Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotelbranche voelt de gevolgen van coronavirus

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

De hotelbranche in Nederland begint de gevolgen van het coronavirus nu echt te voelen. Zo is in Amsterdam sinds het eerste coronageval in Nederland bekend werd het aantal boekingen met dertig procent gedaald. Veel hotels zetten nu werktijdverkorting in of verlengen contracten van werknemers niet meer om de klappen op te vangen. Dit meldt de NOS.

 

 
Koninklijke Horeca Nederland, de landelijke belangenorganisatie van de hotelbranche, maakt zich grote zorgen over de impact van het coronavirus, maar stelt tegelijk vast dat er van paniek nog geen sprake is. Op dit moment zijn de gevolgen vooral merkbaar in Amsterdam, Rotterdam en Noord-Brabant.
 

‘Het is een bloedbad’

 
De hoteliers die aan het woord komen draaien er niet om heen. Zo zegt manager Nico Evers van het Amsterdamse Jakarta-hotel: “De Amsterdamse beurs is een bloedbad en bij ons is het niet anders.” Roel Dusseldorp, algemeen directeur van Hotel New York in Rotterdam en daarnaast voorzitter van de Rotterdamse Hotel Combinatie, stelt vast dat er momenteel meer telefoontjes gaan over annuleringen dan nieuwe reserveringen. 
 

Ontslagen, werktijdverkorting en vakantiedagen

 
Zowel Evers als Dusseldorp slaan ontslagen niet uit. Vooralsnog proberen ze dat te voorkomen door werktijdverkorting in te zetten en mensen te stimuleren nu vakantiedagen op te nemen. Daarna zullen ze overstappen op het niet meer verlengen van contracten die aflopen. Dusseldorp:  “Werknemers met proeftijd zijn op een verkeerd moment binnengekomen. Dat is heel spijtig.”
 

Persconferentie Rutte

 
Niet alleen in de twee grootste steden van Nederland voelt de hotelbranche de gevolgen van de coronacrisis, dit geldt ook zeker voor Noord-Brabant, de plek waar tot nu toe de meest verregaande maatregelen in verband met het virus zijn genomen. Met name de persconferentie van afgelopen maandag die werd gegeven door premier Mark Rutte en RIVM-directeur Hans Brug mist z’n uitwerking niet in de Zuid-Nederlandse provincie. Volgens de Tilburgse horeca-ondernemer Tim Wijdemans worden sindsdien veel grotere bijeenkomsten en evenementen geannuleerd, en dat heeft automatisch ook weer gevolgen voor de bezetting in de hotels. “Waar we een week geleden als branche dachten dat het wel meeviel, zie ik nu dat dit voorlopig nog niet klaar is.”
 

Restaurants gaan nog goed

 
De restaurants in Nederland merken momenteel nog niet al te veel van het coronavirus. Volgens de directeur van de KHN, Dirk Beljaarts, zijn hotels vaak de graadmeter van wat er nog meer komt. Dat zou dus betekenen dat de kans groot is dat ook restaurants in de nabije toekomst de gevolgen van het coronavirus zullen gaan merken.
 
Door: Nationale Horecagids

 

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."