Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

HISWA-RECRON wil dat kabinet gevolgen WAB voor toerismesector in kaart brengt

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die per 1 januari in werking is getreden, houdt de gemoederen in de toeristische sector flink bezig. Door het vele tijdelijke werk dat in deze sector voorkomt worden veel toerisme- en recreatiebedrijven hard getroffen door de WAB, zo stelt HISWA-RECRON. De belangenorganisatie wil nu dat het kabinet de gevolgen van de WAB specifiek voor de toeristische sector in kaart gaat brengen. Dit meldt HISWA-RECRON.
Aanleiding voor de oproep zijn de zeven moties die het kabinet eerder deze week aannam, allen bedoelt om het toeristische beleid beter af te stemmen met de toeristensector zelf. HISWA-RECRON, de belangenbehartiger van de watersport- en vrijetijdssector in Nederland, is enthousiast over de stellingname van het kabinet wat  betreft het toerisme in ons land. Jarin van der Zande, verantwoordelijk voor de externe betrekkingen bij HISWA-RECRON, legt uit dat er sinds een aantal maanden veel contact is tussen de vrijetijdsbranche het kabinet. Dit begon met het aanbieden van het recreatiemanifest aan het kabinet, begin december, en die dialoog duurt voort: “Het is goed om te merken dat de oproep van HISWA-RECRON ondernemers wordt gehoord in Den Haag.”
 

WAB

 
Hierbij werkt HISWA-RECRON samen met GastvrijNL, het samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de toeristische sector, waarmee het afgelopen periode ook aandacht vroeg voor de gevolgen van de WAB voor seizoensgebonden bedrijven zoals recreatie- en watersportbedrijven. Volgens Van der Zande zijn er nu toezeggingen gedaan door het kabinet dat de toeristische-recreatieve sector nu een eigen specifieke evaluatie krijgt: “Een belangrijk punt voor onze ondernemers.”
 

Brief naar staatssecretaris

 
Afgelopen woensdag heeft GastvrijNL, namens de hele sector, een brief verstuurd naar de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, waarin wordt gevraagd om op korte termijn in overleg te gaan over de invulling van de aangenomen moties. Via de website van HISWA-RECRON is een PDF van de brief terug te vinden.
 
Benieuwd naar waar de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ook alweer precies voor staat? Lees dan het artikel WAB, een wet met impact: Wat houdt deze 'Wet Arbeidsmarkt in balans' precies in?.
 
Door: Nationale Horecagids
08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.