Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Circa duizend Oekraïense vluchtelingen aan het werk in Gelderland

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Circa duizend Oekraïense vluchtelingen aan het werk in Gelderland
In Gelderland hebben bijna duizend Oekraïense vluchtelingen werk gevonden. Het aantal ligt in werkelijkheid hoger, maar niet alle meldingen zijn verwerkt en er zijn bedrijven die nog geen melding hebben gedaan. Dit meldt Omroep Gelderland.

Sinds 1 april zijn werkgevers verplicht om een melding te doen bij het UWV als zij een Oekraïense vluchteling in dienst nemen. De overheidsinstelling heeft echter nog niet alle meldingen kunnen verwerken.

Taal

Van de Oekraïense vluchtelingen die op dit moment aan het werk zijn in de provincie, spreekt 90 tot 95 procent geen andere taal dan Oekraïens. De vluchtelingen vinden vooral werk in de horeca, de schoonmaak en productiewerk. Om in de afwas in een restaurant of als kamermeisje in een hotel te kunnen werken, hoeft iemand immers niet de Nederlandse taal te beheersen.

Bankrekening

Naast de taal zijn er meer uitdagingen. Volgens Harry Zoomers, Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland, zijn er een aantal Oekraïners die inmiddels wel een BSN-nummer hebben, maar nog geen bankrekening. Dit komt omdat zij een verouderd paspoort hebben waar niet de vereiste biometrische gegevens op staan. Door de werkgever is dit lastig om te betalen, maar daar wordt nu aan gewerkt en veel banken gaan er inmiddels soepeler mee om.

Zorgverzekering

Een andere uitdaging is de zorgverzekering. Om te kunnen werken in Nederland, heb je deze nodig. Zoomers geeft aan dat er nog altijd wordt gewacht op een collectieve zorgverzekering. Vooralsnog kunnen de Oekraïense vluchtelingen terugvallen op de regeling voor onverzekerden.

Er zijn onder andere vanwege deze redenen veel Oekraïense vluchtelingen die wel willen werken, maar niet kunnen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."