Horeca kampt met onzekerheid: veertigduizend euro aan energiekosten

De horeca in West-Friesland is bang voor wat er mogelijk de aankomende maanden te wachten staat. Er wordt gesproken van een ‘spannende tijd’, omdat de ondernemers de uitgestelde belastingen nog moeten terugbetalen, een groot tekort hebben aan personeel en kampen met torenhoge gasrekeningen. Dit meldt NH Nieuws.

Er is sprake van historisch hoge gasprijzen. Niet alleen burgers hebben hier last van, maar ook ondernemers hebben het zwaar. Dit merkt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ook. Rob Baltus is regiovoorzitter in Noord-Holland. Daarnaast is hij werkzaam in De Nadorst in Blokker. Baltus merkt dat hij het bedrag dat hij normaal gesproken in december moet neerleggen als hij de zaak maximaal stookt nu al moet betalen.

Veertigduizend euro per maand

Ook Peter Spruit herkent dit beeld. Hij is eigenaar van vier restaurants met de naam Gewoon Lekker. De vestigingen zijn in Hoorn, Wervershoof, Heerhugowaard en Zaandam. In het hotel-restaurant in Heerhugowaard zijn vijftig kamers die dagelijks warm moeten worden gehouden. Normaal gesproken zat het bedrijf maandelijks op negenduizend tot tienduizend euro energiekosten. Inmiddels is dit gestegen naar dertigduizend tot veertigduizend per maand.

Stookkosten besparen

Op dit moment is het nog mogelijk voor het bedrijf om de prijzen op te hoesten, omdat het hotel in zowel Hoorn als Heerhugowaard goed loopt. Maar het is onzeker wat er in de winter gaat komen. Er wordt nagedacht om mogelijk dan later te openen zodat er stookkosten worden bespaard.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer