Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gekalibreerde voedselthermometers voor hygiëne en voedselveiligheid horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Met de recente versoepelingen binnen de horeca, waarin restaurants weer onder voorwaarden open mogen, zal sector breed alles weer op gang komen. Een prettige ontwikkeling voor zowel de ondernemers als de liefhebbers van de horeca. Het afgelopen jaar heeft echter duidelijk het belang laten zien van hygiëne en voedselveiligheid, ook binnen de horeca. En omdat veel horecaondernemers in de komende periode een beroep gaan doen op nieuw personeel, is het prettig om met de juiste apparatuur te werken, waardoor voedselveiligheid gegarandeerd kan worden. Een gekalibreerde voedselthermometer is één van de nieuwste oplossingen. 

Jaarlijks nog ruim half miljoen voedselvergiftigingen

Geen enkele horecaondernemer zal op het moment dat ze de vraag krijgen, ontkennen dat voedselveiligheid absolute prioriteit heeft. Toch vinden in Nederland jaarlijks, om uiteenlopende redenen, nog ruim een half miljoen voedselvergiftigingen plaats. Rondom het bereiden, behandelen en verwerken van voedsel gelden daarom zogenaamde HACCP-richtlijnen, als zijnde een hygiënecode. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert periodiek op de naleving van deze hygiënecode, waarin horecabedrijven aantonen te voldoen aan de wettelijke eisen.

Elke horecaondernemer die ter plekke voedsel en dranken uitserveert ter consumptie, dient zich aan de laatste richtlijnen rondom de hygiënecode te houden. Omdat die richtlijnen steeds strenger worden, is het nodig om blijvend te investeren in hygiëne en voedselveiligheid.  

Voedselveiligheid garanderen

De omgang met vlees en vis is een terugkerend onderwerp binnen de voedselveiligheid. Een gebrekkige gaarheid of te lage temperatuur van dergelijke gerechten kan al snel resulteren in een voedselvergiftiging; iets waar een restauranthouder absoluut niet op zit te wachten. Voor horecaondernemers is het, met de hygiënecode in ogenschouw genomen, absolute noodzaak om de voedselveiligheid te garanderen. Maar hoe? Dat kan uiteraard door je aan een aantal vastgestelde richtlijnen te houden, zoals persoonlijke hygiëne, het vers bewaren van vlees en vis en de juiste bereiding. Daarbovenop zorgen slimme oplossingen voor verbeterde garanties in de keuken.

Eén van die slimme oplossingen is de gekalibreerde voedselthermometer. Een apparaat waarmee je heel eenvoudig de temperatuur van een stuk vlees kunt bepalen, zowel bij het bewaren als ten tijde van de bereiding. Omdat de juiste gaarheid van vlees bij bereiding niet altijd aan de buitenkant zichtbaar is, en daarmee niet gegarandeerd kan worden, is het wenselijk om nauwkeurig en in één oogopslag de temperatuur te kunnen vaststellen. Gekalibreerde voedselthermometers doen exact dat. De voedselthermometer prik je eenvoudig in het vlees, waarna direct en nauwkeurig de temperatuur wordt vastgesteld.

Investeren in personeel en innovatie

Naast innovatieve oplossingen voor de horeca, zal in de komende periode ook geïnvesteerd moeten worden in de opleiding van, naar verwachting, de grote toestroom van nieuw horecapersoneel. Een deel van deze groep zal nog onervaren zijn in de omgang met zaken als hygiëne en voedselveiligheid in de keuken. Om ook in de nieuwe situatie als horecaondernemer te blijven voldoen aan HACCP-richtlijnen, is het daarom ook gewenst om te investeren in training en opleiding.

Investeren in kennis én innovatie: hierdoor kan de horeca hygiëne en voedselveiligheid blijven garanderen. 

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.