Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Fastfoodformules en ketens zelf verantwoordelijk voor recycling disposables met logo

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Fastfoodformules en ketens zelf verantwoordelijk voor recycling disposables met logo
Grote cafetariaformules, grossiers en samenwerkingsverbanden zijn vanaf 1 juli zelf verantwoordelijk voor de recycling van branded disposables die plastic bevatten. Op branded disposables staat het logo van de onderneming, wat vaak door een groothandel erop gedrukt wordt. Ook al worden deze door de groothandels afgegeven, de formules en ketens moeten zelf bij gaan dragen aan het Afvalfonds. Dit meldt Frituurwereld.

Een voorwaarde die wordt gesteld is dat de merkeigenaar jaarlijks op zijn minst 50.000 kilo aan single use plastics-verpakkingen (SUP-verpakkingen) op de markt brengt. 50.000 kilo aan plastic staat gelijk aan ongeveer 10 miljoen stuks SUP-verpakkingen.

Lastig voor formuleketens

Wilco Wieling van producent Conpax stelt dat de nieuwe regelgeving lastig kan zijn voor formulehuizen. Hij geeft als reden dat de distributie vaak via een derde partije gebeurt. Daarom wordt het ketens en formules aangeraden om direct contact op de nemen met het Afvalfonds. Dan kan er worden afgesproken dat de distributeur of leverancier de hoeveelheid SUP-verpakkingen doorgeeft aan het Afvalfonds. Met de gegevens van deze aangifte wordt de hoogte van de bijdrage bepaald. Voor elke duizend SUP-verpakkingen betaalt men enkele euro’s.

Sancties

De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli. Op dat moment kunnen bedrijven sancties opgelegd krijgen als zij in strijd gaan met deze nieuwe regelgeving. Er gaan twee regels gelden: cafetaria’s worden verplicht om de klanten een extra bijdrage te laten betalen voor de disposables. Daarnaast moeten grote ketens en formules een bijdrage betalen aan het Afvalfonds als hun afvalberg groter is dan 50.000 SUP-verpakkingen per jaar.

De Inspectiedienst Leefomgeving & Transport is de instantie die toezicht gaat houden. Zij doen onder andere controles om te bepalen of de SUP-regels worden nageleefd. Wanneer een onderneming hier niet aan voldoet, zal het ILT een waarschuwing uitdelen. Als er wederom nalatig wordt gehandeld, kan het ILT een dwangsom opleggen omdat er sprake is van een economisch delict. Het is nog niet bekend hoe individuele overtreders worden aangesproken. Denk daarbij aan het niet vragen van een extra bijdrage voor SUP-verpakkingen.

Door: Nationale Horecagids

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.

31 mei '23 (13:22)

Sugo Pizza gaat inzetten op plantaardig

Pizzaketen Sugo Pizza neemt voortaan plantaardig als de norm voor hun gerechten. Binnenkort lanceert de onderneming een nieuwe menukaart, waar de vierkante pizza’s met dierlijke producten een aparte sectie krijgen. Om de plantaardige pizza’s aan te kleden gaat Sugo Pizza een samenwerking aan met Redefine Meat. Dat meldt Out of Home Shops.

30 mei '23 (14:08)

Steeds meer partijen naar frietmarkt via loaded fries

De frietmarkt krijgt steeds meer nieuwe spelers op het toneel. Met de verkoop van loaded fries, frietjes met extra garnering en toppings, treden ook non-frietzaken in de markt van de gefrituurde aardappelen. Zo is recent Domino’s Pizza begonnen met de verkoop van deze luxe frietes. Ook lunchroom Bufkes verkoopt al enige tijd loaded fries. Dat meldt Frituurwereld.

26 mei '23 (11:44)

New York Pizza en FOUR Amsterdam gaan exclusieve samenwerking aan

New York Pizza en kledingmerk FOUR Amsterdam hebben binnen een exclusieve samenwerking een speciale collectie ontwerpen: NYP X FOUR. De collectie bevat onder meer een Varsity jacket, een hoodie en een pet. Pizzabakkers en -koeriers die nieuw in dienst komen bij New York Pizza, krijgen gratis een t-shirt van de collectie die 79 euro kost. Vanaf 26 mei 2023 is de NYP X FOUR-collectie in beperkte oplage beschikbaar via FOUR Amsterdam. Dit meldt New York Pizza.

26 mei '23 (11:19)

'Geen tekorten aan nasi- en bamischijven bij snackbars die ze zelf maken'

Volgens directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum kunnen tekorten aan nasi- en bamischijven voorkomen worden als snackbars die producten zelf maken. Door grote vraag naar deze snacks bij de Achterhoekse saus- en snackmaker Elite, dreigde er een tekort. Frituurondernemers die nooit tekortkomen, zijn degenen die ze zelf maken. Dit meldt Frituurwereld.

24 mei '23 (11:25)

FEBO krijgt rol in decor van een speelfilm

‘Il Fait Beau’ is een nieuwe film die tijdens het Tribeca Film Festival in de Big Apple voor het eerst wordt vertoond. In deze speelfilm krijgt de Nederlandse snackformule een prominente rol. De film gaat in juni in première, meldt Frituurwereld.

23 mei '23 (13:35)

McDonald's in Winschoten weert hangjongeren met klassieke muziek

De McDonalds in Winschoten heeft iets bijzonders bedacht om de hangjeugd rondom het gebouw weg te sturen. Overdag is er in het restaurant gezellige muziek te horen, maar ’s avonds komt er andere muziek voor in de plaats. Dan draait de McDonalds namelijk klassieke muziek. Dat meldt RTV Noord. 

22 mei '23 (10:54)

Cafetariaformule ’t Bakhuus zet in op groei

Andy Shan, de eigenaar van ’t Bakhuus, heeft groeiambities. Hij wil de cafetariaformule uitbreiden naar 100 vestigingen in het land. Hij vertelt dat de cafetariasector overwegend oude horecaondernemers kent en stelt dat de kinderen van deze ondernemers vaak weinig zien in het overnemen van de zaak. Hij ziet dus kansen, meldt Frituurwereld.

17 mei '23 (10:08)

Jonge ondernemers openen tweede Kwalitaria vestiging

Steeds meer ondernemers openen meer dan één vestiging van de fastfoodketen. Zo ook de twintigers Nick Leung en Richie Tijn. Zij bestieren al enige tijd de Kwalitaria Bleiswijk, maar verlangden naar meer. Daarom openen zij nu ook Kwalitaria Oranjelaan in Zoetermeer. De zaak ligt op tien minuten afstand van de andere. Dat meldt Frituurwereld.