Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’
De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website www.minderwegwerpplastic.nl. Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

Vanaf 1 juli wordt het verboden voor horecaondernemers om hun gerechten gratis mee te geven in wegwerpplastics. Dat is ook al met plastic tasjes het geval. Nu zijn dus ook de plastic disposables aan de beurt. Klanten moeten voortaan een kleine bijdrage betalen voor het gebruik van deze SUP’s. Dat gaat ook gelden voor bezorgverpakkingen met plastic.

25 eurocent

Ondernemers zijn vrij om te vragen wat zij willen voor de SUP’s. De Rijksoverheid geeft daarentegen wel richtlijnen. Zo stelt de overheid dat een bedrag van 25 eurocent voor wegwerpbekers een schappelijke vergoeding is. Maaltijdverpakkingen zouden dan weer wat duurder worden, rond de 50 eurocent. Voor sausbakjes is een richtlijn van 5 eurocent.

Aluminium geen alternatief

Ondernemers moeten goed opletten. Ook veel kartonnen verpakkingen bevatten een plastic coating. Dan moet er ook een extra bijdrage worden betaald. De Rijksoverheid waarschuwt daarnaast over bioplastics. Die vallen óók onder de plastic verpakkingen, en de verpakkingen met het keurmerk ‘plasticvrij’ zijn lang niet altijd plasticvrij. De overheid raadt het gebruik van aluminiumfolie af: dat is ook enorm milieubelastend.

Plasticvrije alternatieven

Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri, vindt de campagne duidelijk. Wel mist hij de uitingen voor ondernemers die kiezen voor verpakkingen die al plasticvrij zijn en dus niet betrokken worden bij de regeling. Ook is het moeilijk om volledig plasticvrij te ondernemen. Er zijn inmiddels wel al plasticvrije alternatieven voor verpakkingen, maar niet voor alle. Het is voor onder andere milkshake- en sausverpakkingen lastig om een plasticvrije optie te vinden.

Meerdere maatregelen

Naast het betalen voor SUP’s, gaan er vanaf 1 juli meerdere maatregelen van kracht. Zo stelt de Rijksoverheid dat ondernemers vanaf die datum verplicht zijn om hun klanten ‘een herbruikbare optie’ te bieden. Het ministerie heeft hier een aantal voorbeelden van.

“Ondernemers vullen de beker of het bakje dat de klant zelf meebrengt. Of ze bieden een beker of bakje aan dat de klant weer terug kan brengen.” Hiermee wil niet alleen de overheid maar ook de Europese Unie inzetten op ‘van wegwerpen naar herbruiken’. Elke dag worden er in Nederland 19 miljoen plastic bekers en bakjes weggegooid.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.