Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Einde van fastfood in Deventer met komst van McDonald's in centrum?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Einde van fastfood in Deventer met komst van McDonald's in centrum?
Een aantal partijen in de gemeenteraad in Deventer is het niet eens met de komst van een McDonald’s vestiging in het centrum. Zij willen een onderzoek starten naar het eventueel weren van fastfoodzaken in de stad. De fastfoodketen wil een nieuwe vestiging openen aan de Keizerstraat, maar zou buiten een eventueel maximum vallen. Dat meldt de Stentor.

Voor het pand waar voorheen boekhandel Paamstra zat, heeft de McDonald’s een aanvraag ingediend om hier een vestiging te openen. Dit leidde tot een online protestpetitie en kritiek vanuit de politiek. Wethouder Thomas Walder van de D66 wil de vergunning wel verlenen, omdat horeca is toegestaan in het pand.

Horeca toegestaan

D66 en de ChristenUnie dienden afgelopen woensdag een voorstel in om een onderzoek in te stellen waarbij wordt gekeken naar een mogelijk limiet voor het aantal fastfoodzaken in de stad. Henrike Nijman van ChristenUnie stelt dat de aanvraag van de McDonald’s daarbuiten valt.

Zij vindt dat de McDonald’s ook gewoon in het pand mag vestigen, aangezien het pand gebruikt kan worden voor horeca. De wethouder ziet in dat de insprekers gezondheid als belangrijke reden noemen en ze begrijpt ook dat het een verleiding kan zijn voor jongeren om ongezond te eten. Ze stelt wel dat ze juridisch gezien niets kan doen tegen de komst van de McDonald’s. “McDonald’s is al twee jaar bezig met het pand, je kunt de spelregels niet achteraf veranderen”, aldus wethouder Nijman.

Supermarkten groter probleem

Rogier Zuijdam van de VVD in Deventer is tegen een dergelijk onderzoek. Hij geeft aan dat hij het aanbod van supermarkten zorgwekkender vindt dan een McDonald’s. De wethouder stelt dat het voor jongeren veel goedkoper is om snacks uit de supermarkt te halen dan naar een fastfoodrestaurant gaan.

Ook vindt hij het ‘een non-discussie’ dat de vestiging in Deventer komt. Zuijdam stelt dat dit niet de beslissing is van de gemeenteraad en dat de aanvraag nooit in raadszaal had moeten komen. “Dit is een vergunningsaanvraag binnen bestaand beleid en moet het college afwikkelen.” Hij vindt dat er een combinatie van kleine zaken en ketens nodig is in de stad. Volgens hem is het protest tegen de McDonald’s meer een kruistocht tegen de keten. “Die wordt gerund door ondernemer Henk Koning, die voor veel banen zorgt.”

GroenLinks komt met een voorstel om de gezondheid al bij de McDonald’s-aanvraag te toetsen. Daarop zegt raadslid Jarno van Straaten dat zij de Mac niet tegen kunnen houden, maar dat het wel een signaal is dat wordt afgegeven.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 (11:44)

New York Pizza en FOUR Amsterdam gaan exclusieve samenwerking aan

New York Pizza en kledingmerk FOUR Amsterdam hebben binnen een exclusieve samenwerking een speciale collectie ontwerpen: NYP X FOUR. De collectie bevat onder meer een Varsity jacket, een hoodie en een pet. Pizzabakkers en -koeriers die nieuw in dienst komen bij New York Pizza, krijgen gratis een t-shirt van de collectie die 79 euro kost. Vanaf 26 mei 2023 is de NYP X FOUR-collectie in beperkte oplage beschikbaar via FOUR Amsterdam. Dit meldt New York Pizza.

26 mei '23 (11:19)

'Geen tekorten aan nasi- en bamischijven bij snackbars die ze zelf maken'

Volgens directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum kunnen tekorten aan nasi- en bamischijven voorkomen worden als snackbars die producten zelf maken. Door grote vraag naar deze snacks bij de Achterhoekse saus- en snackmaker Elite, dreigde er een tekort. Frituurondernemers die nooit tekortkomen, zijn degenen die ze zelf maken. Dit meldt Frituurwereld.

