Nationale Horecagids

NHG Kentucky Fried Chicken

Kentucky Fried Chicken KFC


KFC Corporation (ook wel en opgericht als: Kentucky Fried Chicken) is een fastfoodketen die kipproducten verkoopt, en werkt volgens het franchise-model.

KFC Corporation is gevestigd in Louisville, Kentucky, Verenigde Staten, en de franchisefirma is opgericht door Harland Sanders, beter bekend onder de naam Colonel Sanders in 1952 onder de naam Kentucky Fried Chicken. Sanders, overleden in 1980, is 30 jaar na dato nog steeds onderdeel van het imago van het bedrijf, dat afbeeldingen van Colonel Sanders gebruikt in logo's en advertenties.

Het bedrijf is inmiddels een onderdeel van Yum! Brands, dat met onder meer KFC, Pizza Hut en Taco Bell het grootste fastfoodbedrijf ter wereld is. KFC is de grootste fried chicken-keten ter wereld, en ook één van de grootste fastfoodketens.

In 1930 serveerde Sanders zijn eerste kipgerechten in een tankstation in North Cobin, Kentucky. Het restaurant heette toen Sanders Court & Café. Vanwege zijn succesvolle formule en bijdrage aan het culinaire imago van de staat eerde de toenmalige gouverneur van de staat hem de eretitel Colonel Kentucky.

In de jaren erna breidde Sanders het aantal zitplaatsen in zijn restaurant uit tot 142, en kocht een motel aan de andere kant van de straat. Ondertussen werkte hij ook aan het recept, met als belangrijkste doel om de bereidingstijd, die indertijd 30 minuten duurde, te verkorten. De receptuur die hij in 1940 ontwikkelde werd uiteindelijk bekend als Original Recipe. Met dat product reisde hij vervolgens door het land op zoek naar restauranteigenaars om het van hem af te nemen.

De eerste die interesse toonde was Peter Harman, in South Salt Lake, Utah, en samen openden ze in 1952 de eerste Kentucky Fried Chicken vestiging. Hierna ging het snel en begin jaren 60 van de twintigste eeuw waren er 600 vestigingen in de VS.