Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

ProFri wil werkgroep starten om overgewicht tegen te gaan

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
ProFri wil werkgroep start om overgewicht tegen te gaan
De vakvereniging ProFri heeft tijdens een overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gepleit voor een werkgroep om het overwicht in Nederland in te dammen. Daarbij wordt de vereniging gesteund door ondernemers uit de branche en de voorzitter van Ondernemend Nederland, Hans Biesheuvel. Dit meldt Frituurwereld.

Binnen de werkgroep wil ProFri samenwerken met andere belangenverenigingen en foodbranches. Omdat het om een groot aantal ondernemers uit het MKB gaat – grofweg 10.000 – heeft ProFri niet alleen de hulp gevraagd aan de staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen, maar ook aan Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. Samen met hen wil ProFri gezamenlijk een manifest bedenken dat moet leiden tot concrete acties.

Eerlijke samenwerking

ProFri vindt wel dat ze op een even playing field moeten starten. Daarbij vindt de vakvereniging het bijvoorbeeld disproportioneel als er een wet wordt uitgewerkt waarin fastfoodzaken letterlijk verboden worden. ProFri geeft aan dat er geen eerlijke speelveld is op het moment. Zo zou een overgroot deel van het overgewicht onder Nederlanders niet veroorzaakt worden door snackbars, maar door andere branches in de voedselsector.

De vakvereniging wijst erop dat er een lage relatie is tussen het overgewicht onder de jongeren en fastfoodzaken. ProFri geeft aan dat 90 procent van de kilocalorieën die kinderen binnenkrijgen niet uit snackbars komt, maar vanuit de supermarkt.

Acties supermarkten

Zo vindt de vakvereniging dat de prijs een grote motivatie voor de jeugd is om over te gaan tot een aankoop. Hoe goedkoper, hoe sneller ze het zullen kopen, stelt ProFri. “De horeca is 300 procent duurder dan de supermarkt: 2 frikandelbroodjes voor 1 euro, energydrinks voor 0,25 euro. Dit zijn aanbiedingen gericht op de jeugd. Bij de meeste fastfoodondernemingen is het omzetaandeel van jeugd minder dan 3 procent.”

Daarnaast stelt ProFri dat het schadelijk is voor de sector als men friet en snacks opvoert tot ‘een synoniem van gezondheidsachterstand’. De vereniging spreekt ook over Nederlandse cultuur en hoe friet en snackbars daar bij horen en een belangrijke sociale functie vervullen.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:54)

Febo zet nieuwe vegetarische snack op de kaart

Eerder introduceerde de snackketen Febo al de Vega Grillburger en de vegetarische kroket. Het vegetarische assortiment breidt nu verder uit met de Vega Kipburger. Hiermee speelt de fastfoodketen in op de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven, meldt Out of Home Shops.

09 juni '23 ( 9:29)

McDonald’s Assen-Zuid open voor gasten

Afgelopen dinsdag was de opening van de nieuwe McDonald’s vestiging in Assen-Zuid. Die dag ervoor werd al proefgedraaid met het team en dinsdag opende het fastfoodrestaurant voor een receptie. Daar waren onder andere de wethouders Cor Staal van Wonen en Bert Jan Oever van Economie en Werkgelegenheid bij aanwezig. Ook lokale partners, familie en vrienden kwamen een bezoekje brengen. Op 7 juni ging de horecazaak voor de gasten open, meldt Assen Stad.

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.

08 juni '23 (14:58)

'Intrekken coronabetalingsregeling leidt mogelijk tot faillissementsgolf'

Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. "Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is - in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten - ronduit zorgelijk", zegt Jade Karthaus, hoofdredacteur van MKB Servicedesk Dit meldt MKB Servicedesk. 

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.