Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Door Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens
Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

Alle grote fastfoodketens zijn wel te vinden in de stad. De McDonald’s, Burger King, Taco Bell, Dunkin’ Donuts, je vindt ze allemaal. Daar wil raadslid Rothaans geen nieuwe meer bij hebben. Hij zegt dat het hierbij gaat om grote multinationals, waardoor het geld dat daar wordt uitgegeven niet in de stad blijft. Rothaans wil juist dat de lokale economie gestimuleerd wordt. Daarnaast verkopen fastfoodrestaurants doorgaans ongezond eten, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de bewoners.

Daarom wil Rothaans in de toekomst dat er goed wordt nagedacht wanneer er een vergunning wordt verleend aan nieuwe horecagelegenheden. Het raadslid geeft aan dat ook de Tweede Kamer al bezig is met een plan om eisen te stellen aan het aantal fastfoodketens in gemeenten.

Verbod

Rothaans benadrukt dat het gaat om het verbieden van nieuwe vestigingen van fastfoodketens. De bestaande filialen kunnen blijven staan. Hij stelt dat hij in gesprek is met de wethouder van centrumontwikkeling, Monique Esselbrugge. “Zij heeft mij laten weten dat zij niet wil laten weten dat er teveel of te weinig fastfoodketens in Eindhoven zijn gevestigd, maar dat er genoeg keuzemogelijkheid moet zijn om gezond te kunnen eten.”

Het is juridisch nog niet mogelijk om fastfoodketens te verbieden. Wel liet staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer weten dat gemeenten de bevoegdheid moeten krijgen om ongezonde voedselaanbieders uit bepaalde plekken te kunnen weren. Het wordt later duidelijk hoe dat plan vorm krijgt.

De motie van de Partij voor de Dieren gaat vooralsnog alleen over grote multinationals en niet over lokale fastfoodbedrijven.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.