24 mei '23 (11:25)

FEBO krijgt rol in decor van een speelfilm

‘Il Fait Beau’ is een nieuwe film die tijdens het Tribeca Film Festival in de Big Apple voor het eerst wordt vertoond. In deze speelfilm krijgt de Nederlandse snackformule een prominente rol. De film gaat in juni in première, meldt Frituurwereld.

23 mei '23 (13:35)

McDonald's in Winschoten weert hangjongeren met klassieke muziek

De McDonalds in Winschoten heeft iets bijzonders bedacht om de hangjeugd rondom het gebouw weg te sturen. Overdag is er in het restaurant gezellige muziek te horen, maar ’s avonds komt er andere muziek voor in de plaats. Dan draait de McDonalds namelijk klassieke muziek. Dat meldt RTV Noord. 

22 mei '23 (10:54)

Cafetariaformule ’t Bakhuus zet in op groei

Andy Shan, de eigenaar van ’t Bakhuus, heeft groeiambities. Hij wil de cafetariaformule uitbreiden naar 100 vestigingen in het land. Hij vertelt dat de cafetariasector overwegend oude horecaondernemers kent en stelt dat de kinderen van deze ondernemers vaak weinig zien in het overnemen van de zaak. Hij ziet dus kansen, meldt Frituurwereld.

17 mei '23 (10:08)

Jonge ondernemers openen tweede Kwalitaria vestiging

Steeds meer ondernemers openen meer dan één vestiging van de fastfoodketen. Zo ook de twintigers Nick Leung en Richie Tijn. Zij bestieren al enige tijd de Kwalitaria Bleiswijk, maar verlangden naar meer. Daarom openen zij nu ook Kwalitaria Oranjelaan in Zoetermeer. De zaak ligt op tien minuten afstand van de andere. Dat meldt Frituurwereld.

16 mei '23 (13:11)

Dit fastfoodrestaurant deelt zaterdag gratis hamburgers uit

Gratis? Je leest het echt goed. Aankomende zaterdag kun je bij het fastfoodrestaurant langs voor een gratis cheeseburger. Niet op 1 april, maar 20 mei. Dat meldt indebuurt.

15 mei '23 (11:18)

Amerikaanse pizzaketen Little Caesars wil naar Nederland komen

Op korte termijn wil de Amerikaanse pizzaketen Little Caesar uitgroeien naar Europa. Zo wil de keten vestigingen openen in Engeland, Frankrijk en Duitsland. Maar in een persbericht noemt het bedrijf specifiek ook Nederland. Mogelijk zien zij potentie in de Nederlandse markt. Dat meldt Frituurwereld.

15 mei '23 ( 9:53)

Cafetariasector groeit eerste vier maanden van het jaar met 10 procent

De cafetaria’s in Nederland groeien bijna tien procent in de periode tot en met april. Dit cijfer is gebaseerd op de uitkomsten van de kassadata van NTF, waar 360 cafetaria’s bij zijn aangesloten. Dit is goed voor 20 procent van de Nederlandse cafetariamarkt van zowel offline verkopen als online. Dit meldt Foodclicks.

12 mei '23 (14:29)

Opkomst van fastfood: een bloeiende industrie tijdens economische crises

Tijdens een economische crisis worden bijna alle sectoren in een maatschappij getroffen. Bedrijven gaan failliet, werkloosheid stijgt en mensen moeten meer op de kosten gaan letten. Onder deze omstandigheden zou je verwachten dat consumenten hun eetgewoonten aanpassen en minder uitgeven aan maaltijden buiten de deur. Maar als je goed las, zag je in de eerste zin ‘bijna’ staan. Dat komt omdat er (in ieder geval) één sector is die opmerkelijk genoeg een stijgende populariteit kent tijdens moeilijke tijden: de fastfoodindustrie.