ProFri wil werkgroep starten om overgewicht tegen te gaan

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De vakvereniging ProFri heeft tijdens een overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gepleit voor een werkgroep om het overwicht in Nederland in te dammen. Daarbij wordt de vereniging gesteund door ondernemers uit de branche en de voorzitter van Ondernemend Nederland, Hans Biesheuvel. Dit meldt Frituurwereld.

Binnen de werkgroep wil ProFri samenwerken met andere belangenverenigingen en foodbranches. Omdat het om een groot aantal ondernemers uit het MKB gaat – grofweg 10.000 – heeft ProFri niet alleen de hulp gevraagd aan de staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen, maar ook aan Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. Samen met hen wil ProFri gezamenlijk een manifest bedenken dat moet leiden tot concrete acties.

Eerlijke samenwerking

ProFri vindt wel dat ze op een even playing field moeten starten. Daarbij vindt de vakvereniging het bijvoorbeeld disproportioneel als er een wet wordt uitgewerkt waarin fastfoodzaken letterlijk verboden worden. ProFri geeft aan dat er geen eerlijke speelveld is op het moment. Zo zou een overgroot deel van het overgewicht onder Nederlanders niet veroorzaakt worden door snackbars, maar door andere branches in de voedselsector.

De vakvereniging wijst erop dat er een lage relatie is tussen het overgewicht onder de jongeren en fastfoodzaken. ProFri geeft aan dat 90 procent van de kilocalorieën die kinderen binnenkrijgen niet uit snackbars komt, maar vanuit de supermarkt.

Acties supermarkten

Zo vindt de vakvereniging dat de prijs een grote motivatie voor de jeugd is om over te gaan tot een aankoop. Hoe goedkoper, hoe sneller ze het zullen kopen, stelt ProFri. “De horeca is 300 procent duurder dan de supermarkt: 2 frikandelbroodjes voor 1 euro, energydrinks voor 0,25 euro. Dit zijn aanbiedingen gericht op de jeugd. Bij de meeste fastfoodondernemingen is het omzetaandeel van jeugd minder dan 3 procent.”

Daarnaast stelt ProFri dat het schadelijk is voor de sector als men friet en snacks opvoert tot ‘een synoniem van gezondheidsachterstand’. De vereniging spreekt ook over Nederlandse cultuur en hoe friet en snackbars daar bij horen en een belangrijke sociale functie vervullen.

Door: Nationale Horecagids