Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Door Nationale Horecagids
schedule 4 min
Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne / Foto: "Friet" door erix!
Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

De reis gaat vijf dagen duren. Eerst reist het duo af naar de Poolse stad Krakau, vervolgens zet de reis door naar Lviv in het westen van Oekraïne. Daar hebben zij hun aanhangwagen gestald. Op de route naar de Donbas stoppen Franky en Coen bij een tehuis voor gehandicapte kinderen om daar friet aan hun uit te delen.

Heftige oorlogssituatie

Voor tien dagen lang gaan de twee frituurondernemers friet en snacks bakken in de omgeving van Bachmoet, Lyman en Kramatorsk. Dat is niet zonder risico: de oorlogssituatie in de regio is de afgelopen weken verslechterd. De twee schrijven van een situatie die ‘heftiger dan ooit’ is. “Alleen al in de regio sterven er dagelijks meer dan 500 mensen. Toch willen wij gaan. Want steun en eten is nu harder nodig dan ooit tevoren.”

Kapotte frituurketel

Het enige dat de ondernemers wel in de weg zit is een defecte frituurketel. Hierdoor verliezen zij een flink deel van de maximale bakcapaciteit. Die wordt de helft minder.

Wel heeft het frituurduo reserve-onderdelen gekocht in Nederland, die zij meenemen om de ketel te repareren. In eerste instantie leek het erop alsof de volledige bakwand moest worden vervangen. Dan zit je te kijken naar een kostenplaatje van richting de 12.000 euro. “Gelukkig lijkt het er op dat de ketel te maken is. Coen is van origine elektricien en gaat de reparatie zelf uitvoeren.

Tijdens de afgelopen elf bezoeken deelden de twee meer dan 150.000 porties friet uit aan de mensen, en net zoveel snacks. Daarnaast voorzagen ze de Oekraïense mensen van noodvoorraden, medicijnen en aggregaten.

Via deze link kun je Franky en Coen steunen.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.