Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Medewerkers Amsterdams hotel krijgen mentale zorg: ‘Ademwerk, yoga en retraites’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Medewerkers Amsterdams hotel krijgen mentale zorg: ‘Ademwerk, yoga en retraites’
Vanaf nu kunnen alle medewerkers van het DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station toegang krijgen tot externe en anonieme hulp op mentaal vlak. Zo kunnen de medewerkers masterclasses volgen, coaching krijgen of meedoen aan yoga. Dit meldt Entree Magazine.

DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station is een samenwerking aangegaan met OOPKOP (Afrikaans voor ‘Open Mind’). Voor de medewerkers van het hotel betekent dit dat zij de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan verschillende programma’s of het gebruik van tools om de mentale weerbaarheid en vitaliteit te vergroten.

Laagdrempelige ondersteuning

De general manager van het hotel, Floris Licht, zegt over de samenwerking: “We vinden dat we als werkgever iets extra’s moeten en kunnen doen om medewerkers aan ons te binden. De tijd van simpelweg een arbeidsovereenkomst tekenen en dan aan de slag is echt over. Verder is het voor ons belangrijk om preventief te investeren in mentale gezondheid. Dit draagt bij aan meer productiviteit, minder burn-outs en minder verloop. Dankzij deze samenwerking kunnen we ons team nu op een laagdrempelige manier ondersteuning op verschillende gebieden geven.”

Dertig minuten anoniem sparren

Een voorbeeld van de zorgverlening voor de medewerkers is dat zij voor een half uur anoniem kunnen sparren met een externe coach. Ze kunnen het dan hebben over onderwerpen op de werkvloer waar zij tegenaan lopen. Het kan ook gaan over aspecten uit hun privéleven. Daarbij kunnen de werknemers zelf de coach kiezen in een online omgeving waar de opties en planning te vinden zijn. Medeoprichter van OOPKOP, Derk van Haastert, vertelt: “Dit wordt al veelvuldig gedaan door de werknemers van het hotel.”

“In de hotellerie heerst zeker sinds de snelle terugkeer van het toerisme na corona vaak een hoge werkdruk wat bij sommige medewerkers stress kan opleveren. Mede onder jongere werknemers en millennials heerst er vaak nog extra druk vanuit hun privéomgeving wat in sommige gevallen kan resulteren in mentale problemen”. Daarom kunnen medewerkers onder andere kiezen uit coaching, psychologen, ademwerk, mindfulness, persoonlijkheidstesten, meditatie, slaap support, retraites en yoga.

Door: Nationale Horecagids

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."