Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gekalibreerde voedselthermometers voor hygiëne en voedselveiligheid horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Met de recente versoepelingen binnen de horeca, waarin restaurants weer onder voorwaarden open mogen, zal sector breed alles weer op gang komen. Een prettige ontwikkeling voor zowel de ondernemers als de liefhebbers van de horeca. Het afgelopen jaar heeft echter duidelijk het belang laten zien van hygiëne en voedselveiligheid, ook binnen de horeca. En omdat veel horecaondernemers in de komende periode een beroep gaan doen op nieuw personeel, is het prettig om met de juiste apparatuur te werken, waardoor voedselveiligheid gegarandeerd kan worden. Een gekalibreerde voedselthermometer is één van de nieuwste oplossingen. 

Jaarlijks nog ruim half miljoen voedselvergiftigingen

Geen enkele horecaondernemer zal op het moment dat ze de vraag krijgen, ontkennen dat voedselveiligheid absolute prioriteit heeft. Toch vinden in Nederland jaarlijks, om uiteenlopende redenen, nog ruim een half miljoen voedselvergiftigingen plaats. Rondom het bereiden, behandelen en verwerken van voedsel gelden daarom zogenaamde HACCP-richtlijnen, als zijnde een hygiënecode. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert periodiek op de naleving van deze hygiënecode, waarin horecabedrijven aantonen te voldoen aan de wettelijke eisen.

Elke horecaondernemer die ter plekke voedsel en dranken uitserveert ter consumptie, dient zich aan de laatste richtlijnen rondom de hygiënecode te houden. Omdat die richtlijnen steeds strenger worden, is het nodig om blijvend te investeren in hygiëne en voedselveiligheid.  

Voedselveiligheid garanderen

De omgang met vlees en vis is een terugkerend onderwerp binnen de voedselveiligheid. Een gebrekkige gaarheid of te lage temperatuur van dergelijke gerechten kan al snel resulteren in een voedselvergiftiging; iets waar een restauranthouder absoluut niet op zit te wachten. Voor horecaondernemers is het, met de hygiënecode in ogenschouw genomen, absolute noodzaak om de voedselveiligheid te garanderen. Maar hoe? Dat kan uiteraard door je aan een aantal vastgestelde richtlijnen te houden, zoals persoonlijke hygiëne, het vers bewaren van vlees en vis en de juiste bereiding. Daarbovenop zorgen slimme oplossingen voor verbeterde garanties in de keuken.

Eén van die slimme oplossingen is de gekalibreerde voedselthermometer. Een apparaat waarmee je heel eenvoudig de temperatuur van een stuk vlees kunt bepalen, zowel bij het bewaren als ten tijde van de bereiding. Omdat de juiste gaarheid van vlees bij bereiding niet altijd aan de buitenkant zichtbaar is, en daarmee niet gegarandeerd kan worden, is het wenselijk om nauwkeurig en in één oogopslag de temperatuur te kunnen vaststellen. Gekalibreerde voedselthermometers doen exact dat. De voedselthermometer prik je eenvoudig in het vlees, waarna direct en nauwkeurig de temperatuur wordt vastgesteld.

Investeren in personeel en innovatie

Naast innovatieve oplossingen voor de horeca, zal in de komende periode ook geïnvesteerd moeten worden in de opleiding van, naar verwachting, de grote toestroom van nieuw horecapersoneel. Een deel van deze groep zal nog onervaren zijn in de omgang met zaken als hygiëne en voedselveiligheid in de keuken. Om ook in de nieuwe situatie als horecaondernemer te blijven voldoen aan HACCP-richtlijnen, is het daarom ook gewenst om te investeren in training en opleiding.

Investeren in kennis én innovatie: hierdoor kan de horeca hygiëne en voedselveiligheid blijven garanderen. 

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.