Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer dan 80 procent van Nederlandse hoteliers positief over afgelopen halfjaar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Meer dan 80 procent van Nederlandse hoteliers positief over afgelopen halfjaar
De reissector toont na twee zware jaren tekenen van herstel. Uit de publicatie van de eerste European Accomodation Barometer 2022 van Statista, blijkt dat Nederlandse hoteliers in vergelijking met hun Europese collega’s een stuk positiever terugkijken op de financiële en economische situatie van de afgelopen zes maanden. Dit meldt Hospitality Management.

Statista, een organisatie die zich specialiseert in markt- en consumentendata, heeft in samenwerking met Booking.com de eerste European Accomodation Barometer 2022 gepubliceerd. Hierin worden de ontwikkelingen van de horecasector onderzocht. Naast een positief resultaat onder Nederlandse hoteliers zijn er echter ook zorgen: de hoteliers zien de grootste uitdagingen in stijgende energiekosten, economische omstandigheden en personeelskosten.

Positiever dan Europese collega’s

Het onderzoek, gevoerd in 23 Europese landen, wijst uit dat de Nederlandse hoteleigenaren positiever terugkijken op het afgelopen halfjaar dan gemiddeld in Europa. Dit verschil is zelfs opmerkelijk groot: in Nederland geeft 80 procent van de hoteliers aan positief terug te kijken op de afgelopen zes maanden. Maar liefst 88 procent zegt de huidige economische situatie goed of zelfs zeer goed te vinden. Het Europese gemiddelde ligt op 57 procent. Aan de andere kant waren de Nederlandse ondernemers minder geïnteresseerd in overheidsbeleid, zoals steun tijdens de pandemie of tijdens de energiecrisis; 46 procent zei dit belangrijk of zeer belangrijk te vinden, tegenover een Europees gemiddelde van 62 procent.

Energiecrisis en economische situatie grootste uitdagingen

Tijdens het onderzoek van Statista is de hoteliers gevraagd wat zij zien als de grootste uitdagingen voor de komende periode. Het antwoord is ditmaal wel in lijn met de Europese antwoorden: de grootste uitdaging is de energiecrisis (80 procent). Dit wordt gevolgd door de algemene economische situatie (48 procent), personeelskosten (42 procent) en de personeelstekorten (43 procent).

De algemene bedrijfsontwikkeling is bij zowel de ketens als onafhankelijke accommodaties positief. De ketens melden over het algemeen vaker positieve resultaten dan de onafhankelijke accommodaties. Dat hotelketens het beter doen is een Europees gegeven. Ze geven dan ook vaker aan positieve financiele vooruitzichten te zien op het gebied van gemiddelde kamerprijzen, bezettingsgraad, toegang tot kapitaal of investeringsplannen. Ook de zeer grote bedrijven, met meer dan 250 bedden, blijken positiever te zijn over de afgelopen en huidige situatie dan kleine bedrijven zijn.

Voorzichtig optimisme

Ruim een derde van de bedrijven geeft aan dat zij een positieve bedrijfsontwikkeling verwachten voor de komende zes maanden. De instorting van de reismarkt door de coronacrisis heeft naar alle waarschijnlijkheid de antwoorden over de toekomst beïnvloed. Alsnog verwacht een derde van de hoteliers in Nederland dat zij meer gaan investeren dan de afgelopen tijd. Financiering lijkt geen probleem te zijn: slechts 16 procent geeft aan dat zij moeite hebben met het financieren van investeringen.

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is een gevoeliger onderwerp binnen de hotels in Europa, blijkt uit het onderzoek. Maar 40 procent van de respondenten geeft aan dat zij goed voorbereid zijn op de uitdagingen van duurzaamheid en CO2-reductie. Een kleine helft van de grote hoteliers met meer dan 250 werknemers zegt goed voorbereid te zijn op de verduurzamingen, terwijl maar een derde van de hotels met negen of minder werknemers er zo over denkt.

Het onderzoek van Statista was in opdracht van Booking.com. Tussen 15 augustus en 21 oktober is een kwantitatief onderzoek gevoerd door middel van telefonische interviews. 1.000 leidinggevenden en managers uit de Europese hotelbranche hebben meegedaan aan het onderzoek.

Door: Nationale Horecagids

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.

16 juni '23 (13:02)

Mogelijk dure recreatiewoningen naast Hotel de Beyaerd in Hulshorst

Bij het veluwehotel De Beyaerd in Hulshorst wordt mogelijk een nieuw, luxe vakantiepark neergezet. De opzet is ‘een ruim opgezet groenresort met hoogwaardige recreatievilla’s’, meldt Nunspeet Nieuws. Het vakantiepark komt te staan op het evenemententerrein van het hotel en het aangrenzende deel waar voorheen restaurant De Gulle Belg stond. Momenteel wordt dat pand gekraakt. 

16 juni '23 (11:25)

Hotel Okura maakt samen met Brouwerij Homeland zomers biertje

Na een eerdere samenwerking met Brouwerij Homeland gaat het Okura Hotel in Amsterdam een biertje maken. Vorig jaar maakten de twee al de ‘Okura Tripel’, nu slaan zij de handen ineen om een zomers biertje te brouwen, de ‘Okura Wit’. Volgens Okura is het smaakprofiel fris, zacht en met een volle smaak. Dat meldt Hospitality Management.

14 juni '23 ( 8:51)

Staatssecretaris Van der Burg wil dat hotels optreden tegen uitbuiting meisjes

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie gaat de hotelbranche oproepen op te treden tegen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Dat heeft Van der Burg aan de Tweede Kamer toegezegd, tijdens het wekelijks vragenuurtje. Net zoals de Tweede Kamer vindt Van der Burg het verschrikkelijk dat zoveel jonge meisjes seksueel worden uitgebuit. De Tweede Kamer wil meer concrete actie, maar de staatssecretaris zei dat het lastig is deze uitbuiting harder aan te pakken.

14 juni '23 ( 8:44)

Hotelketen Van der Valk wilde meer coronasteun van overheid

Hotelketen Van der Valk had meer coronasteun moeten krijgen. Dat betoogden ruim zestig hotels van het familiebedrijf dinsdag in een zaak tegen de Staat voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Die hotels zijn volgens Van der Valk allemaal losse ondernemingen en hadden elk afzonderlijk als mkb-bedrijf steun moeten krijgen. In plaats daarvan werden ze als keten gezien en kregen ze daardoor veel minder steun. De landsadvocaat stelde zich op het standpunt dat de minister de vrijheid had om een keuze te maken over welke bedrijven die zogeheten TVL-steun zouden krijgen.