Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotelbranche voelt de gevolgen van coronavirus

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

De hotelbranche in Nederland begint de gevolgen van het coronavirus nu echt te voelen. Zo is in Amsterdam sinds het eerste coronageval in Nederland bekend werd het aantal boekingen met dertig procent gedaald. Veel hotels zetten nu werktijdverkorting in of verlengen contracten van werknemers niet meer om de klappen op te vangen. Dit meldt de NOS.

 

 
Koninklijke Horeca Nederland, de landelijke belangenorganisatie van de hotelbranche, maakt zich grote zorgen over de impact van het coronavirus, maar stelt tegelijk vast dat er van paniek nog geen sprake is. Op dit moment zijn de gevolgen vooral merkbaar in Amsterdam, Rotterdam en Noord-Brabant.
 

‘Het is een bloedbad’

 
De hoteliers die aan het woord komen draaien er niet om heen. Zo zegt manager Nico Evers van het Amsterdamse Jakarta-hotel: “De Amsterdamse beurs is een bloedbad en bij ons is het niet anders.” Roel Dusseldorp, algemeen directeur van Hotel New York in Rotterdam en daarnaast voorzitter van de Rotterdamse Hotel Combinatie, stelt vast dat er momenteel meer telefoontjes gaan over annuleringen dan nieuwe reserveringen. 
 

Ontslagen, werktijdverkorting en vakantiedagen

 
Zowel Evers als Dusseldorp slaan ontslagen niet uit. Vooralsnog proberen ze dat te voorkomen door werktijdverkorting in te zetten en mensen te stimuleren nu vakantiedagen op te nemen. Daarna zullen ze overstappen op het niet meer verlengen van contracten die aflopen. Dusseldorp:  “Werknemers met proeftijd zijn op een verkeerd moment binnengekomen. Dat is heel spijtig.”
 

Persconferentie Rutte

 
Niet alleen in de twee grootste steden van Nederland voelt de hotelbranche de gevolgen van de coronacrisis, dit geldt ook zeker voor Noord-Brabant, de plek waar tot nu toe de meest verregaande maatregelen in verband met het virus zijn genomen. Met name de persconferentie van afgelopen maandag die werd gegeven door premier Mark Rutte en RIVM-directeur Hans Brug mist z’n uitwerking niet in de Zuid-Nederlandse provincie. Volgens de Tilburgse horeca-ondernemer Tim Wijdemans worden sindsdien veel grotere bijeenkomsten en evenementen geannuleerd, en dat heeft automatisch ook weer gevolgen voor de bezetting in de hotels. “Waar we een week geleden als branche dachten dat het wel meeviel, zie ik nu dat dit voorlopig nog niet klaar is.”
 

Restaurants gaan nog goed

 
De restaurants in Nederland merken momenteel nog niet al te veel van het coronavirus. Volgens de directeur van de KHN, Dirk Beljaarts, zijn hotels vaak de graadmeter van wat er nog meer komt. Dat zou dus betekenen dat de kans groot is dat ook restaurants in de nabije toekomst de gevolgen van het coronavirus zullen gaan merken.
 
Door: Nationale Horecagids

 

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.