Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vanaf 1 juli moeten klanten betalen voor hun frietbakje

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
Vanaf 1 juli moeten klanten betalen voor hun frietbakje
Nieuwe wetgeving maakt dat men vanaf 1 juli moet bijbetalen voor eenmalige etens- en drinkenverpakkingen die zijn gemaakt van plastic of plastic bevatten. De ondernemingen die momenteel gebruik maken van plastic wegwerpartikelen gaan overstappen op papieren of kartonnen bakjes. Anders moeten zij hun klanten extra laten betalen. Dit meldt Frituurwereld.

De directeur van de vakvereniging ProFri, Frans de Rooij, roept ondernemers op om kritisch te kijken naar de verpakkingen die zij gaan inkopen voor de nieuwe maatregel. Hij stelt dat het vaak voorkomt dat het lijkt alsof er geen plastic in verpakkingen zit, maar dat het toch wel het geval kan zijn. Daarnaast moeten consumenten volgens hem ook geïnformeerd worden over de plasticvrije verpakkingen.

Vermindering zwerfafval

Al langere tijd moeten klanten een extra bedrag betalen voor een plastic wegwerptas. Zo wordt zwerfafval tegengegaan. Dat de maatregel werkt blijkt: het aandeel wegwerptasjes in zwerfafval is afgenomen met 70 procent. Daarom wordt de regel doorgetrokken naar ander wegwerpplastic. De regel gaat per 1 juli in, maar er is een overgangsperiode. Zo mag er per 1 januari enkel nog gebruik worden gemaakt van plastic disposables tegen betaling, bij zowel afhalen als bezorging. Klanten die in de horecazaak van hun eten willen genieten moeten dit doen zonder wegwerpplastics. Het uiteindelijke doel van de maatregel is een afname van 40 procent van wegwerpplastics in zwerfafval.

Het wordt aan de ondernemers zelf overgelaten wat voor bedrag zij gaan vragen voor disposables. Het is de bedoeling dat de opbrengst hiervan wordt geïnvesteerd in herbruikbare alternatieven. Voordat wegwerpplastic veelgebruikt werd, namen klanten al zelf hun eigen bakjes en bestek mee naar de snackbar. Nu kan dat ook weer.

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (10:45)

Eindhovense Partij voor de Dieren wil verbod op nieuwe fastfoodketens

Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeente Eindhoven zijn er teveel fastfoodzaken. Die moeten een halt toegeroepen worden. Raadslid Jonas Rothaans pleit in een oproep voor een verbod op nieuwe fastfoodketens in de lichtstad. Daar gaat de partij binnenkort een motie over indienen, meldt 040 Studio.

13 juni '23 (10:10)

Kwalitaria website valt in de prijzen

Samen met Bluebird Day heeft de Kwalitaria twee zilveren Dutch Interactive Awards gewonnen voor hun nieuwe website. Tijdens de uitreiking in de Beurs van Berlage won Kwalitaria in zowel de categorie Digitale Transformatie als in de categorie E-commerce. Dat meldt Foodclicks.

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.