Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toeristenbranche in Zeeland moet het dit jaar vooral hebben van de zomervakantie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De toeristenbranche in Zeeland moet het dit jaar vooral hebben van de zomervakantie. De boekingen voor de zomermaanden stromen momenteel binnen, zegt voorzitter Arjen Brinkman van de Zeeuwse afdeling van Hiswa-Recron.

"Het lijkt erop dat mensen door het coronavirus en alle beperkende maatregelen het voorseizoen hebben opgegeven en zich richten op de zomervakantie", zegt Brinkman. Hij spreekt van een run op staanplaatsen in de zomer. "Veel Nederlanders zien het niet meer gebeuren dat ze nog naar het buitenland vliegen. Ze kiezen voor zekerheid met een vakantie in eigen land. Daarbij weten ze Zeeland weer te vinden."

De provincie die tot 1 mei op slot zat voor toerisme, versoepelt de maatregelen vrijdag verder en zet de poort half open. Vakantieparken en campings mogen tot 50 procent van hun accommodaties weer verhuren. Dat was in de eerste twee weken van mei 15 procent om verspreiding van het virus te voorkomen.

Ingenieus systeem

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland spreekt van een ingenieus systeem. "We hebben samen met de sector afgesproken om geleidelijk weer terug te gaan naar een normale situatie", zegt Lonink. "Maar normaal wordt het niet zolang het virus onder ons blijft."

Nu is het nog rustig op de Zeeuwse eilanden, merken ze ook bij de VVV Zeeland. De boekingen voor Hemelvaartsdag en Pinksteren blijven achter. Het is nog maar de vraag of de capaciteit van 50 procent in het weekend van hemelvaart wordt benut.

Gesloten horeca

Lonink: "Het was nog geen reistijd, dat hebben we gemerkt. We mochten afgelopen twee weken 15 procent toelaten, maar gemiddeld lag de bezetting maar op 3 procent. Met mooi weer en Pinksteren voor de deur zal het wel drukker worden. Het wegblijven van toeristen komt vooral omdat Duitsland en België nog op slot zitten, dus de instroom van Duitsers en Belgen is beperkt. De grens met België gaat op 8 juni weer open. En Duitsers mogen voorlopig maar 72 uur het land uit, anders moeten ze bij terugkomst twee weken in quarantaine. We zien nog niet zoveel Duitse nummerborden rondrijden."

Dat de bezetting nog erg laag is heeft volgens Brinkman vooral te maken met de gesloten horeca: "Toeristen komen toch voor de totaalbeleving naar Zeeland. Als ze hier verblijven op een camping of bungalowpark willen ze ook genieten van leuke restaurantjes en strandtenten." De strandtenten kunnen hun terrassen vanaf 1 juni openen. De Zeeuwse strandtenten willen hun gasten en strandbedjes spreiden over het strand in strandvakken.

Door: ANP

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."

13 januari '25 ( 9:33)

Brancheclub noemt 2024 een ‘uitdagend’ jaar voor de horeca

Het jaar 2024 was "uitdagend" voor de Nederlandse horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava. De brancheorganisatie verwijst daarbij naar personeelstekorten en stijgende kosten voor onder meer restaurant-, hotel- en caféhouders.