Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’
De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website www.minderwegwerpplastic.nl. Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

Vanaf 1 juli wordt het verboden voor horecaondernemers om hun gerechten gratis mee te geven in wegwerpplastics. Dat is ook al met plastic tasjes het geval. Nu zijn dus ook de plastic disposables aan de beurt. Klanten moeten voortaan een kleine bijdrage betalen voor het gebruik van deze SUP’s. Dat gaat ook gelden voor bezorgverpakkingen met plastic.

25 eurocent

Ondernemers zijn vrij om te vragen wat zij willen voor de SUP’s. De Rijksoverheid geeft daarentegen wel richtlijnen. Zo stelt de overheid dat een bedrag van 25 eurocent voor wegwerpbekers een schappelijke vergoeding is. Maaltijdverpakkingen zouden dan weer wat duurder worden, rond de 50 eurocent. Voor sausbakjes is een richtlijn van 5 eurocent.

Aluminium geen alternatief

Ondernemers moeten goed opletten. Ook veel kartonnen verpakkingen bevatten een plastic coating. Dan moet er ook een extra bijdrage worden betaald. De Rijksoverheid waarschuwt daarnaast over bioplastics. Die vallen óók onder de plastic verpakkingen, en de verpakkingen met het keurmerk ‘plasticvrij’ zijn lang niet altijd plasticvrij. De overheid raadt het gebruik van aluminiumfolie af: dat is ook enorm milieubelastend.

Plasticvrije alternatieven

Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri, vindt de campagne duidelijk. Wel mist hij de uitingen voor ondernemers die kiezen voor verpakkingen die al plasticvrij zijn en dus niet betrokken worden bij de regeling. Ook is het moeilijk om volledig plasticvrij te ondernemen. Er zijn inmiddels wel al plasticvrije alternatieven voor verpakkingen, maar niet voor alle. Het is voor onder andere milkshake- en sausverpakkingen lastig om een plasticvrije optie te vinden.

Meerdere maatregelen

Naast het betalen voor SUP’s, gaan er vanaf 1 juli meerdere maatregelen van kracht. Zo stelt de Rijksoverheid dat ondernemers vanaf die datum verplicht zijn om hun klanten ‘een herbruikbare optie’ te bieden. Het ministerie heeft hier een aantal voorbeelden van.

“Ondernemers vullen de beker of het bakje dat de klant zelf meebrengt. Of ze bieden een beker of bakje aan dat de klant weer terug kan brengen.” Hiermee wil niet alleen de overheid maar ook de Europese Unie inzetten op ‘van wegwerpen naar herbruiken’. Elke dag worden er in Nederland 19 miljoen plastic bekers en bakjes weggegooid.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.