Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Frietaardappelen worden steeds duurder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Frietaardappelen worden steeds duurder
De prijs van frietaardappelen blijft omhoog gaan. Momenteel ligt de prijs voor 100 kilo aardappelen op bijna 35 euro. Dat heeft volgens experts van Boerenbusiness te maken met de grote vraag en een beperkt aanbod vanuit België en Frankrijk. Dat meldt Frituurwereld.

Daardoor worden frieten steeds duurder. De prijs voor 100 kilo lag twee jaar geleden nog op 5 tot 10 euro. Die was niet altijd zo laag: in het jaar voor corona legde je ongeveer 16 tot 20 euro neer voor een zak aardappelen van 100 kilo. De aantrekkende vraag en droogte in een aantal landen hebben ervoor gezorgd dat er een onbalans is in vraag en aanbod. Ook de oorlog in Oekraïne heeft het afgelopen jaar geleid tot een stijging van de aardappelprijs.

Prijzen stegen minder hard

Hoewel de aardappelprijzen op dit moment erg hoog zijn, stijgen de prijzen niet meer zo hard als de afgelopen maanden. Aan het begin van het jaar kostte 100 kilo nog rond de 25 euro, terwijl de grens van 30 euro de afgelopen weken is bereikt. En nu gaan we richting de 35 euro. Het is daarentegen niet de hoogste prijs die moest worden betaald: door droogte in het jaar 1976 kostte 100 kilo frietaardappelen omgerekend naar de huidige verhoudingen bijna 100 euro.

Hogere kosten

De invloed van de aardappelprijzen op de kostprijs voor voorgebakken friet zijn minimaal, maar de prijs voor 10 kilo voorgebakken piepers is wel aanzienlijk gestegen. Daar betaalde men in 2021 nog 10 tot 15 euro voor, terwijl dat nu 20 tot 25 euro is. Die prijsstijgingen komen niet alleen maar door duurdere aardappelen, maar ook door andere hogere kosten voor transport, olie en personeel.

Door: Nationale Horecagids

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.