Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fastfoodformules en ketens zelf verantwoordelijk voor recycling disposables met logo

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Fastfoodformules en ketens zelf verantwoordelijk voor recycling disposables met logo
Grote cafetariaformules, grossiers en samenwerkingsverbanden zijn vanaf 1 juli zelf verantwoordelijk voor de recycling van branded disposables die plastic bevatten. Op branded disposables staat het logo van de onderneming, wat vaak door een groothandel erop gedrukt wordt. Ook al worden deze door de groothandels afgegeven, de formules en ketens moeten zelf bij gaan dragen aan het Afvalfonds. Dit meldt Frituurwereld.

Een voorwaarde die wordt gesteld is dat de merkeigenaar jaarlijks op zijn minst 50.000 kilo aan single use plastics-verpakkingen (SUP-verpakkingen) op de markt brengt. 50.000 kilo aan plastic staat gelijk aan ongeveer 10 miljoen stuks SUP-verpakkingen.

Lastig voor formuleketens

Wilco Wieling van producent Conpax stelt dat de nieuwe regelgeving lastig kan zijn voor formulehuizen. Hij geeft als reden dat de distributie vaak via een derde partije gebeurt. Daarom wordt het ketens en formules aangeraden om direct contact op de nemen met het Afvalfonds. Dan kan er worden afgesproken dat de distributeur of leverancier de hoeveelheid SUP-verpakkingen doorgeeft aan het Afvalfonds. Met de gegevens van deze aangifte wordt de hoogte van de bijdrage bepaald. Voor elke duizend SUP-verpakkingen betaalt men enkele euro’s.

Sancties

De nieuwe regels gelden vanaf 1 juli. Op dat moment kunnen bedrijven sancties opgelegd krijgen als zij in strijd gaan met deze nieuwe regelgeving. Er gaan twee regels gelden: cafetaria’s worden verplicht om de klanten een extra bijdrage te laten betalen voor de disposables. Daarnaast moeten grote ketens en formules een bijdrage betalen aan het Afvalfonds als hun afvalberg groter is dan 50.000 SUP-verpakkingen per jaar.

De Inspectiedienst Leefomgeving & Transport is de instantie die toezicht gaat houden. Zij doen onder andere controles om te bepalen of de SUP-regels worden nageleefd. Wanneer een onderneming hier niet aan voldoet, zal het ILT een waarschuwing uitdelen. Als er wederom nalatig wordt gehandeld, kan het ILT een dwangsom opleggen omdat er sprake is van een economisch delict. Het is nog niet bekend hoe individuele overtreders worden aangesproken. Denk daarbij aan het niet vragen van een extra bijdrage voor SUP-verpakkingen.

Door: Nationale Horecagids

27 mei '25 ( 8:39)

Nederlanders besteden jaarlijks €1,9 miljard aan fastfood

Nederlanders besteden jaarlijks in totaal 1,9 miljard euro bij de grootste fastfoodketens in Nederland. Per bezoek spenderen Nederlanders gemiddeld 23 euro en het meeste geld wordt uitgegeven bij sushiketens. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Fastfoodketens, een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope onder bijna 7200 Nederlanders.

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.