Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Wanneer komen de kweekburgers in de vitrines?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Wanneer komen de kweekburgers in de vitrines?
Vorige week dinsdag presenteerde het Science Museum Nemo de gekweekte mammoetbal. Het is een statement van de makers om te laten zien dat vlees zonder miljoenen dieren te slachten ook mogelijk is. Het trok wereldwijde aandacht. Tien jaar geleden was het voor het eerst mogelijk in London om een stukje kweekvlees te proberen. Toch zijn ze de kweekburgers en kweekballen nog niet in de vitrines bij snackbars en cafetaria’s te zien, meldt Frituurwereld.

Bas Korsten kwam met het idee om het mammoetvlees te kweken. Zodoende ging het Australische kweekbedrijf Vow de uitdaging aan. Vierduizend jaar oud mammoet DNA werd verzameld en geïnjecteerd in de spieren van schapen waarna het DNA van een Afrikaanse olifant werd toegevoegd.

De stamcellen werden op kweek gezet en daaruit ontstond de reusachtige mammoetgehaktbal. Deze werd tentoongesteld in Nemo en vervolgens geschonken aan rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Kwartelvlees in Singapore

Het is niet bekend wat de effecten zijn van duizenden jaren oud vlees consumeren en daarom mag de gekweekte gehaktbal niet gegeten worden. In Europa zijn er daarnaast veel regels en restricties voor het eten en zelfs bewaren van kweekvlees. Een voorbeeld van een land waar kweekvlees wel al wordt gegeten in restaurants is Singapore. Daar is weinig landbouwgrond beschikbaar en dus is de stadstaat wel deels al overgestapt op het kunstmatige vlees. Ook Vow levert kweekvlees aan Singapore, in de vorm van kwartelvlees.

Tientallen soorten vlees

Het houdt niet op bij kwartelvlees. Het Australische bedrijf heeft als missie dat zij de paar miljard vleeseters de overstap willen laten maken naar alternatieven. Daarom bieden zij meer dan alleen kwartelvlees aan: van rund tot vis, krokodil en kwartel. Doordat het kweekvlees uit laboratoria komt, kan de veestapel hierdoor met miljarden worden ingekrompen.

Kweekvlees in de snackbar

De ontwikkelingen rondom kweekvlees gaan behoorlijk rap. Er moeten nog wel obstakels worden weggenomen, al helemaal in de Europese Unie. Er bestaat weinig twijfel over dat dit de komende jaren gaat gebeuren. Daarom is het dus een kwestie van wachten en dan zullen de kweekburgers en -ballen over een jaartje of tien in de vitrines van cafetaria’s te vinden zijn.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.

08 juni '23 (14:58)

'Intrekken coronabetalingsregeling leidt mogelijk tot faillissementsgolf'

Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. "Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is - in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten - ronduit zorgelijk", zegt Jade Karthaus, hoofdredacteur van MKB Servicedesk Dit meldt MKB Servicedesk. 

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.