Dijsselbloem juicht hervormingsdruk uit Brussel toe
Ook wanneer het economisch moeizaam gaat - zoals de laatste jaren - zijn landen volgens Dijsselbloem namelijk bereid om te hervormen. Toch is het niet zo dat er zonder de Europese pressie nauwelijks hervormingen zouden plaatsvinden. "Maar nu hebben we onszelf ook aan elkaar gecommitteerd", zei hij.
Dijsselbloem stelde eerder op de dag tegenover enkele financiële kranten al dat Brussel eurolanden moet kunnen dwingen om te hervormen. De Nederlandse minister van Financiën wil dat lidstaten alleen nog uitstel kunnen krijgen voor het behalen van de drieprocentsnorm als ze beloven harde maatregelen door te voeren.
Dat zijn oproep als Eurogroep-voorzitter het voor Nederland alleen maar belangrijker maakt om zelf ook aan de begrotingsnorm te voldoen, valt volgens Dijsselbloem niet verkeerd bij het kabinet. Ondanks het te grote tekort, kreeg Nederland onlangs clementie vanwege de zes miljard euro aan bezuinigingen die werden doorgevoerd.
De bewindsman zei het tegelijkertijd niet erg te vinden als eurocommissaris en begrotingstsaar Olli Rehn aanvullende eisen zou hebben gesteld. Dat Frankrijk zonder voorwaarden twee jaar uitstel kreeg om de drieprocentnorm te behalen, stoort Dijsselbloem wel. "Frankrijk moet meer doen. Dat weet het zelf ook", meent hij.
Tijdens de bijeenkomst van vrijdag kijken de Eurogroepvoorzitter en de Europese ministers van financiën naar de voorlopige begrotingen van de lidstaten voor volgend jaar. "Het is daarom belangrijk dat we elkaar daarover goed ondervragen", aldus Dijsselbloem.