Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ProFri wil werkgroep starten om overgewicht tegen te gaan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ProFri wil werkgroep start om overgewicht tegen te gaan
De vakvereniging ProFri heeft tijdens een overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gepleit voor een werkgroep om het overwicht in Nederland in te dammen. Daarbij wordt de vereniging gesteund door ondernemers uit de branche en de voorzitter van Ondernemend Nederland, Hans Biesheuvel. Dit meldt Frituurwereld.

Binnen de werkgroep wil ProFri samenwerken met andere belangenverenigingen en foodbranches. Omdat het om een groot aantal ondernemers uit het MKB gaat – grofweg 10.000 – heeft ProFri niet alleen de hulp gevraagd aan de staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen, maar ook aan Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. Samen met hen wil ProFri gezamenlijk een manifest bedenken dat moet leiden tot concrete acties.

Eerlijke samenwerking

ProFri vindt wel dat ze op een even playing field moeten starten. Daarbij vindt de vakvereniging het bijvoorbeeld disproportioneel als er een wet wordt uitgewerkt waarin fastfoodzaken letterlijk verboden worden. ProFri geeft aan dat er geen eerlijke speelveld is op het moment. Zo zou een overgroot deel van het overgewicht onder Nederlanders niet veroorzaakt worden door snackbars, maar door andere branches in de voedselsector.

De vakvereniging wijst erop dat er een lage relatie is tussen het overgewicht onder de jongeren en fastfoodzaken. ProFri geeft aan dat 90 procent van de kilocalorieën die kinderen binnenkrijgen niet uit snackbars komt, maar vanuit de supermarkt.

Acties supermarkten

Zo vindt de vakvereniging dat de prijs een grote motivatie voor de jeugd is om over te gaan tot een aankoop. Hoe goedkoper, hoe sneller ze het zullen kopen, stelt ProFri. “De horeca is 300 procent duurder dan de supermarkt: 2 frikandelbroodjes voor 1 euro, energydrinks voor 0,25 euro. Dit zijn aanbiedingen gericht op de jeugd. Bij de meeste fastfoodondernemingen is het omzetaandeel van jeugd minder dan 3 procent.”

Daarnaast stelt ProFri dat het schadelijk is voor de sector als men friet en snacks opvoert tot ‘een synoniem van gezondheidsachterstand’. De vereniging spreekt ook over Nederlandse cultuur en hoe friet en snackbars daar bij horen en een belangrijke sociale functie vervullen.

Door: Nationale Horecagids

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.