Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hagenaren te dik: gemeente zet rem op fastfoodrestaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Hagenaren te dik: gemeente zet rem op fastfoodrestaurants
De gemeente Den Haag wil het aantal fastfoodzaken in de winkelgebieden in de stad inperken. Op die manier wil de gemeente het aantrekkelijker maken voor bezoekers om naar de binnenstad te gaan. Daarnaast hoopt de gemeente dat de inwoners hierdoor gezonder gaan eten. De afgelopen vier jaar is het aantal fastfoodzaken met een kwart toegenomen. Het is een flink grotere stijging in vergelijking tot de totale horeca, die steeg in dezelfde periode met 4 procent. Dat meldt Den Haag FM.

Momenteel is het nog toegestaan om een fastfoodrestaurant te openen op een plek waar een horecabestemming geldt. Om de verdere groei in te perken, wil de gemeente een aparte categorie voor de bestemmingsplannen voor fastfoodzaken. Daarna moet het verboden worden voor deze zaken om uit te breiden. Het gaat daarbij niet alleen om fastfoodrestaurants, maar ook om snackbars, shoarmazaken en pizza-afhaalzaken. Het is in lijn met het beleid dat ook wordt doorgevoerd in steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen.

Overgewicht

De stad vindt het ook nodig om de fastfoodzaken te remmen. De NOS stelt dat ongeveer de helft van de Hagenaren overgewicht heeft. Bij kinderen is dat één op de vijf. De gemeente wijst dan ook op een onderzoek van het Voedingscentrum, waarin blijkt dat het lastig is voor mensen om de verleiding van ongezond eten te weerstaan wanneer dit voorhanden ligt.

Snackbar meer zekerheid

Er is volgens de gemeente een verklaring waarom er zoveel snackzaken zijn geopend. Het biedt de eigenaren vaak meer zekerheid dan het openen van een restaurant of een lunchroom want de omzet is vaak hoger. Daardoor kiezen pandeigenaren vooral op duurdere plekken voor een fastfoodzaak.

De gemeente gaat in gesprek met horecaondernemers, makelaars en vastgoedpartijen om te kijken hoe zij de binnenstad aantrekkelijker kunnen maken en wat er wel en niet in de stad past.

Door: Nationale Horecagids

17 september '25 (10:44)

Brand bij Domino’s Heiloo veroorzaakt door opladende accu’s

In een filiaal van pizzaketen Domino's in Heiloo is in de nacht van dinsdag op woensdag een brand uitgebroken. Meerdere omwonenden moesten hun huizen verlaten, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland.

26 augustus '25 ( 8:53)

Straks toch weer burrito's te koop na doorstart Taco Bell in Nederland

Fastfoodketen Taco Bell maakt een doorstart in Nederland. Volgens curator Maarten Jansen wordt de failliete maker van burrito's, taco's en quesadilla's overgenomen door SYMBRO. Die franchisepartij runt in het Verenigd Koninkrijk al meer dan honderd Taco Bell- en KFC-locaties.

22 augustus '25 ( 8:05)

Rapper Boef bezorgt bestellingen voor horecazaak in Rolls-Royce

Rapper Boef kondigt in een bericht op zijn Instagram Stories aan vrijdag in een "paarse Rolls-Royce" het land door te rijden, om zelf bestellingen van zijn horecaketen Chick&Cheez bij klanten te gaan bezorgen. In oktober vorig jaar ging Boef, die in het echt Sofiane Boussaadia heet, ook al de deuren langs om maaltijden rond te brengen.

05 augustus '25 (19:21)

KFC steeds populairder in Europa

Kipketen KFC verkoopt de laatste tijd meer kip en andere snacks in Europa. Ook in het Midden-Oosten, waar eerder nog sprake was van boycots tegen de Amerikaanse keten, gingen de verkopen omhoog. Alleen in thuismarkt de Verenigde Staten is de omzet afgelopen kwartaal gedaald.

24 juli '25 ( 9:06)

Taco Bell haalt het niet in Nederland en is bankroet verklaard

Fastfoodketen Taco Bell is in Nederland failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam. Dat komt naar voren uit het insolventieregister. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf serveert Mexicaans eten en had tien vestigingen in ons land. RTL Nieuws meldde als eerste over het bankroet.

27 mei '25 ( 8:39)

Nederlanders besteden jaarlijks €1,9 miljard aan fastfood

Nederlanders besteden jaarlijks in totaal 1,9 miljard euro bij de grootste fastfoodketens in Nederland. Per bezoek spenderen Nederlanders gemiddeld 23 euro en het meeste geld wordt uitgegeven bij sushiketens. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Fastfoodketens, een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 7200 Nederlanders.

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.