Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drinkwatertarieven kunstmatig hoog

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (novum) - Waterbedrijven houden de tarieven voor drinkwater kunstmatig hoog. Dat stellen Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke waterverbruikers.

De organisaties roepen de politiek op strenger toezicht te houden.

Volgens de belangenbehartigers mogen de waterbedrijven te veel winst maken. Dat zou nergens voor nodig zijn. De waterbedrijven hebben weinig reserves nodig, omdat de bedrijfsrisico's laag zijn.

"Het zijn monopolisten. Dat zorgt er bovendien voor dat er weinig prikkels zijn om de kosten laag te houden", stelt een woordvoerder van VEMW.

Tientallen procenten
Hierdoor betaalt een gebruiker te veel voor leidingwater. "Uit voorzichtige schattingen blijkt dat er tientallen procenten te veel wordt betaald", legt de woordvoerder uit. "Dat we dat niet precies weten komt ook doordat de sector niet transparant is over hoe de tarieven worden opgebouwd."

Binnenkort stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het eerst een plafond vast voor de winsten die drinkwaterbedrijven mogen maken. Het plafond dat gesteld gaat worden is volgens een onderzoek in opdracht van VEMW 'disproportioneel hoog'.

35 miljoen
"Er bestaat een verschil van minstens 35 miljoen euro tussen de huidige voorstellen van het ministerie en de daadwerkelijke benodigde reserves", stelt de VEMW. Eind 2010 bedroeg het vermogen van de waterbedrijven 1,8 miljard euro.

VEMW en de twee consumentenorganisaties concluderen dat de overheid niet kritisch genoeg is en roepen op om beter toezicht te houden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit zou hierin een rol moeten gaan spelen, net als zij doet in de energiemarkt. "Het huidige toezicht is hier een slap aftreksel van."

Voorbarig
Een woordvoerster van staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) noemde de kritiek voorbarig. De staatssecretaris wacht nog op een advies over de kwestie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Deze instantie kijkt onder meer naar de hoeveel eigen vermogen die drinkwaterbedrijven maximaal mogen hebben. Volgens de zegsvrouw wordt het advies dit najaar verwacht en wil Atsma voor 1 november een besluit nemen over de zaak.

Ook de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) vindt het voorbarig te zeggen dat de winstplafonds te hoog zouden zijn. ''De prijzen zijn zeer zorgvuldig opgebouwd. Voor een kwart bestaat het tarief al uit belasting en verder zitten er veel kosten in. Een prijs van 1,50 euro voor duizend liter water is niet exorbitant hoog'', aldus een woordvoerder.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."

13 januari '25 ( 9:33)

Brancheclub noemt 2024 een ‘uitdagend’ jaar voor de horeca

Het jaar 2024 was "uitdagend" voor de Nederlandse horeca. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de jaarlijkse horecavakbeurs Horecava. De brancheorganisatie verwijst daarbij naar personeelstekorten en stijgende kosten voor onder meer restaurant-, hotel- en caféhouders.