Europese Commissie wil meer, maar ook betere banen

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
(Novum) - Het creëren van nieuwe banen is niet voldoende om de toegenomen armoede in de Europese Unie terug te dringen. Dat zei Europees commissaris van sociale zaken en werkgelegenheid László Andor dinsdag in Brussel bij de presentatie van een rapport over werkloosheid en sociale ontwikkelingen in Europa.

Andor maakt zich zorgen over de grote loonsverschillen onder werkenden, onder meer door de toename van deeltijdwerk. "Ook als de werkloosheid weer afneemt - en daar lijkt het nu op - dan zal dat niet genoeg zijn om de toenemende armoede te keren. We moeten niet alleen werken aan het creëren van banen, maar ook aan de kwaliteit van banen."

Slechts een op de drie Europeanen die in armoede dreigen te geraken slaagt erin binnen een jaar boven het armoedeniveau uit te stijgen. In de helft van de gevallen lukt dat dankzij een baan.

Het rapport toont dat mensen die een uitkering ontvangen makkelijker een baan vinden, vooral als de sociale stelsels na verloop van tijd worden afgebouwd en gepaard gaan met de verplichting om zelf werk te zoeken. Het prille economische herstel heeft het massale banenverlies door de crisis van de afgelopen vijf jaar nog niet kunnen compenseren, aldus Andor.