Logo_rijksvastgoed__logo_

Het Pesthuiscomplex in Leiden wordt een multifunctioneel complex. Het gaat onder meer onderdak bieden aan een hostel, horeca, shortstay en een foodhall. Daarnaast moet er woningen in het complex komen en moet er ruimte komen voor kunst en cultuur. Dit meldt Unity.nu.

Het Pesthuiscomplex werd begin dit jaar op de markt gebracht door het Rijksvastgoedbedrijf. Na een lange selectieprocedure is de verkoop nu gegund aan Citystone Group. De architectenbureaus Van Manen en KRFT nemen de herontwikkeling van het enorme gebouw voor hun rekening.
 

Pesthuis zonder pestlijders

 
Het historische gebouw in de binnenstad van Leiden stamt uit 1661, en is een rijksmonument. Anders dan de naam doet vermoeden werden er op deze plek nooit in gebruik genomen voor pestpatiënten. Wel staat vast dat het gebouw dienst deed als ziekenhuis. In 1990 kwam het complex in handen van de Rijksoverheid. In 1998 werd het, na een uitgebreide restauratie, verhuurd aan Naturalis, dat het gebouw als entree gebruikte. 
 

Voor alle Leidenaren

 
Wanneer er begonnen wordt met de werkzaamheden aan het Pesthuiscomplex is nog niet bekend. Wel is al bekend dat begin november het pand daadwerkelijk overgaat van het Rijksvastgoedbedrijf naar de Citystone Group. Die laatste heeft ook al de wens uitgesproken er een gebouw van te willen maken voor alle Leidenaren. Meer details worden binnenkort bekendgemaakt. 
 
Door: Nationale Recreatiegids