Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Voorlopig' geen krekelmeel in etenswaren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Supermarkten: 'voorlopig' geen krekelmeel in etenswaren
Supermarkten in Nederland gaan "op dit moment" niet over tot het verwerken van krekelmeel in hun voedingsmiddelen, nu de Europese Commissie hier eerder deze maand toestemming voor gaf, zegt een woordvoerster van supermarktkoepel CBL.

"Mocht krekelmeel in de toekomst wel ingezet worden, dan wordt dit uiteraard altijd op de verpakking vermeld", aldus de zegsvrouw van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "Voor Nederlandse supermarkten geldt dat - naar ons weten - krekelmeel nog niet grootschalig wordt ingezet voor levensmiddelen."

Volgens het CBL zit het meel van de vermalen insecten mogelijk wel verwerkt in dierenvoeding.

Signalen

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) wijst erop dat de toestemming voor het gebruik van gedeeltelijk ontvet poeder verkregen uit de huiskrekel, pas recent is gegeven. "Daarom is te verwachten dat het nog een tijdje duurt voordat producten eventueel de supermarkten instromen. Wij krijgen geen overzichten van leden over productintroducties, dus hebben geen beeld in hoeverre onze leden dit ingrediënt willen toepassen", stelt de koepelorganisatie.

Volgens FNLI is het "waarschijnlijk dat sommige bedrijven overwegen" om gebruik te maken van dit nieuwe ingrediënt. "Wij hebben momenteel echter nog geen signalen ontvangen uit de sector dat dit nu al breed zal worden toegepast", zegt de belangenbehartiger.

Ophef

Op sociale media ontstond onlangs veel ophef over het gebruik van krekelmeel (Acheta domesticus) in eten. Het eten van insecten is "denigrerend en smerig", reageert iemand op Twitter. Ook vrezen sommigen voor gezondheidsrisico's. "Wat betekent dit voor mensen met allerlei allergieën", vraagt een ander zich af. En gaan veganisten en vegetariërs dit eten? Ook vragen mensen zich af wat überhaupt het nut is om krekelpoeder aan etenswaren toe te voegen. Volgens FNLI heeft dit laatste mogelijk te maken met "duurzaamheidsoverwegingen."

Voor mensen die geen krekels op hun bord willen: FNLI benadrukt dat alle ingrediënten op een etiket vermeld dienen te worden. "Dus dat zal ook hiervoor gelden. De exacte naamgeving zal aangepast worden aan de manier waarop het in het product is toegepast."

Consumentenvraag

Ook blijft er voor de 'insectenweigeraars', zoals sommigen zichzelf op sociale media noemen, voldoende keuze over. FNLI: "voor de voedingsmiddelensector is de consumentenvraag essentieel om een product op de markt te brengen en te houden. Dus ook die consument zal bediend worden door onze sector."

Door: ANP

08 juni '23 (15:38)

Nieuw gezond fastfoodconcept in Nederland: Hawaiian Poké Bowl

Hawaiian Poké  Bowl, een gezond fastfoodinitiatief uit België, heeft zich nu ook gevestigd in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem. De formule uit 2018 laat klanten zelf poké bowls samenstellen met verse ingrediënten. Hawaiian Poké Bowl heeft dertig vestigingen in België en vier in Nederland. Dit meldt Misset Horeca.

08 juni '23 (14:58)

'Intrekken coronabetalingsregeling leidt mogelijk tot faillissementsgolf'

Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. "Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is - in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten - ronduit zorgelijk", zegt Jade Karthaus, hoofdredacteur van MKB Servicedesk Dit meldt MKB Servicedesk. 

07 juni '23 (12:46)

Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt concurrent ’t Hoekje over

Het is bijna alsof Ajax plotseling Feyenoord overneemt. Of dat de McDonald’s Big Macs gaat verkopen in de Burger King. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van de buurman en concurrent ’t Hoekje. Dat meldt RTV Utrecht.

06 juni '23 (11:28)

Overheid lanceert campagne ‘Minder Wegwerpplastic’

De Rijksoverheid is begonnen met een campagne om wegwerpplastics te verminderen. Dat doet de overheid onder andere via de website . Daar kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Daarmee kunnen de ondernemers hun klanten informeren over de nieuwe regelgeving omtrent de Single Use Plastics (SUP’s). Die gaat 1 juli van start, meldt Frituurwereld.

05 juni '23 (11:26)

Frietbakkers Franky en Coen voor de twaalfde keer met friet naar Oekraïne

Op vrijdag 16 juni gaan de Brabantse cafetariahouders Franky van Hintum en Coen van Oosten voor de twaalfde keer afreizen naar Oekraïne. Daar gaan de twee naar het oostelijke deel van het land, naar de getroffen stad Bachmoet in de Donbas. Ze gaan opnieuw friet, snacks en frisdrank uitdelen. Dat meldt Frituurwereld.

05 juni '23 ( 9:33)

Zorgen over verkeersveiligheid rond nieuwe McDonald’s Krimpen

De aanstaande vestiging van de McDonald’s in Krimpen aan den IJssel levert de nodige bezorgdheid op onder bewoners. Saskia Bijl van Krimpens Belang bracht afgelopen donderdagavond tijdens de raadsvergadering de verkeersveiligheid rondom het fastfoodrestaurant ter sprake. Zij stelt dat de locatie al een punt is waar vele mensen oversteken en veel fietsers rijden. “Is er al nagedacht over de situatie die de komst van het restaurant met zich meebrengt?” Dat meldt het Kontakt.

01 juni '23 (13:23)

Voedingscentrum blijft aandringen op terugdringen verkooppunten fastfood

Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn en de verleidingen groot blijven. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om "intrinsieke motivatie".

01 juni '23 ( 9:38)

Wat betaal je straks voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Wie vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakjes dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik: beter voor het milieu en voor de portemonnee, meldt Rijksoverheid.

31 mei '23 (13:22)

Sugo Pizza gaat inzetten op plantaardig

Pizzaketen Sugo Pizza neemt voortaan plantaardig als de norm voor hun gerechten. Binnenkort lanceert de onderneming een nieuwe menukaart, waar de vierkante pizza’s met dierlijke producten een aparte sectie krijgen. Om de plantaardige pizza’s aan te kleden gaat Sugo Pizza een samenwerking aan met Redefine Meat. Dat meldt Out of Home Shops.

30 mei '23 (14:08)

Steeds meer partijen naar frietmarkt via loaded fries

De frietmarkt krijgt steeds meer nieuwe spelers op het toneel. Met de verkoop van loaded fries, frietjes met extra garnering en toppings, treden ook non-frietzaken in de markt van de gefrituurde aardappelen. Zo is recent Domino’s Pizza begonnen met de verkoop van deze luxe frietes. Ook lunchroom Bufkes verkoopt al enige tijd loaded fries. Dat meldt Frituurwereld.