Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Commissievrije boekingen 2022 passeerde 100 miljoen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Commissievrije boekingen 2022 passeerde 100 miljoen
Het afgelopen jaar heeft uitdagingen gebracht voor hoteliers, zoals het personeelstekort en de stijgende energieprijzen. Toch is bekend dat het aantal directe hotelboekingen, zonder tussenpartij zoals Booking.com, is gestegen met meer dan 50 procent. Daarmee besparen hotels enorm op kosten. Dit meldt Hospitality Management.

Hoteliers.com, een aanbieder van commissievrije boekingssoftware voor hotels heeft ook een recordomzet gedraaid dit jaar. Zij hebben meer dan 100 miljoen euro omgezet met commissievrije boekingen. “Hiermee hebben wij ruim 15 miljoen euro aan commissiekosten bespaard voor onze klanten, een nieuw record waar wij trots op zijn”, aldus Erik Baumann, directeur van Hoteliers.com. “Zelfs in vergelijking met het recordjaar 2019 voor de pandemie, realiseren we nu 40 procent meer directe omzet voor onze klanten.”

Trends in de hotelsector

De hotelmarkt in grote steden kan blijven rekenen op een hoge populariteit. Die is enorm aangetrokken na de pandemie. “Mensen zijn nog lang niet klaar met het inhalen van reizen die in de afgelopen jaren niet plaats konden vinden. Maar door de onzekerheid in de wereld kiest men toch vaak voor een stad die op niet te lange afstand ligt. We zien nu al dat de hotelboekingen in Amsterdam voor januari en februari, traditioneel een echte laagseizoensperiode, een stuk hoger liggen dan voor de pandemie”, stelt de directeur.

Ook is te zien dat er een duidelijk zichtbare trend is op het gebied van het aantal boekingspartijen. “We zien dat de groten groter worden. De pandemie heeft veel kleinere boekingssites de das omgedaan en de consument weet partijen als Booking.com altijd goed te vinden. Dit is ook een trend die door zal zetten het komende jaar. Een nadeel hiervan is dat er steeds meer macht komt te liggen bij een paar grote spelers die de markt dicteren. Daarom is het van groot belang aandacht te besteden aan het eigen directe kanaal. Zet die laatste paar kamers alleen open op de eigen website van het hotel, geef korting bij direct boeken en laat zien dat dit zowel voordeel voor het hotel als voor de gast oplevert”, zegt Baumann.

Derde trend

Er wordt door hotels weer geïnvesteerd in automatisering. Dit is een logisch gevolg van het personeelstekort. "Het mes snijdt hier aan twee kanten, het levert kostenbesparing op en je hebt minder personeel nodig. Hopelijk kunnen wij hier met onze software ook een steentje in bijdragen en kunnen we uitkijken naar een mooi 2023”, vertelt Baumann.

Door: Nationale Horecagids

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."