Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Friet is duurder, maar nog altijd de goedkoopste maaltijd

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Friet is duurder, maar nog altijd de goedkoopste maaltijd
Frans van Rooij, voorman van ProFri, reageert op berichten in de Nederlandse media over de prijsstijgingen voor frieten. Ondanks deze verhogingen zegt hij dat de frietmaaltijd ‘nog altijd de goedkoopste is’ voor mensen die een hapje willen eten buiten de deur. Dit meldt Frituurwereld.

Recent kwam Frans van Rooij in het nieuws vanwege zijn verontrusting omtrent de prijsverhogingen voor frieten. Hij gaf toen aan dat de inkoopprijzen voor friet sterk zijn toegenomen. Hij stelt dat de kosten voor cafetariahouders ongeveer zijn verdubbeld: de frietprijs is de afgelopen tijd van 10 euro voor tien kilo naar 17 euro gegaan. “Het gaat richting een verdubbeling.” Naast de verhoogde patatprijzen kampen cafetariaeigenaren met meer problemen: verhoogde energie- en olieprijzen en duurdere verpakkingen.

Gematigde doorberekening

De ProFri-voorman berekent dat het gaat om een gemiddelde prijsstijging van 20 procent naar 2,50 euro. Van Rooij geeft daarentegen aan dat de prijsstijgingen in frietwinkels voor klanten minder zijn gestegen dan de onkosten voor de eigenaren. Er bestaat onder de ondernemers angst dat zij hiermee klanten verliezen. Hij stelde dat er maar weinig cafetaria’s zijn die hun friet met een euro verhoogd hebben.

Bijna 100 procent duurder in 18 jaar

De Vlaamse media bekeek de frietprijs in hun land. Zij deden dit over een periode van 18 jaar. daar kostte in 2005 een portie friet gemiddeld 1,38 euro. Dat is nu 2,64 euro, oftewel een stijging van 97 procent. Andere producten, zoals wijn, vlees en fruit, kenden een gemiddelde prijsstijging van 40 procent in dit tijdsbestek.

Prijsverhoging McDonald’s

De prijzen van de McDonald’s spreken volgens Frituurwereld ‘boekdelen’. Elk jaar wordt er bij de fastfoodketen 12 miljoen kilo friet verkocht. Daarom ontkwam de frituurgigant niet aan prijsverhogingen. De prijzen zijn daar met 17,5 procent gestegen voor een medium portie friet: van 2,85 euro naar 3,35. Een grote portie werd relatief echter minder duur, de prijs daarvan ging met iets meer dan 10 procent omhoog. Zo kost een grote portie momenteel 3,60 euro, waar je voorheen 3,25 euro voor moest neerleggen.

Door: Nationale Horecagids

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.