Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Einde van fastfood in Deventer met komst van McDonald's in centrum?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Einde van fastfood in Deventer met komst van McDonald's in centrum?
Een aantal partijen in de gemeenteraad in Deventer is het niet eens met de komst van een McDonald’s vestiging in het centrum. Zij willen een onderzoek starten naar het eventueel weren van fastfoodzaken in de stad. De fastfoodketen wil een nieuwe vestiging openen aan de Keizerstraat, maar zou buiten een eventueel maximum vallen. Dat meldt de Stentor.

Voor het pand waar voorheen boekhandel Paamstra zat, heeft de McDonald’s een aanvraag ingediend om hier een vestiging te openen. Dit leidde tot een online protestpetitie en kritiek vanuit de politiek. Wethouder Thomas Walder van de D66 wil de vergunning wel verlenen, omdat horeca is toegestaan in het pand.

Horeca toegestaan

D66 en de ChristenUnie dienden afgelopen woensdag een voorstel in om een onderzoek in te stellen waarbij wordt gekeken naar een mogelijk limiet voor het aantal fastfoodzaken in de stad. Henrike Nijman van ChristenUnie stelt dat de aanvraag van de McDonald’s daarbuiten valt.

Zij vindt dat de McDonald’s ook gewoon in het pand mag vestigen, aangezien het pand gebruikt kan worden voor horeca. De wethouder ziet in dat de insprekers gezondheid als belangrijke reden noemen en ze begrijpt ook dat het een verleiding kan zijn voor jongeren om ongezond te eten. Ze stelt wel dat ze juridisch gezien niets kan doen tegen de komst van de McDonald’s. “McDonald’s is al twee jaar bezig met het pand, je kunt de spelregels niet achteraf veranderen”, aldus wethouder Nijman.

Supermarkten groter probleem

Rogier Zuijdam van de VVD in Deventer is tegen een dergelijk onderzoek. Hij geeft aan dat hij het aanbod van supermarkten zorgwekkender vindt dan een McDonald’s. De wethouder stelt dat het voor jongeren veel goedkoper is om snacks uit de supermarkt te halen dan naar een fastfoodrestaurant gaan.

Ook vindt hij het ‘een non-discussie’ dat de vestiging in Deventer komt. Zuijdam stelt dat dit niet de beslissing is van de gemeenteraad en dat de aanvraag nooit in raadszaal had moeten komen. “Dit is een vergunningsaanvraag binnen bestaand beleid en moet het college afwikkelen.” Hij vindt dat er een combinatie van kleine zaken en ketens nodig is in de stad. Volgens hem is het protest tegen de McDonald’s meer een kruistocht tegen de keten. “Die wordt gerund door ondernemer Henk Koning, die voor veel banen zorgt.”

GroenLinks komt met een voorstel om de gezondheid al bij de McDonald’s-aanvraag te toetsen. Daarop zegt raadslid Jarno van Straaten dat zij de Mac niet tegen kunnen houden, maar dat het wel een signaal is dat wordt afgegeven.

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.