Horeca cao 2025-2026
Vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026 geldt de horeca cao, ofwel de collectieve arbeidsovereenkomst. In deze cao zijn onder meer arbeidsvoorwaarden en regelingen vastgelegd voor horecamedewerkers. De cao werd opgesteld na overleg tussen Koninklijk Horeca Nederland en de twee vakbonden CNV en de Horecabond. Deze cao brengt ook enige wijzigingen en veranderingen met zich mee ten opzichte van de cao die in 2024 nog de leidraad vormde.
Wijzigingen in cao horeca
Loonsverhoging vakkrachten
De voornaamste wijziging in de cao horeca heeft betrekking op de loonsverhoging van bepaald personeel. Zo krijgen vakkrachten in functiegroep 1 en 2 een loonsverhoging van 2,75% per 1 januari 2025, gevolgd door nog twee verhogingen in juli 2025 en januari 2026. Om in aanmerking te komen voor deze verhogingen dient de werknemer wel minimaal 12 maanden in dienst te zijn.
Loontabel voor vakkrachten niet meer bepalend
De periodieken in de loontabel voor vakkrachten is niet langer meer bepalend, maar richtinggevend. Dit betekent dat de werkgever meer vrijheid en mogelijkheden krijgt in het hanteren van een eigen beloningsbeleid.
Vakvolwassen leeftijd daalt
Ook de vakvolwassen leeftijd (de leeftijd waarop een werknemer recht heeft op minimaal 100% van het basisloon) wordt verlaagd. Dit was tot voor kort 21 jaar, maar is met deze horeca cao 20 jaar. Let wel, dit geldt enkel voor de vakkrachten en niet voor de niet-vakkrachten.
Minimale stagevergoeding
Met de nieuwe horeca cao geldt vanaf 1 januari 2025 een minimale stagevergoeding. Deze stagevergoeding bedraagt minimaal 400 euro per maand voor BOL en HBO-stagiaires, op basis van een vijfdaagse stageweek. Voor iedere dag in de maand dat de stagiair werkt, heeft hij of zij recht op 80 euro vergoeding per maand. Dit betekent dat een stagiair bij een 1-daagse stageweek recht heeft op 80 euro per maand, bij een 2-daagse stageweek 160 euro, bij een 3-weekse stageweek 240 euro, et cetera.
Meer aandacht voor werk-privé balans
Binnen de nieuwe cao horeca is overigens ook meer aandacht voor de werk-privé balans. Om het werk binnen de horeca aantrekkelijk te houden, wordt ervoor gekozen om werknemers meer regie te geven over wanneer zij hun meer- of overwerkuren kunnen inzetten. Ook geldt er nu voor parttimers een grens aan het aantal meeruren waartoe een werknemer kan worden verplicht, zoals ook al het geval is voor fulltimers.
Loyaliteitsverlof
Ook wordt er met de horeca cao 2025-2026 een loyaliteitsverlof geïntroduceerd. Ben jij al 10 jaar of langer in (onafgebroken) dienst van jouw werkgever of zijn rechtsopvolger? Dan moet je nu even extra goed opletten! Je bouwt dan namelijk vanaf dit jaar extra vakantie-uren op per vakantie- of kalenderjaar. Hiervoor geldt het volgende, op basis van een voltijd dienstverband:
Onafgebroken jaren in dienst | Extra vakantie-uren |
Meer dan of gelijk aan 10 jaar en minder dan 15 jaar | 7,6 |
Meer dan of gelijk aan 15 jaar en minder dan 20 jaar | 11,4 |
Meer dan of gelijk aan 20 jaar en minder dan 25 jaar | 15,2 |
Meer dan en gelijk aan 25 jaar en verder | 19 |
Hervorming functiegebouw en het instellen van een beroepscommissie
Als laatste grote wijziging is ervoor gekozen om het functiegebouw te hervormen en een beroepscommissie in te stellen. Dit houdt concreet in dat functieomschrijvingen zijn verduidelijkt, waardoor het voor werkgevers makkelijker is om werknemers in te schalen en hen het correcte salaris te geven. Als er een discussie ontstaat over deze inschaling of indeling, dan kunnen werkgever en werknemer terecht bij de beroepscommissie. Zij zullen zich inzetten om conflicten op te lossen.
Loontabellen
Loontabel voor vakkrachten per maand o.b.v. 38 uur per week
Bron: Koninklijk Horeca Nederland
Basislonen voor vakkrachten, per uur
Bron: Koninklijk Horeca Nederland
Lonen voor niet-vakkrachten en BBL-studenten
Bron: Koninklijk Horeca Nederland
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte blijven van het allerlaatste nieuws in de horecasector en wil jij als eerste weten wat de horeca cao is en wat het voor jou betekent? Houd dan de Nationale Horecagids en haar socials in de gaten!