Cruiseschip

Zeker veertig Nederlanders die momenteel aan boord zijn van de MSC Splendida, vliegen dinsdag terug naar Nederland. Dat zeggen opvarenden Cees en Ineke in 't Veld. Het cruiseschip zou aanvankelijk aanmeren op meerdere plekken in Griekenland en Italië, maar vanwege het nieuwe coronavirus staan die landen dat niet toe. Het schip is nu onderweg naar Marseille, waar alle 1600 opvarenden van boord moeten.

"We varen via de Rode Zee en het Suezknaal richting Marseille", zegt Ineke. Daar wacht volgens haar een vliegtuig van Air France, die tientallen Nederlanders naar Amsterdam vliegt. Volgens Ineke en Cees gaat het om veertig mensen, die hun reis hebben geboekt bij Stip Reizen. "Maar er zijn ook reizigers die via Kras hebben geboekt". Of zij met hetzelfde vliegtuig teruggaan is onduidelijk. In totaal zouden zestig Nederlanders aanwezig zijn op het schip.

De situatie op de Splendida is volgens de twee uitstekend. "Het is heerlijk. Iedereen loopt vrij rond en het is mooi weer. We worden goed verzorgd en zouden wel langer willen blijven". Volgens het stel is er niemand op het schip besmet met het nieuwe coronavirus.

Costa Luminosa

Een ander cruiseschip waar veel Nederlanders op zitten, de Costa Luminosa, ligt momenteel in Marseille voor anker. Ook dat schip mocht eerder niet elders aanmeren en moest daarom doorvaren naar de Franse havenstad. Op de Costa Luminosa, met ruim 1420 opvarenden, werden twee passagiers positief getest op het coronavirus. Zij gingen daarom van boord in Puerto Rico. De kapitein van het schip heeft volgens persbureau Reuters donderdag laten weten dat sommige passagiers van boord mogen in Marseille. De rest zal dat pas doen in het Italiaanse Savona, waar de cruise vrijdag naartoe vaart.

De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Pieter de Gooijer, zegt dat hij de situatie van de Nederlanders op de Costa Luminosa "op de voet" volgt en intensief contact heeft met de Franse autoriteiten en andere betrokkenen om duidelijkheid te verkrijgen. Volgens de ambassadeur draagt Costa Cruises zorg voor een gecoördineerde repatriëring van alle passagiersleden, in samenspraak met de betrokken reisorganisaties. "Waar mogelijk ondersteunen wij hen daarbij. We adviseren u om nauw contact te onderhouden met uw reisorganisatie voor al uw vragen over uw terugkeer naar Nederland", raadt hij de Nederlanders aan.

Om de verspreiding van het virus in te dammen hebben tal van landen hun grenzen gesloten. Hierdoor kunnen cruiseschepen niet aanmeren, waardoor die op zoek moeten naar een haven die wel schepen toelaat.

Door: ANP