Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fastfoodformules en ketens zelf verantwoordelijk voor recycling disposables met logo

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Fastfoodformules en ketens zelf verantwoordelijk voor recycling disposables met logo
Grote cafetariaformules, grossiers en samenwerkingsverbanden zijn vanaf 1 juli zelf verantwoordelijk voor de recycling van branded disposables die plastic bevatten. Op branded disposables staat het logo van de onderneming, wat vaak door een groothandel erop gedrukt wordt. Ook al worden deze door de groothandels afgegeven, de formules en ketens moeten zelf bij gaan dragen aan het Afvalfonds. Dit meldt Frituurwereld.

Een voorwaarde die wordt gesteld is dat de merkeigenaar jaarlijks op zijn minst 50.000 kilo aan single use plastics-verpakkingen (SUP-verpakkingen) op de markt brengt. 50.000 kilo aan plastic staat gelijk aan ongeveer 10 miljoen stuks SUP-verpakkingen.

Lastig voor formuleketens

Wilco Wieling van producent Conpax stelt dat de nieuwe regelgeving lastig kan zijn voor formulehuizen. Hij geeft als reden dat de distributie vaak via een derde partije gebeurt. Daarom wordt het ketens en formules aangeraden om direct contact op de nemen met het Afvalfonds. Dan kan er worden afgesproken dat de distributeur of leverancier de hoeveelheid SUP-verpakkingen doorgeeft aan het Afvalfonds. Met de gegevens van deze aangifte wordt de hoogte van de bijdrage bepaald. Voor elke duizend SUP-verpakkingen betaalt men enkele euro’s.

Sancties

De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli. Op dat moment kunnen bedrijven sancties opgelegd krijgen als zij in strijd gaan met deze nieuwe regelgeving. Er gaan twee regels gelden: cafetaria’s worden verplicht om de klanten een extra bijdrage te laten betalen voor de disposables. Daarnaast moeten grote ketens en formules een bijdrage betalen aan het Afvalfonds als hun afvalberg groter is dan 50.000 SUP-verpakkingen per jaar.

De Inspectiedienst Leefomgeving & Transport is de instantie die toezicht gaat houden. Zij doen onder andere controles om te bepalen of de SUP-regels worden nageleefd. Wanneer een onderneming hier niet aan voldoet, zal het ILT een waarschuwing uitdelen. Als er wederom nalatig wordt gehandeld, kan het ILT een dwangsom opleggen omdat er sprake is van een economisch delict. Het is nog niet bekend hoe individuele overtreders worden aangesproken. Denk daarbij aan het niet vragen van een extra bijdrage voor SUP-verpakkingen.

Door: Nationale Horecagids

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.

19 juni '24 ( 6:49)

Reclame Code Commissie fluit McDonald's terug over frietjes

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes niets anders bevatten dan aardappel en zout. Dat deed de fastfoodketen in een paginagrote krantenadvertentie in maart. Voedselwaakhond Foodwatch won hierover een zaak bij de Reclame Code Commissie.

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.