Friturum ontwikkelt plantaardige frikandel: frizwamdel

Friturum heeft een nieuwe variant plantaardige frikandel op de markt gebracht: de frizwamdel. Dit is een frikandel gemaakt van oesterzwammen. De oesterzwammen worden gekweekt op koffiedik. Dit meldt Frituurwereld.

Om het product op de markt te brengen, is Friturum gestart met een crowdfunding. Mensen die tijdens de crowdfunding meer dan 20 euro hebben gedoneerd kunnen na de lancering hun frizwamdellen ophalen bij de Delftse hogeschool.

Friturum is een bedrijf dat is opgericht door vijf studenten van de Hogeschool Inholland. Op de site van Friturum staat dat de frizwamdel geschikt is om te frituren of om in de airfryer te doen. 

Wijkt af van normale frikandel

Om de frizwamdel te kunnen produceren is grote rol kunststof darm nodig. Hiermee wijkt de plantaardige frikandel af van de traditionel, die zonder darmvel wordt gemaakt. Deze rol is tevens een grote investering voor een klein bedrijf als Friturum, maar dankzij de crowdfunding hebben zij deze vooralsnog aan kunnen schaffen. Ze hebben in twee dagen tijd grofweg 700 frizwamdellen geproduceerd.

Schoolopdracht

Het idee voor de plantaardige frikandel kwam voort uit een opdracht die de vijf studenten moesten doen voor school. De opdracht was het opzetten van een bedrijf met een innovatief en nieuw product. Eén van de studenten kwam met het idee om een frikandel te produceren van oesterzwammen.

Ondertussen heeft de frizwamdel op de kaart bij een vestiging van De Beren gestaan om het idee te testen. Nu heeft Friturum ongeveer 1.000 oesterzwamfrikandellen gemaakt. Als het concept een succes wordt, willen de studenten het bedrijf graag voortzetten na hun studie.

Door: Nationale Horecagids