Eerste airfryer-snackbar in Nederland bestaat één jaar, ging niet zonder tegenslagen

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
In het Brabantse Eindhoven heeft Jules Paquay een jaar geleden zijn eigen snackbar geopend. Bij deze friettent zul je daarentegen geen frituren aantreffen: Paquay bereidt zijn producten in een airfryer. Dat doet hij nu precies een jaar lang. Het concept loopt goed, maar ondanks de positieve reacties van klanten geeft de ondernemer aan dat het ‘geen gemakkelijk jaar was’, zo meldt Omroep Brabant.

Een paar weken na de opening van de snackbar de Frietaire aan de Nieuw Emmasingel in Eindhoven kreeg de ondernemer het al lastig met stijgende energieprijzen. Toch wist de Frietaire te overleven.

De zaak is een nieuw concept. Je vindt hier geen friteuses, maar vier airfryers achter de toonbank. Hiermee kan Paquay binnen drie minuten 2,5 kilo frieten bakken. Daarmee is het net zo snel als de traditionele gefrituurde snacks. Paquay stelt dat hij hiermee in wil zetten op gezonder snacken. De ondernemer zegt dat mensen die een gezondere en bewustere keuze willen maken hun weg naar de Frietaire vinden.

Oorlog in Oekraïne

Paquay opende zijn zaak vlak voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Op dat moment waren de prijzen nog relatief laag, maar al snel zag Jules de prijzen voor gas en stroom omhoog schieten. “De hi-fryers trekken 16 kilowatt, dus dat voelde ik wel.”

Ondanks dat stroom goedkoper is dan gas, moest ook Paquay goed op zijn kosten en inkomsten letten. Hij geeft aan dat hij de extra kosten moeilijk kon doorberekenen naar zijn klanten. Dan zou een frietje volgens hem rond de 5 euro gaan kosten. De frietbakker hoopt dat de prijzen voor energie gauw weer gaan dalen.

Enige airfryerzaak

Afgezien van de tegenslagen kijkt Jules positief terug op het voorgaande jaar. Hij verwacht dat de mensen die bij hem zijn geweest terugkomen en hij denkt binnenkort beter hi-fryers aan te kunnen schaffen. Momenteel huurt de ondernemer zijn apparaten. De nieuwe zijn nog in ontwikkeling.

Op dit moment is het de enige zaak waar klanten enkel snacks uit de airfryer kunnen krijgen. Paquay geeft aan dat hij verder wil uitbreiden en ziet dat meer horecazaken interesse tonen in de apparaten. Daarnaast heeft de fabrikant een afspraak met Jules. De zaak van Paquay wordt gebruikt als praktijkvoorbeeld voor mensen uit de horecawereld die het concept willen zien.

Protest

Niet iedereen is blij met airfryers. Dat bleek vorig jaar toen het NK airfryer gooien werd georganiseerd in Mierlo. Dit was een statement tegen de opmars van de apparaten. De ondernemer geeft aan dat er altijd twee teams zullen blijven, maar denkt dat er genoeg mensen zijn die alsnog voor de airfryer kiezen. “Wij geloven daar nog altijd in”, aldus Jules.

Door: Nationale Horecagids