Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Voorlopig' geen krekelmeel in etenswaren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Supermarkten: 'voorlopig' geen krekelmeel in etenswaren
Supermarkten in Nederland gaan "op dit moment" niet over tot het verwerken van krekelmeel in hun voedingsmiddelen, nu de Europese Commissie hier eerder deze maand toestemming voor gaf, zegt een woordvoerster van supermarktkoepel CBL.

"Mocht krekelmeel in de toekomst wel ingezet worden, dan wordt dit uiteraard altijd op de verpakking vermeld", aldus de zegsvrouw van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "Voor Nederlandse supermarkten geldt dat - naar ons weten - krekelmeel nog niet grootschalig wordt ingezet voor levensmiddelen."

Volgens het CBL zit het meel van de vermalen insecten mogelijk wel verwerkt in dierenvoeding.

Signalen

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) wijst erop dat de toestemming voor het gebruik van gedeeltelijk ontvet poeder verkregen uit de huiskrekel, pas recent is gegeven. "Daarom is te verwachten dat het nog een tijdje duurt voordat producten eventueel de supermarkten instromen. Wij krijgen geen overzichten van leden over productintroducties, dus hebben geen beeld in hoeverre onze leden dit ingrediënt willen toepassen", stelt de koepelorganisatie.

Volgens FNLI is het "waarschijnlijk dat sommige bedrijven overwegen" om gebruik te maken van dit nieuwe ingrediënt. "Wij hebben momenteel echter nog geen signalen ontvangen uit de sector dat dit nu al breed zal worden toegepast", zegt de belangenbehartiger.

Ophef

Op sociale media ontstond onlangs veel ophef over het gebruik van krekelmeel (Acheta domesticus) in eten. Het eten van insecten is "denigrerend en smerig", reageert iemand op Twitter. Ook vrezen sommigen voor gezondheidsrisico's. "Wat betekent dit voor mensen met allerlei allergieën", vraagt een ander zich af. En gaan veganisten en vegetariërs dit eten? Ook vragen mensen zich af wat überhaupt het nut is om krekelpoeder aan etenswaren toe te voegen. Volgens FNLI heeft dit laatste mogelijk te maken met "duurzaamheidsoverwegingen."

Voor mensen die geen krekels op hun bord willen: FNLI benadrukt dat alle ingrediënten op een etiket vermeld dienen te worden. "Dus dat zal ook hiervoor gelden. De exacte naamgeving zal aangepast worden aan de manier waarop het in het product is toegepast."

Consumentenvraag

Ook blijft er voor de 'insectenweigeraars', zoals sommigen zichzelf op sociale media noemen, voldoende keuze over. FNLI: "voor de voedingsmiddelensector is de consumentenvraag essentieel om een product op de markt te brengen en te houden. Dus ook die consument zal bediend worden door onze sector."

Door: ANP

18 december '23 (13:32)

Veroordeling: 30 jaar cel voor dubbele moord McDonald's in Zwolle

Voor het doodschieten van twee broers in een vol McDonald's-restaurant in Zwolle is een 34-jarige man tot dertig jaar cel veroordeeld. De rechtbank achtte maandag een dubbele moord bewezen.

18 december '23 ( 8:02)

Jandino Asporaat even bang dat er geen interesse in FC Kip zou zijn

Jandino Asporaat heeft "heel even de angst gehad" dat zijn FC Kip-restaurant geen storm zou lopen. Het idee is zo'n vier jaar geleden ontstaan en was dus "gebaseerd op mijn populariteit toen", zegt Asporaat in gesprek met het ANP. "Maar dan ga je open en dan ontploft het."

06 december '23 (17:04)

McDonald's wil binnen enkele jaren van 41.000 naar 50.000 restaurants

McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

28 november '23 (12:32)

Verdachte dubbele moord McDonald's zegt bij opening strafzaak geen woord

"Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

31 oktober '23 ( 9:09)

Duurdere hamburgers blijven winst McDonald's stuwen

Fastfoodketen McDonald's blijft veel hamburgers en andere producten verkopen, ondanks de forse prijsverhogingen van het afgelopen jaar. De omzet en de winst stegen de afgelopen maanden onverwacht hard door, nadat het Amerikaanse bedrijf deze zomer nog had gewaarschuwd voor een vertraging van de groei. De economische tegenwind is nog niet zo sterk dat McDonald's daar al veel last van heeft.

19 juni '23 (10:40)

Bekende snackbar van Jack Snack in Den Haag moet sluiten na zestien jaar

Er zit niets anders op voor Jack om de deuren van zijn snackbar te sluiten. Dat is wat hij tegen zichzelf blijft zeggen. De ondernemer achter Jack Snack moet er gedwongen mee kappen. Hij heeft ongezond hard gewerkt de afgelopen jaren en heeft last van hartfalen. “Mijn bloeddruk is veel te hoog.” Dat meldt de Ondernemer.

16 juni '23 ( 9:58)

Kwalitaria opent vegetarische pop-upzaak Vegetaria in Groningen

Op 1 juli gaat de snackformule Kwalitaria een Vegetaria openen in de stad Groningen. Daar worden enkel vegetarische gerechten verkocht. Dat meldt Frituurwereld.

15 juni '23 ( 8:04)

6-jarig meisje vreest voor de dood in glijbaan McDonald’s

Een 6-jarig meisje dat vast kwam te zitten in een McDonald’s-glijbaan in IJsselstein, zei op een gegeven moment tegen haar moeder “Ik ga dood”. Ze kreeg het zeer benauwd, want het was 32 graden buiten. Ook twee medewerkers van het fastfoodrestaurant kwamen in de glijbaan vast te zitten. Na ruim een uur werd het meisje eindelijk bevrijd. Dit meldt Hart van Nederland. 

14 juni '23 (13:07)

Wouter Wolters van De Toren in Echt doet stapje terug en zet bekende zaak te koop

De Toren is een bekende zaak in de horecasector. Die werd zelfs een keer uitgeroepen tot nummer één in de Cafetaria Top 100. Geregeld kwamen vakmedia bij hem langs voor de nieuwtjes in De Toren. Nu vindt Wolters het wel genoeg en doet een stapje terug. Hij zette zijn zaak Preuverie De Toren vorige week in de verkoop. Dat meldt Frituurwereld.

13 juni '23 (11:58)

Klanten van uitgebrande snackbar zamelen geld in voor herstart

Tijdens een grote brand in het dorp Poortugaal in het Rotterdamse havengebied liep Snackbar Poortugaal flinke schade op. Om een herstart te kunnen realiseren zijn klanten van de fastfoodzaak een inzamelingsactie begonnen. Daarmee hopen zij dat de snackbar binnenkort weer kan openen. Dat meldt Frituurwereld.