Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Coronavirus zorgt voor terugloop vakantieboekingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Nederlandse reiswereld ziet het aantal boekingen teruglopen vanwege het coronavirus. "Nu is de schade nog niet zo groot, vooral ook omdat wij het jaar goed zijn begonnen, maar de onrust moet niet te lang duren", zegt directeur Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR dinsdag.

"Bij de zakelijke reizen, congressen en cruises merken wij de invloed van corona zeker. Bij de vakantiereizen is dit minder. Mensen boeken hun reis toch vaak een aantal maanden vooruit en we weten niet hoe de situatie over een half jaar is", aldus Oostdam. Het is volgens hem niet zo dat mensen massaal annuleren. Wel worden veel schoolexcursies naar bijvoorbeeld Noord-Italië geannuleerd. De ANVR vindt het spannend wat er gaat gebeuren met grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen.

Volgens de directeur zijn mensen niet eens zo bang dat zij het virus oplopen, maar meer dat ze twee weken in quarantaine moeten blijven als ze ziek zijn geworden. "Dat je in een hotel zit en er niet uit kunt."

Veel vragen

Reisorganisaties krijgen nu vooral heel veel vragen van consumenten. "Kosteloos annuleren kan nog niet. Sommige organisaties bieden klanten die mogelijkheid wel of bieden een omboekgarantie aan. Maar dat schept juist onduidelijkheid voor de consument", aldus Oostdam. Hij verwacht dat de onzekerheid nu snel zal afnemen. "We zitten op een kantelpunt. China was nog een ver van mijn bed show, maar toen kwamen er een hotel in Tenerife en de besmettingen in Noord-Italië. Doordat er nu mensen in Nederland ziek zijn, wordt de situatie misschien wat normaler."

De ANVR hoopt niet dat er straks een inhaalslag aan boekingen gaat komen. "Als er heel veel vraag is, dan stijgen de prijzen. Het helpt dat we nu redelijk in een laagseizoen zitten." Omgekeerd ondervinden al veel toeristische trekpleisters in Nederland de gevolgen van het virus. Op plekken zoals Giethoorn, Zaanstad of het outletcenter in Roermond komen plotseling geen Chinese toeristen meer.

Bovendien leven er in de reiswereld veel vragen. Daarom kwamen veel organisaties dinsdag samen in de Jaarbeurs in Utrecht. "Voor ons is dit ook een unieke situatie. Ons advies is om naar het ministerie van Buitenlandse Zaken te luisteren. Het is uiteindelijk aan de reisorganisatie om de reis te kunnen uitvoeren of niet."

Door: ANP

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.