Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

McDonald’s gaat onderzoek doen naar herbruikbare verpakkingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
McDonald’s gaat onderzoek doen naar herbruikbare verpakkingen
McDonald’s wil in 2024 een uitgebreid rapport publiceren over het hanteren van een duurzamer verpakkingsbeleid. Zo gaat de fastfoodketen onder meer kijken naar herbruikbare verpakkingen, maar gaat ook de risico’s van de wegwerpplastic in kaart brengen en de gevolgen ervan op de natuur, mens en milieu. Dit meldt Frituurwereld.

Een activistische aandeelhouder van McDonald’s, As You Sow, zette druk achter de keten om hier onderzoek naar te gaan doen. Zij maakten een voorstel in de aandeelhoudersvergadering.

Met het voorstel wil de aandeelhouder zich voornamelijk richten op de Amerikaanse McDonald’s-vestigingen. Hoewel zij in Frankrijk worden gedwongen actie te ondernemen door nieuwe wetgeving over het gebruik van duurzame verpakkingen, heeft de keten geen plannen voor buiten Frankrijk. Daarom diende As You Sow een voorstel in om ook het beleid buiten Frankrijk serieus te nemen.

Imago McDonald’s

Een andere reden naast het milieu dat de aandeelhouder noemt is dat het onderzoek inzicht kan geven in de financiële gevolgen van een ander verpakkingsbeleid en wat dit betekent voor het imago van McDonald’s. Na het dwingende voorstel van de As You Sow heeft de McDonald’s ermee ingestemd om te onderzoeken of het mogelijk is om volledig op herbruikbare verpakkingen over te stappen.

De activistische aandeelhouder spreekt dan ook zijn genoegen uit over de plannen van de fastfoodketen. Daarbij stelt As You Sow dat het blij is dat de McDonald’s zich wil inzetten voor een meer circulaire toekomst. Zij verwachten dat het rapport gaat uitwijzen dat herbruikbare verpakkingen nodig zijn voor een goed duurzaamheidsbeleid. “We hopen dat andere quick service restaurants nu het voorbeeld van McDonald’s gaan volgen”, stelt As You Sow in een toelichting.

Vorig jaar kwam de aandeelhouder al tot een overeenkomst met PepsiCo en Coca Cola om het plasticgebruik te verminderen of te weren. De organisatie stelt dat de Starbucks op dit moment het verst is in het gebruik van duurzame verpakkingen. Daar gebruiken zij onder meer herbruikbare mokken voor de koffie.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.

08 juni '23 (14:58)

'Intrekken coronabetalingsregeling leidt mogelijk tot faillissementsgolf'

Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. "Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is - in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten - ronduit zorgelijk", zegt Jade Karthaus, hoofdredacteur van MKB Servicedesk Dit meldt MKB Servicedesk. 

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.