Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Voorlopig' geen krekelmeel in etenswaren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Supermarkten: 'voorlopig' geen krekelmeel in etenswaren
Supermarkten in Nederland gaan "op dit moment" niet over tot het verwerken van krekelmeel in hun voedingsmiddelen, nu de Europese Commissie hier eerder deze maand toestemming voor gaf, zegt een woordvoerster van supermarktkoepel CBL.

"Mocht krekelmeel in de toekomst wel ingezet worden, dan wordt dit uiteraard altijd op de verpakking vermeld", aldus de zegsvrouw van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "Voor Nederlandse supermarkten geldt dat - naar ons weten - krekelmeel nog niet grootschalig wordt ingezet voor levensmiddelen."

Volgens het CBL zit het meel van de vermalen insecten mogelijk wel verwerkt in dierenvoeding.

Signalen

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) wijst erop dat de toestemming voor het gebruik van gedeeltelijk ontvet poeder verkregen uit de huiskrekel, pas recent is gegeven. "Daarom is te verwachten dat het nog een tijdje duurt voordat producten eventueel de supermarkten instromen. Wij krijgen geen overzichten van leden over productintroducties, dus hebben geen beeld in hoeverre onze leden dit ingrediënt willen toepassen", stelt de koepelorganisatie.

Volgens FNLI is het "waarschijnlijk dat sommige bedrijven overwegen" om gebruik te maken van dit nieuwe ingrediënt. "Wij hebben momenteel echter nog geen signalen ontvangen uit de sector dat dit nu al breed zal worden toegepast", zegt de belangenbehartiger.

Ophef

Op sociale media ontstond onlangs veel ophef over het gebruik van krekelmeel (Acheta domesticus) in eten. Het eten van insecten is "denigrerend en smerig", reageert iemand op Twitter. Ook vrezen sommigen voor gezondheidsrisico's. "Wat betekent dit voor mensen met allerlei allergieën", vraagt een ander zich af. En gaan veganisten en vegetariërs dit eten? Ook vragen mensen zich af wat überhaupt het nut is om krekelpoeder aan etenswaren toe te voegen. Volgens FNLI heeft dit laatste mogelijk te maken met "duurzaamheidsoverwegingen."

Voor mensen die geen krekels op hun bord willen: FNLI benadrukt dat alle ingrediënten op een etiket vermeld dienen te worden. "Dus dat zal ook hiervoor gelden. De exacte naamgeving zal aangepast worden aan de manier waarop het in het product is toegepast."

Consumentenvraag

Ook blijft er voor de 'insectenweigeraars', zoals sommigen zichzelf op sociale media noemen, voldoende keuze over. FNLI: "voor de voedingsmiddelensector is de consumentenvraag essentieel om een product op de markt te brengen en te houden. Dus ook die consument zal bediend worden door onze sector."

Door: ANP

24 februari '25 (12:18)

Just Eat-verkoop levert topman Groen meer dan 311 miljoen op

De verkoop van Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd, levert oprichter en topman Jitse Groen naar schatting ruim 311 miljoen euro op. Maandag werd bekend dat techinvesteerder Prosus het beursgenoteerde bedrijf overneemt voor 20,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnameprijs van in totaal 4,1 miljard euro.

24 februari '25 (12:06)

Overname Thuisbezorgd-eigenaar geen verrassing, stelt vakbond

FNV vindt de overname van Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway door techinvesteerder Prosus "niet verrassend". Dat zegt vakbondsbestuurder Amrit Sewgobind. Hij benadrukt dat de belangrijkste zorg is of de banen bij de maaltijdbezorger behouden blijven en of dezelfde arbeidsvoorwaarden blijven gelden.

13 januari '25 ( 8:36)

Fastfoodzaken onder druk door zuinige consument, blijkt uit onderzoek

Goedkopere alternatieven voor buitenshuis eten, zoals bij een fastfoodzaak of eten laten bezorgen, worden harder geraakt door consumenten die minder geld uitgeven dan duurdere horeca-opties. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat benadrukt dat eetzaken voor een snelle hap doorgaans juist profiteren van consumenten die het zuiniger aan doen.

31 december '24 ( 8:50)

Variaties van oliebol in trek, maar traditionele oliebol nog altijd populairst

Deze dagen gaan er weer tienduizenden oliebollen over de toonbank, zowel bij bakkers als in kramen, komt naar voren uit een rondgang van het ANP. De voorkeur gaat dit jaar ook uit naar variaties op de oliebol, zoals de Dubaibol. Maar de traditionele oliebol, met of zonder krenten, lijkt nog altijd het populairst.

24 december '24 (10:20)

McDonald's breidt uit, maar stuit op verzet van bewoners

McDonald's wil uitbreiden naar dorpen en provinciale wegen, maar bewoners en gemeenten zien dat niet altijd zitten. Het fastfoodconcern stuit op verzet in onder andere Rheden, Deurne en Zutphen. Dit meldt NOS.

29 oktober '24 ( 8:35)

Nieuwe horecaformule rapper Boef groot succes: razendsnelle uitverkoop

Rapper Boef heeft verrast gereageerd na de recente lancering van zijn nieuwe horecaformule Chick&Cheez. "Hier word je als eigenaar lijp van", deelt hij op zijn Instagram Stories bij reacties van klanten die door die razendsnelle uitverkoop net te laat waren. De 31-jarige artiest reisde onlangs vanuit zijn woonplaats Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland af om bij de opening van de ruim vijftig vestigingen te zijn.

23 oktober '24 ( 8:30)

Rapper Boef opent eigen fastfoodketen CHICK&CHEEZ

Boef opent donderdag zijn eigen fastfoodketen, genaamd CHICK&CHEEZ. Dat maakt de 31-jarige artiest dinsdag bekend. "Ik ben zwaar liefhebber van zowel kip als kaas en ik heb het gecombineerd in mijn eigen keten", schrijft Boef op Instagram.

08 oktober '24 (16:17)

Dunkin', bekende koffie- en donutketen, failliet in Nederland

UTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunki' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven.

04 september '24 ( 9:47)

In tien jaar ruim 6000 fastfoodrestaurants meer in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.

01 augustus '24 (10:03)

Flinke brand gewoed bij snackbar; politie vermoedt brandstichting

Bij een snackbar in Amsterdam-Zuid heeft afgelopen nacht een flinke brand gewoed. De politie meldt donderdagochtend dat er een vermoeden is van brandstichting. Bij de brand raakte niemand gewond, maar een paar mensen moesten door ambulancepersoneel worden nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd.