Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hagenaren te dik: gemeente zet rem op fastfoodrestaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Hagenaren te dik: gemeente zet rem op fastfoodrestaurants
De gemeente Den Haag wil het aantal fastfoodzaken in de winkelgebieden in de stad inperken. Op die manier wil de gemeente het aantrekkelijker maken voor bezoekers om naar de binnenstad te gaan. Daarnaast hoopt de gemeente dat de inwoners hierdoor gezonder gaan eten. De afgelopen vier jaar is het aantal fastfoodzaken met een kwart toegenomen. Het is een flink grotere stijging in vergelijking tot de totale horeca, die steeg in dezelfde periode met 4 procent. Dat meldt Den Haag FM.

Momenteel is het nog toegestaan om een fastfoodrestaurant te openen op een plek waar een horecabestemming geldt. Om de verdere groei in te perken, wil de gemeente een aparte categorie voor de bestemmingsplannen voor fastfoodzaken. Daarna moet het verboden worden voor deze zaken om uit te breiden. Het gaat daarbij niet alleen om fastfoodrestaurants, maar ook om snackbars, shoarmazaken en pizza-afhaalzaken. Het is in lijn met het beleid dat ook wordt doorgevoerd in steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen.

Overgewicht

De stad vindt het ook nodig om de fastfoodzaken te remmen. De NOS stelt dat ongeveer de helft van de Hagenaren overgewicht heeft. Bij kinderen is dat één op de vijf. De gemeente wijst dan ook op een onderzoek van het Voedingscentrum, waarin blijkt dat het lastig is voor mensen om de verleiding van ongezond eten te weerstaan wanneer dit voorhanden ligt.

Snackbar meer zekerheid

Er is volgens de gemeente een verklaring waarom er zoveel snackzaken zijn geopend. Het biedt de eigenaren vaak meer zekerheid dan het openen van een restaurant of een lunchroom want de omzet is vaak hoger. Daardoor kiezen pandeigenaren vooral op duurdere plekken voor een fastfoodzaak.

De gemeente gaat in gesprek met horecaondernemers, makelaars en vastgoedpartijen om te kijken hoe zij de binnenstad aantrekkelijker kunnen maken en wat er wel en niet in de stad past.

Door: Nationale Horecagids

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.