Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Huidige economie nauwelijks invloed op bouwplannen hotels

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - Hotels (ver)bouwden ondanks de recessie in 2011 gewoon door, ook op wellnessgebied. Congres- en vergaderfaciliteiten worden de laatste tijd echter minder onder handen genomen, zo meldt Horecaentree.

Het lijkt erop dat het aantal bouwplannen in de Nederlandse hotelsector in 2011 geen hinder ondervindt van de tegenvallende de economische ontwikkelingen. Drie kwartalen verder ligt 2011 nog geheel op schema om het recordjaar 2010 te evenaren. Dat blijkt uit het overzicht Hotelbouwplannen van Uitgeverij PS: bv.

(Wellness)plannen
Het aantal bouwplannen op het gebied van wellness houdt de gelijke (hoge) tred makkelijk vol. "Dat mag zowel opmerkelijk als verheugend worden genoemd", zegt een woordvoerder.

"Het geeft aan dat hoteliers en investeerders er alle vertrouwen in hebben dat de consument deze luxe op prijs blijft stellen. Dit vertrouwen is gebaseerd op ervaringen. Dergelijke investeringen worden niet gedaan als men twijfelt aan de wensen en de uitgavebereidheid van de gast."

Vergaderfaciliteiten
Vergader- en congresfaciliteiten worden deze periode wat minder onder handen genomen. Met in totaal 60 plannen was 2009 een topjaar op dit terrein, maar sindsdien neemt dit aantal gestaag af. De trend is dat in 2011 waarschijnlijk de helft hiervan wordt gehaald en dat zou het laagste aantal 'vergaderplannen' worden sinds 2003. "Het sluit aan bij de algemene constatering dat vergaderen buiten de deur minder populair wordt, of in ieder geval een post is waarop wordt bezuinigd."

Pas op de plaats
Er zijn maar weinig hoteliers en investeerders die vanwege de economische situatie terugkomen op eerder gemaakte plannen. In minder dan vijf procent van de gevallen wordt op het moment een pas op de plaats gemaakt. "Dit ondanks de lange doorlooptijd tussen planvorming en uiteindelijke uitvoering en dus de kans dat de realiteit anders is op het moment dat de eerste schop de grond in moet."

Gemeente
In een aantal gevallen is het prestige van een gemeente aanleiding om tot planvorming te komen, zij het dat daar dus juist het gemeentebestuur de initiatiefnemer is. "Het meest opvallend daarbij is de gemeente Landsmeer, waar het college van B en W de komst van een hotel mogelijk wil maken met als serieus argument dat men dan vervolgens inkomsten uit toeristenbelasting kan bijschrijven."

© Nationale Horecagids
01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."