Wanneer komen de kweekburgers in de vitrines?
Bas Korsten kwam met het idee om het mammoetvlees te kweken. Zodoende ging het Australische kweekbedrijf Vow de uitdaging aan. Vierduizend jaar oud mammoet DNA werd verzameld en geïnjecteerd in de spieren van schapen waarna het DNA van een Afrikaanse olifant werd toegevoegd.
De stamcellen werden op kweek gezet en daaruit ontstond de reusachtige mammoetgehaktbal. Deze werd tentoongesteld in Nemo en vervolgens geschonken aan rijksmuseum Boerhaave in Leiden.
Kwartelvlees in Singapore
Het is niet bekend wat de effecten zijn van duizenden jaren oud vlees consumeren en daarom mag de gekweekte gehaktbal niet gegeten worden. In Europa zijn er daarnaast veel regels en restricties voor het eten en zelfs bewaren van kweekvlees. Een voorbeeld van een land waar kweekvlees wel al wordt gegeten in restaurants is Singapore. Daar is weinig landbouwgrond beschikbaar en dus is de stadstaat wel deels al overgestapt op het kunstmatige vlees. Ook Vow levert kweekvlees aan Singapore, in de vorm van kwartelvlees.
Tientallen soorten vlees
Het houdt niet op bij kwartelvlees. Het Australische bedrijf heeft als missie dat zij de paar miljard vleeseters de overstap willen laten maken naar alternatieven. Daarom bieden zij meer dan alleen kwartelvlees aan: van rund tot vis, krokodil en kwartel. Doordat het kweekvlees uit laboratoria komt, kan de veestapel hierdoor met miljarden worden ingekrompen.
Kweekvlees in de snackbar
De ontwikkelingen rondom kweekvlees gaan behoorlijk rap. Er moeten nog wel obstakels worden weggenomen, al helemaal in de Europese Unie. Er bestaat weinig twijfel over dat dit de komende jaren gaat gebeuren. Daarom is het dus een kwestie van wachten en dan zullen de kweekburgers en -ballen over een jaartje of tien in de vitrines van cafetaria’s te vinden zijn.
Door: Nationale Horecagids