Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

McDonald's zet vaart achter vernieuwing

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (ANP) - Klanten van McDonald's krijgen snel meer te kiezen. De hamburgerketen start met een proef waarbij mensen zelf hun eigen burger kunnen samenstellen. Ook haalt het bedrijf dit jaar bekende internationale concepten als de McCafé en de Salad Bar naar Nederland.

McDonald's Nederland kreeg deze zomer een nieuwe topman: Manu Steijaert. Onder zijn leiding kiest het bedrijf ervoor om het vernieuwen van zijn restaurants te versnellen. Zo wil McDonald's de tafelbediening, waarvan de pilot in maart dit jaar werd aangekondigd, nog voor de jaarwisseling uitbreiden naar tien vestigingen. Volgend jaar volgen er meer filialen.

Kenmerkend voor de aanpak van het fastfoodbedrijf is dat een nieuw idee eerst kleinschalig wordt uitgeprobeerd. Gasten kunnen hun eigen burger voorlopig alleen in Hoorn 'pimpen' met bijvoorbeeld kaas, spek en diverse toppings. De Salad Bar en McCafé zijn komende maanden terug te vinden in vier restaurants.

Strategie uitproberen

,,We gaan deze strategie van uitproberen, luisteren en aanscherpen consequent hanteren'', aldus de nieuwe hoogste baas van McDonald's Nederland. ,,Als iets niet werkt, stoppen we er tijdig mee. Als iets een succes is, rollen we het zo snel mogelijk uit naar al onze restaurants.''

Steijaert was afgelopen jaren bestuurder bij McDonald's in Frankrijk. Daar werkte hij al mee aan het opzetten van de Salad Bar in dat land. Gasten kunnen er zelf een salade uitdenken en die wordt dan vers voor hun ogen door het personeel bereid.

Koffietentjes

De McCafé is een oude bekende. In het verleden had McDonald's al diverse van dit soort koffietentjes in Nederland. Steijaert laat weten dat de terugkeer van het concept ook een uitbreiding van het ontbijtassortiment met zich mee brengt.

Het sterker inzetten op keuzemogelijkheden en beleving van de klant betekent wel dat andere vormen van innovatie bij McDonald's wat minder aandacht krijgen. Eerder dit jaar kondigde de keten nog een test aan met het mobiel bestellen en betalen van eten. Die schuift McDonald's voorlopig even op de lange baan.

27 mei '25 ( 8:39)

Nederlanders besteden jaarlijks €1,9 miljard aan fastfood

Nederlanders besteden jaarlijks in totaal 1,9 miljard euro bij de grootste fastfoodketens in Nederland. Per bezoek spenderen Nederlanders gemiddeld 23 euro en het meeste geld wordt uitgegeven bij sushiketens. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Fastfoodketens, een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 7200 Nederlanders.

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.