Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Week van de horeca wil imago verbeteren en personeelstekort verminderen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Cafés en restaurants moeten het werk aantrekkelijker maken om aan personeel te komen en het te behouden. De roosters en salarissen moeten beter en medewerkers zouden meer verantwoordelijkheid moeten krijgen. Dat zegt vakbond FNV in aanloop naar de Week van de horeca, die duurt van maandag tot en met zaterdag. De week is er ook op gericht is om meer personeel te werven.

Volgens FNV-bestuurder Edwin Vlek kampt de horeca met een "schrijnend personeelstekort" dat voor corona ook al bestond, maar sinds de pandemie is verergerd. Tijdens de lockdowns is de branche naar eigen zeggen zo’n 100.000 mensen kwijtgeraakt. Bedrijven gaan volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nu soms een dag in de week dicht wegens gebrek aan mensen.

Slecht imago

"De horeca heeft last van een slecht imago, wat soms wel en soms niet terecht is", vindt Vlek. Het slechte zit hem volgens de vakbondsman in de onzekerheid sinds de uitbraak van het coronavirus, maar ook in de hoge werkdruk en het lage salaris dat het werk oplevert. Daar tegenover staat dat veel mensen werken in de horeca positief en leuk vinden, geeft hij aan. "Maar uiteindelijk kan je met passie en liefde geen rekeningen betalen."

KHN kwam in juni al met de campagne "Werken in de horeca, elke dag ’n feestje", om mensen over te halen voor een baan in bijvoorbeeld een restaurant of café te kiezen. De brancheorganisatie geeft aan dat het personeelsverloop in de horeca altijd groot is. Het probleem is echter dat het verloop doorgaans in een jaar geleidelijk gaat, terwijl nu na de heropening ineens heel veel vacatures tegelijk moesten worden ingevuld. Bovendien hebben mensen die normaal weer terugkomen, nu gekozen voor werk elders. Ook merkt KHN dat het aantal aanmeldingen voor horecaopleidingen daalt.

Week van de horeca

Tijdens de Week van de horeca vinden er door heel Nederland diverse activiteiten plaats en kunnen belangstellenden een kijkje nemen achter de schermen bij deelnemende horecazaken. Hotels, cafés en restaurants die meedoen kunnen naar eigen wens invulling geven aan de week. De organisatie achter het evenement zorgt dan voor promotie.

Door: ANP

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."