Ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten vierde kwartaal aanvragen

Ondernemers met minimaal 30 procent omzetverlies in het vierde kwartaal kunnen vanaf maandagochtend een aanvraag doen voor een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het loket voor de coronasteunregeling voor de laatste maanden van dit jaar gaat maandagochtend om 08.00 uur open. Dat loket blijft tot eind januari open.

Ondernemingen krijgen 100 procent van het aandeel vaste lasten dat bij hun sector hoort vergoed, mits ze meer dan 30 procent omzetverlies hebben ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Voor mkb-ondernemingen is er een maximum van 550.000 euro, voor andere bedrijven is dat 600.000 euro.

Verder gaat het maximumbedrag dat ondernemingen aan staatssteun mogen ontvangen omhoog. Tussen maart 2020 en eind juni 2022 ligt dat nu op 2,3 miljoen euro. Eerder was dat 1,8 miljoen euro. De eerste uitbetalingen zouden nog dit jaar moeten gebeuren.

Compensatie

De voorzitter van werkgeversorganisatie MKB-Nederland, Jacco Vonhof, wil meer compensatie voor ondernemers die inkomsten missen. Dat zei hij in tv-programma WNL Op Zondag naar aanleiding van de lockdown die sinds zondag in Nederland geldt. De coronasteun moet "op onderdelen meer, vooral als het gaat om het ritme waarin die steun komt", zei Vonhof. "Als je de laatste twee weken, de beste twee weken van je jaar, dicht moet, maar je hebt de rest van het kwartaal goed gedraaid, kwalificeer je niet. Dat zou echt onbestaanbaar moeten zijn, dus dat moet gewoon naar 100 procent."

Door: ANP