Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

De Nationale Bitterbaldag: frituursnack viert honderdjarige bestaan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
De Nationale Bitterbaldag: frituursnack viert honderdjarige bestaan
Vandaag is het De Nationale Bitterbaldag. Dit jaar is het een speciale editie, want de bitterbal viert haar 100-jarige bestaan. In 1923 is de eerste officiële vermelding van het woord “bitterballetje” in de Nederlandse media. Daarom worden deze ronde frituursnackjes vandaag volop in het zonnetje gezet. Dat meldt Frituurwereld.

De afgelopen jaren is er weinig aandacht geweest voor bitterballen vanwege een matig aantal recepties en bijeenkomsten door corona. Nu lijkt er weer sprake te zijn van een opmars van de bitterbal.

Vega bitterbal

Zo zijn plantaardige bitterballen tegenwoordig steeds meer in trek. Niet alleen in de horeca, maar ook in supermarkten neemt het assortiment van de vegetarische bitterballen toe. Dat is ook niet onlogisch als je bedenkt dat steeds meer overheidsdiensten geen vlees meer in hun producten willen. In Deventer daarentegen nog niet: aan het einde van vorig jaar stemde de gemeenteraad tegen een voorstel om alleen maar vegetarische bitterballen te serveren en de vleesballetjes weg te laten. Toch is de trend bij de overheid duidelijk. Zij willen minder vlees gaan eten en plantaardige snacks worden de norm.

Daarom introduceerde de Hengelose kok Jan Huiskes de risotto-bitterbal. Hij doet dit onder de merknaam Brisotto en heeft in deze productlijn nog vier andere vegaballen, gericht op de horeca.

Voor deftige dames

Ondanks het lange bestaan wordt er nog doorgaans gesleuteld aan de receptuur van de bitterballen. Het is ook niet duidelijk waar de eerste bitterbal is geserveerd. Zo gaat de eerste vermelding van de “bitter- of vleeschballetjes’ uit een artikel daterend uit 1923 over en een snack die deftige stadse dames kunnen eten gepaard met een glaasje Voorburg.

Wat we wel weten is dat de naam afstamt van “bittertje”, de oude naam voor jenever en likeur in een klein glaasje. Het is niet voor niets dat de Amsterdamse kroketmaker Van Dobben een eigen speciale limited edition jenever maakte om de band tussen de drank en de snack te benadrukken.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.

31 mei '23 (13:22)

Sugo Pizza gaat inzetten op plantaardig

Pizzaketen Sugo Pizza neemt voortaan plantaardig als de norm voor hun gerechten. Binnenkort lanceert de onderneming een nieuwe menukaart, waar de vierkante pizza’s met dierlijke producten een aparte sectie krijgen. Om de plantaardige pizza’s aan te kleden gaat Sugo Pizza een samenwerking aan met Redefine Meat. Dat meldt Out of Home Shops.

30 mei '23 (14:08)

Steeds meer partijen naar frietmarkt via loaded fries

De frietmarkt krijgt steeds meer nieuwe spelers op het toneel. Met de verkoop van loaded fries, frietjes met extra garnering en toppings, treden ook non-frietzaken in de markt van de gefrituurde aardappelen. Zo is recent Domino’s Pizza begonnen met de verkoop van deze luxe frietes. Ook lunchroom Bufkes verkoopt al enige tijd loaded fries. Dat meldt Frituurwereld.

26 mei '23 (11:44)

New York Pizza en FOUR Amsterdam gaan exclusieve samenwerking aan

New York Pizza en kledingmerk FOUR Amsterdam hebben binnen een exclusieve samenwerking een speciale collectie ontwerpen: NYP X FOUR. De collectie bevat onder meer een Varsity jacket, een hoodie en een pet. Pizzabakkers en -koeriers die nieuw in dienst komen bij New York Pizza, krijgen gratis een t-shirt van de collectie die 79 euro kost. Vanaf 26 mei 2023 is de NYP X FOUR-collectie in beperkte oplage beschikbaar via FOUR Amsterdam. Dit meldt New York Pizza.

26 mei '23 (11:19)

'Geen tekorten aan nasi- en bamischijven bij snackbars die ze zelf maken'

Volgens directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum kunnen tekorten aan nasi- en bamischijven voorkomen worden als snackbars die producten zelf maken. Door grote vraag naar deze snacks bij de Achterhoekse saus- en snackmaker Elite, dreigde er een tekort. Frituurondernemers die nooit tekortkomen, zijn degenen die ze zelf maken. Dit meldt Frituurwereld.