Friet is duurder, maar nog altijd de goedkoopste maaltijd

Frans van Rooij, voorman van ProFri, reageert op berichten in de Nederlandse media over de prijsstijgingen voor frieten. Ondanks deze verhogingen zegt hij dat de frietmaaltijd ‘nog altijd de goedkoopste is’ voor mensen die een hapje willen eten buiten de deur. Dit meldt Frituurwereld.

Recent kwam Frans van Rooij in het nieuws vanwege zijn verontrusting omtrent de prijsverhogingen voor frieten. Hij gaf toen aan dat de inkoopprijzen voor friet sterk zijn toegenomen. Hij stelt dat de kosten voor cafetariahouders ongeveer zijn verdubbeld: de frietprijs is de afgelopen tijd van 10 euro voor tien kilo naar 17 euro gegaan. “Het gaat richting een verdubbeling.” Naast de verhoogde patatprijzen kampen cafetariaeigenaren met meer problemen: verhoogde energie- en olieprijzen en duurdere verpakkingen.

Gematigde doorberekening

De ProFri-voorman berekent dat het gaat om een gemiddelde prijsstijging van 20 procent naar 2,50 euro. Van Rooij geeft daarentegen aan dat de prijsstijgingen in frietwinkels voor klanten minder zijn gestegen dan de onkosten voor de eigenaren. Er bestaat onder de ondernemers angst dat zij hiermee klanten verliezen. Hij stelde dat er maar weinig cafetaria’s zijn die hun friet met een euro verhoogd hebben.

Bijna 100 procent duurder in 18 jaar

De Vlaamse media bekeek de frietprijs in hun land. Zij deden dit over een periode van 18 jaar. daar kostte in 2005 een portie friet gemiddeld 1,38 euro. Dat is nu 2,64 euro, oftewel een stijging van 97 procent. Andere producten, zoals wijn, vlees en fruit, kenden een gemiddelde prijsstijging van 40 procent in dit tijdsbestek.

Prijsverhoging McDonald’s

De prijzen van de McDonald’s spreken volgens Frituurwereld ‘boekdelen’. Elk jaar wordt er bij de fastfoodketen 12 miljoen kilo friet verkocht. Daarom ontkwam de frituurgigant niet aan prijsverhogingen. De prijzen zijn daar met 17,5 procent gestegen voor een medium portie friet: van 2,85 euro naar 3,35. Een grote portie werd relatief echter minder duur, de prijs daarvan ging met iets meer dan 10 procent omhoog. Zo kost een grote portie momenteel 3,60 euro, waar je voorheen 3,25 euro voor moest neerleggen.

Door: Nationale Horecagids