Aantal vacatures opnieuw toegenomen

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
(Novum) - Het aantal openstaande vacatures is in het eerste kwartaal met zevenduizend gestegen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt. Het is het derde kwartaal achtereen dat er meer vacante posities waren.

Het totaal aantal openstaande vacatures bedroeg eind maart 104 duizend. In alle bedrijfstakken groeide het aantal. De stijging was echter het grootst in de commerciƫle dienstverlening, en dan vooral in de handel en ict. Door het relatief warme weer was er ook meer vraag naar personeel in de horeca.

In het eerste kwartaal ontstonden 174 duizend nieuwe vacatures, 21 duizend meer dan een jaar eerder. Ook het aantal vervulde vacatures was met 159 duizend hoger. "Dit wijst op een grotere dynamiek op de arbeidsmarkt", aldus het CBS.

De stijging van het aantal vacatures leidt overigens niet onmiddellijk tot een daling van de werkloosheid. "Voor sommige vacatures kan het lastig zijn op korte termijn een geschikte kandidaat te vinden", legt het statistiekbureau uit. "Ook kan het werven en selecteren van een nieuwe werknemer de nodige doorlooptijd hebben."