Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Buurtbewoners 'asielhotel' zijn bang dat zij aan hun lot worden overgelaten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Buurtbewoners bij 'asielhotel' zijn bang dat zij aan hun lot worden overgelaten
Omwonenden van het 'asielhotel' in Albergen zijn bang dat ze aan hun lot worden overgelaten. Dat is (onder meer) de boodschap van buurtbewoners die Hennie de Haan namens hen dinsdag aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zal overbrengen. Het COA heeft het hotel aangekocht om daar driehonderd asielzoekers op te vangen. Van der Burg komt dinsdag naar Tubbergen voor een toelichting op zijn besluit het COA opdracht te geven het hotel te kopen.

Om de beslissing is veel te doen. De afgelopen dagen werd gedemonstreerd bij het hotel. Volgens de woordvoerster van de omwonenden is er veel onrust en angst onder bewoners over het aantal asielzoekers op deze locatie. Wat echter vooral steekt, is dat het besluit van bovenaf vanuit Den Haag is opgelegd zonder overleg. De Haan: "De staatssecretaris moet donders goed luisteren naar onze zorgen en vragen, en daar snel antwoorden op geven. Maar hij moet vooral begrijpen dat je op deze manier niet met burgers om kan gaan. We zijn zo overvallen en overal totaal buiten gelaten. Dat vinden wij onacceptabel. We voelen ons totaal niet serieus genomen."

Dwangmaatregel noodzakelijk

Volgens de staatssecretaris is de dwangmaatregel noodzakelijk, aangezien er meer plaats voor vluchtelingen nodig is in Nederland omdat het opvangcentrum in Ter Apel al een hele tijd volledig volloopt. Het hotel is volgens het gemeentebestuur echter ongeschikt voor de driehonderd vluchtelingen. "Dan verlies je de verhoudingen", zei de wethouder daarover. De gemeente onderzoekt of ze stappen kan nemen tegen het regeringsbesluit.

Impact van 'de bom'

De Haan wijst op de impact die 'de bom' die de staatssecretaris dropte, heeft op iedereen in het dorp. "Er zitten al mensen aan slaapmedicatie, mensen vergeten te eten. Ik zie grote kerels in tranen over hoe de overheid met ons omgaat. Daarover zijn we nog het meest aangeslagen: over hoe deze regering met gewone hardwerkende burgers omgaat."

Geen tegenstand tegen komst buitenlanders

De Haan, voormalig voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), benadrukt dat het beeld niet klopt dat er in het dorp vooral tegenstand is tegen de komst van buitenlanders. Er woonden in het hotel al twintig statushouders, zo stelt ze. "Er was een toezegging gedaan voor nog eens tien statushouders. Die ruimte is niet benut door het COA. Deze tijdelijke huisvesting verliep prima en opschaling daarvan is voor ons geen probleem. We zijn de laatsten die vinden dat vluchtelingen buiten moeten slapen, maar we vinden het onverstandig om zonder afstemming met lokaal bestuur en omwonenden structureel het viervoudige aan asielzoekers te willen huisvesten. Het kabinet moet terug naar de tekentafel en kijken naar het landelijke asielbeleid, hoe je dit menswaardig en met perspectief voor vluchtelingen en haalbaar voor gemeenten en woongemeenschappen beter kunt aanpakken."

Angst voor overlast

Ze wijst ook op de zorgen die leven over de aard van de vluchtelingen die er eventueel komen. "Er is een verschil tussen een permanent azc en tijdelijke huisvesting van statushouders. Statushouders mogen werken en een opleiding volgen." De Haan vreest voor overlast door een kleine groep asielzoekers uit veilige landen.

Door: ANP

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.