Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dankzij dijkdoorbraak ligt Best Western Groningen straks aan het Hoornsemeer

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Ten zuiden van de stad Groningen is een tijdelijke dijk, die eerder nog het water van het Hoornsemeer scheidde van de nieuwe oever bij het Best Western Plus Hotel Groningen Plaza, doorgebroken. De dijkdoorbraak moet ervoor zorgen dat hotel van ondernemer Albert-Jan Postma straks aan het water ligt. Daarmee komt een langgekoesterde droom uit. Dit meldt Best Western Plus Hotel Groningen Plaza.
De dijkdoorbraak is de kroon op het plan dat ondernemer Albert-Jan Postma al vanaf de aankoop van het pand in 2002 had. Mede dankzij hulp van onder meer de provincie Groningen, de Regio Groningen-Assen en Waterschap Noorderzijlvest, die allemaal financieel bijsprongen, kon het plan gerealisserd worden. Het hotel zelf  betaalde de helft van de totale kosten, die rond de twee miljoen euro liggen
 

MEERPLAN

 
Lange tijd bleef het idee van Postma om het gebouw in de Groningse wijk Corpus den Hoorn-Zuid, bekend onder de naam Meerwold, tot aan het Hoornsemeer te laten reiken bij een idee. Vanaf 2008 kwam daar verandering in. Toen werd Postma’s idee opgenomen in een groter plan van aanpak: het Meerplan. Hierin stond beschreven hoe er een betere verbinding tussen de stad Groningen en het Hoornsemeer kon worden gerealiseerd. Het uiteindelijke plan voorzag in het stimuleren van watersport, door het creëren van een ‘natuurlijke waterwereld’ achter het hotel.
 

MEERWOLD

 
Meerwold is zowel de naam van het gebouw aan de Laan Corpus den Hoorn 300 als van het restaurant dat in het pand is gevestigd (Meerwold Eten & Drinken). En dát maakt weer deel uit van Best Western Plus Hotel Groningen Plaza. Meerwold is in het begin van de jaren ’90 gebouwd in opdracht van PTT Vastgoed en sinds 2002 eigendom van Postma. Hij vestigde in het pand een hotel en biedt onderdak aan meer dan twintig externe huurders.
 

VOLLEDIG NIEUW GEZICHT

 
De betekenis van het Meerplan is veel groter dan het vergroten van de aantrekkelijkheid van Meerwold. Het gebouw zal door het plan veranderen van een tamelijk geïsoleerd object in een plek die een belangrijke toevoeging voor de stad is, met aan de achterkant een volledig nieuw gezicht. Door de uitvoering van dit plan zal de omgevingskwaliteit van het hotel sterk toenemen, zo is de verwachting, waardoor het hotel zijn marktpositie zal versterken. 
 

TOERISTISCHE MARKT

 
Het hotel zal zich met de nieuwe ligging aan het water en het recentelijk geheel vernieuwde restaurant beter op de toeristische markt kunnen richten en ook betere voorzieningen aan bewoners in de wijk kunnen aanbieden. Het hotel verwacht tussen de tien- en twintigduizend meer hotelgasten, congresgangers en bezoekers voor het restaurant, paviljoen en terras te gaan verwelkomen. Dit zal gepaard gaan met de inzet van achttien voltijds arbeidskrachten.
 
Door: Nationale Horecagids
01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."