Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Friet is duurder, maar nog altijd de goedkoopste maaltijd

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Friet is duurder, maar nog altijd de goedkoopste maaltijd
Frans van Rooij, voorman van ProFri, reageert op berichten in de Nederlandse media over de prijsstijgingen voor frieten. Ondanks deze verhogingen zegt hij dat de frietmaaltijd ‘nog altijd de goedkoopste is’ voor mensen die een hapje willen eten buiten de deur. Dit meldt Frituurwereld.

Recent kwam Frans van Rooij in het nieuws vanwege zijn verontrusting omtrent de prijsverhogingen voor frieten. Hij gaf toen aan dat de inkoopprijzen voor friet sterk zijn toegenomen. Hij stelt dat de kosten voor cafetariahouders ongeveer zijn verdubbeld: de frietprijs is de afgelopen tijd van 10 euro voor tien kilo naar 17 euro gegaan. “Het gaat richting een verdubbeling.” Naast de verhoogde patatprijzen kampen cafetariaeigenaren met meer problemen: verhoogde energie- en olieprijzen en duurdere verpakkingen.

Gematigde doorberekening

De ProFri-voorman berekent dat het gaat om een gemiddelde prijsstijging van 20 procent naar 2,50 euro. Van Rooij geeft daarentegen aan dat de prijsstijgingen in frietwinkels voor klanten minder zijn gestegen dan de onkosten voor de eigenaren. Er bestaat onder de ondernemers angst dat zij hiermee klanten verliezen. Hij stelde dat er maar weinig cafetaria’s zijn die hun friet met een euro verhoogd hebben.

Bijna 100 procent duurder in 18 jaar

De Vlaamse media bekeek de frietprijs in hun land. Zij deden dit over een periode van 18 jaar. daar kostte in 2005 een portie friet gemiddeld 1,38 euro. Dat is nu 2,64 euro, oftewel een stijging van 97 procent. Andere producten, zoals wijn, vlees en fruit, kenden een gemiddelde prijsstijging van 40 procent in dit tijdsbestek.

Prijsverhoging McDonald’s

De prijzen van de McDonald’s spreken volgens Frituurwereld ‘boekdelen’. Elk jaar wordt er bij de fastfoodketen 12 miljoen kilo friet verkocht. Daarom ontkwam de frituurgigant niet aan prijsverhogingen. De prijzen zijn daar met 17,5 procent gestegen voor een medium portie friet: van 2,85 euro naar 3,35. Een grote portie werd relatief echter minder duur, de prijs daarvan ging met iets meer dan 10 procent omhoog. Zo kost een grote portie momenteel 3,60 euro, waar je voorheen 3,25 euro voor moest neerleggen.

Door: Nationale Horecagids

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.

31 mei '23 (13:22)

Sugo Pizza gaat inzetten op plantaardig

Pizzaketen Sugo Pizza neemt voortaan plantaardig als de norm voor hun gerechten. Binnenkort lanceert de onderneming een nieuwe menukaart, waar de vierkante pizza’s met dierlijke producten een aparte sectie krijgen. Om de plantaardige pizza’s aan te kleden gaat Sugo Pizza een samenwerking aan met Redefine Meat. Dat meldt Out of Home Shops.

30 mei '23 (14:08)

Steeds meer partijen naar frietmarkt via loaded fries

De frietmarkt krijgt steeds meer nieuwe spelers op het toneel. Met de verkoop van loaded fries, frietjes met extra garnering en toppings, treden ook non-frietzaken in de markt van de gefrituurde aardappelen. Zo is recent Domino’s Pizza begonnen met de verkoop van deze luxe frietes. Ook lunchroom Bufkes verkoopt al enige tijd loaded fries. Dat meldt Frituurwereld.

26 mei '23 (11:44)

New York Pizza en FOUR Amsterdam gaan exclusieve samenwerking aan

New York Pizza en kledingmerk FOUR Amsterdam hebben binnen een exclusieve samenwerking een speciale collectie ontwerpen: NYP X FOUR. De collectie bevat onder meer een Varsity jacket, een hoodie en een pet. Pizzabakkers en -koeriers die nieuw in dienst komen bij New York Pizza, krijgen gratis een t-shirt van de collectie die 79 euro kost. Vanaf 26 mei 2023 is de NYP X FOUR-collectie in beperkte oplage beschikbaar via FOUR Amsterdam. Dit meldt New York Pizza.

26 mei '23 (11:19)

'Geen tekorten aan nasi- en bamischijven bij snackbars die ze zelf maken'

Volgens directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum kunnen tekorten aan nasi- en bamischijven voorkomen worden als snackbars die producten zelf maken. Door grote vraag naar deze snacks bij de Achterhoekse saus- en snackmaker Elite, dreigde er een tekort. Frituurondernemers die nooit tekortkomen, zijn degenen die ze zelf maken. Dit meldt Frituurwereld.

24 mei '23 (11:25)

FEBO krijgt rol in decor van een speelfilm

‘Il Fait Beau’ is een nieuwe film die tijdens het Tribeca Film Festival in de Big Apple voor het eerst wordt vertoond. In deze speelfilm krijgt de Nederlandse snackformule een prominente rol. De film gaat in juni in première, meldt Frituurwereld.

23 mei '23 (13:35)

McDonald's in Winschoten weert hangjongeren met klassieke muziek

De McDonalds in Winschoten heeft iets bijzonders bedacht om de hangjeugd rondom het gebouw weg te sturen. Overdag is er in het restaurant gezellige muziek te horen, maar ’s avonds komt er andere muziek voor in de plaats. Dan draait de McDonalds namelijk klassieke muziek. Dat meldt RTV Noord. 

22 mei '23 (10:54)

Cafetariaformule ’t Bakhuus zet in op groei

Andy Shan, de eigenaar van ’t Bakhuus, heeft groeiambities. Hij wil de cafetariaformule uitbreiden naar 100 vestigingen in het land. Hij vertelt dat de cafetariasector overwegend oude horecaondernemers kent en stelt dat de kinderen van deze ondernemers vaak weinig zien in het overnemen van de zaak. Hij ziet dus kansen, meldt Frituurwereld.

17 mei '23 (10:08)

Jonge ondernemers openen tweede Kwalitaria vestiging

Steeds meer ondernemers openen meer dan één vestiging van de fastfoodketen. Zo ook de twintigers Nick Leung en Richie Tijn. Zij bestieren al enige tijd de Kwalitaria Bleiswijk, maar verlangden naar meer. Daarom openen zij nu ook Kwalitaria Oranjelaan in Zoetermeer. De zaak ligt op tien minuten afstand van de andere. Dat meldt Frituurwereld.