Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fastfood

Fastfood


Fastfood of gemaksvoedsel is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is. Het wordt doorgaans verkocht bij daarvoor gespecialiseerde restaurants en kraampjes zoals snackbars.

De fastfoodindustrie is een zeer grote, lucratieve industrie, die groeit doordat mensen steeds minder tijd nemen om zelf te koken.

Het concept van snel klaar te maken gerechten die vaak bij speciale verkooppunten te krijgen zijn is al vrij oud. Reeds in de Romeinse tijd trof men in de grote steden al kraampjes aan waar brood en wijn werd verkocht. Veel bewoners van insulae waren van straatverkopers afhankelijk voor hun eten. Deze verkopers verkochten naast brood en wijn ook porties gekookte groentes.

In de middeleeuwen trof men in grote steden als Parijs en Londen ook verkopers aan die voedsel verkochten op straat, zoals taarten, wafels, pannenkoeken en graanproducten. In plaatsen gelegen aan zee omvatte dit "fastfood" vaak ook vis en andere zeedieren. Deze vis werd op of nabij de werf vers bereid.

Toen na de Eerste Wereldoorlog de auto aan zijn opmars begon, deden de eerste drive-in restaurants hun intrede. Het Amerikaanse bedrijf White Castle richtte in 1921 voor het eerst zo'n restaurant op bij Billy Ingram and Walter Anderson in Wichita, Kansas. Rond dezelfde tijd deden ook de eerste grote verkopers van fastfood, met ketens in meerdere steden, hun intrede.

Enkele van deze fastfoodketens behoren vandaag de dag tot de grootste multinationals ter wereld, zoals McDonald's, Burger King, Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken. Een grote Nederlandse fastfoodketen is de Febo, in België is het bekendste voorbeeld Quick. In 2006 groeide de wereldwijde fastfoodindustrie met 4,8 procent.