotel in Zwolle gaat zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen opvangen

Vanaf 1 juli gaat Zwolle zestig Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV’ers) opvangen in het Mercure Hotel aan de Hertsenbergweg. Het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente of zij met spoed een opvanglocatie beschikbaar konden stellen. De jongeren blijven tot het einde van het jaar, meldt RTV Oost.

06 juni '23 (10:25)

Na flinke renovatie is Hotel Prins Hendrik op Texel weer open

Het heeft een aantal maanden mogen duren, maar dan heb je ook wat. Na een grondige restyling is Prins Hendrik Texel weer open. Het hotel, direct gelegen aan de Waddenzee, heeft een nieuwe keuken en restaurant gekregen. Daarnaast zijn er zes nieuwe luxe hotelkamers en suites bijgebouwd. De herinrichting is uitgevoerd door designbureau E.S.T.I.D.A. Dat meldt Entree Magazine.

05 juni '23 ( 9:59)

Waarom is het beroemde hotel Spaander in Volendam al zo lang dicht?

Al drie maanden zit het bekende hotel Spaander in Volendam op slot. Het hotel heeft naam gemaakt door de imposante kunstverzameling die in het pand hangt. Beroemdheden zoals Johan Cruijff, Muhammad Ali, de sultan van Yogyakarta en de oud-keizer Wilhelm van Duitsland hebben hier allemaal een nachtje geslapen. Nu is het hotel al een tijd gesloten, maar niemand weet waarom. Dat meldt NH Nieuws.

05 juni '23 ( 9:13)

Vrouw mogelijk ontvoerd vanaf parkeerplaats Van der Valkhotel Houten

Aan het einde van zondagmiddag heeft iemand gezien dat een vrouw tegen haar zin in een auto werd geduwd. Het incident vond plaats op de parkeerplaats van het Van der Valkhotel in Houten. De politie is op zoek naar andere getuigen die de mogelijke ontvoering van een vrouw hebben gezien. Dat meldt het AD.

02 juni '23 (11:17)

Haags hotel gaat 100 nareizende familieleden vluchtelingen opvangen

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft akkoord gegeven voor de tijdelijke noodopvang van honderd gezinsherenigers om het Fletcher Stadshotel. Hiermee moet de druk op de overvolle asielzoekerscentra verlicht worden. De vluchtelingen worden tot het einde van het jaar in het hotel aan de Laan van Meerdervoort opgevangen, meldt Omroep West.

01 juni '23 (12:11)

Hotelbeveiliger bij overval met hamer op zijn hoofd geslagen

Bij een overval op een hotel op het Grote Kerkplein in Rotterdam is een beveiliger met een hamer geslagen. Hij hield er verwondingen op zijn hoofd aan over, maar wist een van de verdachten alsnog te pakken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

01 juni '23 (12:04)

Hotel Spaander in Volendam al maanden dicht om onbekende redenen

Hotel Spaander in Volendam is al maanden dicht, maar niemand weet precies waarom. Het hotel staat bekend om zijn kunstverzameling, waardoor het overnachtingen van onder meer Muhammad Ali, Yogyakarta en Johan Cruijff wist te boeken. Inmiddels lukt het maken van een boeking al drie maanden niet meer. Dit meldt NH Nieuws.