Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit ondernemerspaar heeft een dementievriendelijke snackbar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Dit ondernemerspaar heeft een dementievriendelijke snackbar
Op 1 maart opende een bijzondere snackbar in Zutphen haar deuren. De ondernemers Nick en Mandy Goldenburg openden een dementievriendelijke cafetaria. Het is een ontmoetingsplek geworden voor dementerende mensen uit de buurt. Dit meldt De Ondernemer.

Nick was altijd al betrokken geweest bij de horeca. Zijn ouders hadden een eigen cafetaria, waar zij volgens hem hun hele ziel en zaligheid in staken. Zo is het openen van een snackbar voor hem geen vreemd fenomeen. Hij vertelt dat zijn ouders erg druk waren en zijn grootmoeder daarom een groot deel van Nicks opvoeding voor haar rekening nam. Nu runt hij samen met zijn vrouw Mandy Goldenbelds de cafetaria in Zutphen.

Op een gegeven moment kreeg de oma van Nick dementie. Daardoor ontstond bij hem bewustwording voor de aandoening. Hij geeft aan dat ze altijd een ‘taaie vrouw was, die niet op haar mondje gevallen was.’ Nick liep al langer rond met het vermoeden dat zij dementie had. Dat merkte hij doordat zij steeds minder vaak de zaak bezocht en niet meer met de auto durfde te rijden.

Ontmoetingsplek met verantwoordelijkheden

De ziekte van Nicks oma leidde ertoe dat ze bijna nergens meer kwam. Dat kwam door haar dementie. Nick stelt dat dementerende mensen fouten maken waar anderen vaak bot op reageren. “Het is niet eerlijk. Die mensen kunnen daar niks aan doen”, zegt hij.

Daarom vindt hij dat er meer aandacht aan moet worden besteed. De ondernemer geeft aan dat hij de symptomen niet herkende en dat het een ‘zwaar ondergeschoven kindje is’. “Terwijl één op de vier mensen het krijgt”, voegt hij toe.

Zijn cafetaria heeft daarom twee functies: aan de ene kant kunnen mensen hier een hapje eten en wat drinken, zoals bij een cafetaria gebeurt. Aan de andere kant is het ook een ontmoetingsplaats voor mensen geworden. De ondernemer noemt het een buurtpunt. Hij geeft aan dat daar ook bepaalde verantwoordelijkheden bij komen kijken.

Cursus voor personeel

Om die verantwoordelijkheden op een goede wijze te nemen, volgt Nick samen met Mandy en het personeel een cursus om dementie beter te kunnen herkennen. Hij stelt dat je niet direct een arts bent maar hiermee wel handvatten hebt.

De ondernemer heeft nu ook een sticker en certificaat ontvangen waarmee hij officieel kan aantonen dat zijn snackbar ‘dementievriendelijk’ is.

Drie tandjes slomer

Door veel in de horeca te hebben gewerkt heeft Nick goede mensenkennis opgedaan. Dat maakt het makkelijker voor hem om dementie bij mensen te herkennen. Als dit het geval is, past hij zijn houding aan. “Ik praat erg snel, maar ik ga drie tandjes slomer praten als ik zo’n persoon help.”

Service staat bij Goldenbeld hoog in het vaandel. Hij vindt het misschien zelfs belangrijker dan omzet draaien. Daarbij stelt de ondernemer dat mensen ‘hun oogkleppen eens af moeten doen’ en om zich heen moeten kijken. Iemand die zijn cafetaria verlaat met een grote glimlach is voor hem het meeste waard.

Door: Nationale Horecagids

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.