Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onduidelijkheid onder horecaondernemers over verpakkingsregels per 1 juli

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Onduidelijkheid onder horecaondernemers over verpakkingsregels per 1 juli
Veel horecaondernemers weten niet goed wat de nieuwe regelgeving omtrent wegwerpplastics voor hen gaat betekenen. Vakvereniging ProFri ziet veel vragen binnenkomen hierover. Directeur Frans van Rooij zegt dat er veel onduidelijkheid bestaat, maar dat ‘het eigenlijk best simpel is’. Vanaf 1 juli is het niet meer toegestaan om gratis wegwerpplastics te verstrekken aan klanten. Die moeten daar vanaf 1 juli extra voor betalen, zoals ook al met plastic tasjes het geval is. Dit meldt Frituurwereld.

Van Rooij vervolgt door te zeggen dat ondernemers het moeten accepteren dat gasten straks ook hun eigen bekers en bakjes mee gaan nemen naar de horeca. Anders kunnen zij zelf ook een alternatief bieden aan hun klanten. Daarnaast zegt Van Rooij over de wegwerpverpakkingen dat ondernemers goed op moeten letten. “Soms bevatten ook kartonnen wegwerpbekers en -bakjes kunststof, zoals een plastic coating aan de binnenkant. Zelfs een ‘plasticvrij-keurmerk’ biedt niet altijd garantie.”

Bijdrage

Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel zij extra in rekening brengen voor wegwerpplastics. Voor plastic tasjes, waar we al sinds 2016 voor moeten bijbetalen, wordt rond de 60 eurocent in rekening gebracht. Dat terwijl de richtlijn 25 eurocent was.

Daarnaast is het volgens Van Rooij belangrijk dat de ondernemers hun gasten goed informeren om discussies te voorkomen. Hij stelt dat de ondernemers duidelijk moeten zijn over de extra kosten tegenover hun klanten. Ook zegt hij dat het belangrijk is om de kassasystemen al in te stellen zodat de bijdrage voor de plastics goed geregistreerd wordt.

Eigen servies

Wanneer een horecaonderneming de wegwerpplastics blijft gebruiken, moet deze de gasten de keuze bieden voor een duurzaam alternatief. Ook mogen gasten hun eigen servies meenemen. Van Rooij stelt echter dat ‘niemand daar op zit te wachten’, en verwacht dat er weinig klanten zijn die dit gaan doen.

Daarnaast wordt het vanaf 1 januari 2024 verboden voor ondernemingen om eten ter plaatse te verpakken in wegwerpplastics. Zij zullen voortaan alternatieven zoals herbruikbaar servies van keramiek, kunststof of ander materiaal moeten gebruiken. Er komt geen verbod op wegwerpplastics bij bezorging en afhaal.

Door: Nationale Horecagids

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.