Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toeristenbranche in Zeeland moet het dit jaar vooral hebben van de zomervakantie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De toeristenbranche in Zeeland moet het dit jaar vooral hebben van de zomervakantie. De boekingen voor de zomermaanden stromen momenteel binnen, zegt voorzitter Arjen Brinkman van de Zeeuwse afdeling van Hiswa-Recron.

"Het lijkt erop dat mensen door het coronavirus en alle beperkende maatregelen het voorseizoen hebben opgegeven en zich richten op de zomervakantie", zegt Brinkman. Hij spreekt van een run op staanplaatsen in de zomer. "Veel Nederlanders zien het niet meer gebeuren dat ze nog naar het buitenland vliegen. Ze kiezen voor zekerheid met een vakantie in eigen land. Daarbij weten ze Zeeland weer te vinden."

De provincie die tot 1 mei op slot zat voor toerisme, versoepelt de maatregelen vrijdag verder en zet de poort half open. Vakantieparken en campings mogen tot 50 procent van hun accommodaties weer verhuren. Dat was in de eerste twee weken van mei 15 procent om verspreiding van het virus te voorkomen.

Ingenieus systeem

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland spreekt van een ingenieus systeem. "We hebben samen met de sector afgesproken om geleidelijk weer terug te gaan naar een normale situatie", zegt Lonink. "Maar normaal wordt het niet zolang het virus onder ons blijft."

Nu is het nog rustig op de Zeeuwse eilanden, merken ze ook bij de VVV Zeeland. De boekingen voor Hemelvaartsdag en Pinksteren blijven achter. Het is nog maar de vraag of de capaciteit van 50 procent in het weekend van hemelvaart wordt benut.

Gesloten horeca

Lonink: "Het was nog geen reistijd, dat hebben we gemerkt. We mochten afgelopen twee weken 15 procent toelaten, maar gemiddeld lag de bezetting maar op 3 procent. Met mooi weer en Pinksteren voor de deur zal het wel drukker worden. Het wegblijven van toeristen komt vooral omdat Duitsland en België nog op slot zitten, dus de instroom van Duitsers en Belgen is beperkt. De grens met België gaat op 8 juni weer open. En Duitsers mogen voorlopig maar 72 uur het land uit, anders moeten ze bij terugkomst twee weken in quarantaine. We zien nog niet zoveel Duitse nummerborden rondrijden."

Dat de bezetting nog erg laag is heeft volgens Brinkman vooral te maken met de gesloten horeca: "Toeristen komen toch voor de totaalbeleving naar Zeeland. Als ze hier verblijven op een camping of bungalowpark willen ze ook genieten van leuke restaurantjes en strandtenten." De strandtenten kunnen hun terrassen vanaf 1 juni openen. De Zeeuwse strandtenten willen hun gasten en strandbedjes spreiden over het strand in strandvakken.

Door: ANP

26 juni '24 (10:22)

Horeca staat minder uitbundige tijden te wachten, aldus ING

De vooruitzichten voor de horeca voor zowel dit jaar als 2025 zijn minder uitbundig dan de voorgaande drie jaren, voorspelt ING in een sectorrapport. De kenners van de bank verwijzen daarbij naar de aanhoudend lage economische groei, een laag consumentenvertrouwen en nog altijd oplopende prijzen in de horeca.

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".