Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dit ondernemerspaar heeft een dementievriendelijke snackbar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Dit ondernemerspaar heeft een dementievriendelijke snackbar
Op 1 maart opende een bijzondere snackbar in Zutphen haar deuren. De ondernemers Nick en Mandy Goldenburg openden een dementievriendelijke cafetaria. Het is een ontmoetingsplek geworden voor dementerende mensen uit de buurt. Dit meldt De Ondernemer.

Nick was altijd al betrokken geweest bij de horeca. Zijn ouders hadden een eigen cafetaria, waar zij volgens hem hun hele ziel en zaligheid in staken. Zo is het openen van een snackbar voor hem geen vreemd fenomeen. Hij vertelt dat zijn ouders erg druk waren en zijn grootmoeder daarom een groot deel van Nicks opvoeding voor haar rekening nam. Nu runt hij samen met zijn vrouw Mandy Goldenbelds de cafetaria in Zutphen.

Op een gegeven moment kreeg de oma van Nick dementie. Daardoor ontstond bij hem bewustwording voor de aandoening. Hij geeft aan dat ze altijd een ‘taaie vrouw was, die niet op haar mondje gevallen was.’ Nick liep al langer rond met het vermoeden dat zij dementie had. Dat merkte hij doordat zij steeds minder vaak de zaak bezocht en niet meer met de auto durfde te rijden.

Ontmoetingsplek met verantwoordelijkheden

De ziekte van Nicks oma leidde ertoe dat ze bijna nergens meer kwam. Dat kwam door haar dementie. Nick stelt dat dementerende mensen fouten maken waar anderen vaak bot op reageren. “Het is niet eerlijk. Die mensen kunnen daar niks aan doen”, zegt hij.

Daarom vindt hij dat er meer aandacht aan moet worden besteed. De ondernemer geeft aan dat hij de symptomen niet herkende en dat het een ‘zwaar ondergeschoven kindje is’. “Terwijl één op de vier mensen het krijgt”, voegt hij toe.

Zijn cafetaria heeft daarom twee functies: aan de ene kant kunnen mensen hier een hapje eten en wat drinken, zoals bij een cafetaria gebeurt. Aan de andere kant is het ook een ontmoetingsplaats voor mensen geworden. De ondernemer noemt het een buurtpunt. Hij geeft aan dat daar ook bepaalde verantwoordelijkheden bij komen kijken.

Cursus voor personeel

Om die verantwoordelijkheden op een goede wijze te nemen, volgt Nick samen met Mandy en het personeel een cursus om dementie beter te kunnen herkennen. Hij stelt dat je niet direct een arts bent maar hiermee wel handvatten hebt.

De ondernemer heeft nu ook een sticker en certificaat ontvangen waarmee hij officieel kan aantonen dat zijn snackbar ‘dementievriendelijk’ is.

Drie tandjes slomer

Door veel in de horeca te hebben gewerkt heeft Nick goede mensenkennis opgedaan. Dat maakt het makkelijker voor hem om dementie bij mensen te herkennen. Als dit het geval is, past hij zijn houding aan. “Ik praat erg snel, maar ik ga drie tandjes slomer praten als ik zo’n persoon help.”

Service staat bij Goldenbeld hoog in het vaandel. Hij vindt het misschien zelfs belangrijker dan omzet draaien. Daarbij stelt de ondernemer dat mensen ‘hun oogkleppen eens af moeten doen’ en om zich heen moeten kijken. Iemand die zijn cafetaria verlaat met een grote glimlach is voor hem het meeste waard.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.

08 juni '23 (14:58)

'Intrekken coronabetalingsregeling leidt mogelijk tot faillissementsgolf'

Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. "Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is - in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten - ronduit zorgelijk", zegt Jade Karthaus, hoofdredacteur van MKB Servicedesk Dit meldt MKB Servicedesk. 

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.